Prausdamosi duše trimis viduriniųjų pirštų pagalvėlėmis pasitikrinkite visą krūties plotą.

Pastebėjus: pasikeitusią odos spalvą, atsiradusį odos grublėtumą, pasikeitusią spenelio formą, apsičiuopus mazgelį krūtyje ar pažastyje – svarbu NEDELSTI ir kreiptis į specialistą.

Moteris iki 40 metų bendrosios praktikos gydytojas ir ginekologas privalo kasmet krūtis tikrinti apčiuopa, o pastebėjus pakitimus, siųsti echoskopijos tyrimui.

Moterims nuo 40 metų rekomenduojama kas dvejus metus atlikti mamografijos tyrimą, tačiau už jį pacientė turi susimokėti pati. 

Moterims nuo 50 iki 69 metų pagal atrankinę mamografijos programą kas dvejus metus krūtys mamografu tiriamos nemokamai. Specialų siuntimą - informacinį lapą išrašo moters bendrosios praktikos gydytojas. 

Krūties vėžys – tai dažniausia moterų onkologinė liga. Šia liga suserga kas 9 planetos moteris.
Susirgti krūties vėžiu – nėra likimo bausmė. Krūties vėžys nesudėtingai ir sėkmingai gydomas, jei tik liga diagnozuojama laiku. Todėl visoms moterims svarbu NEDELSTI ir reguliariai tikrintis.

Kaip rodo projekto “NEDELSK” septynerių metų patirtis, šiuo metu Lietuvoje didžioji moterų dalis dar niekada savo gyvenime nesitikrino krūtų. Projekto “Rožinio kaspino” autobusėlis su medikų komanda kasdien aplanko dvi mažas Lietuvos gyvenvietes. “Rožinio kaspino” autobusėlyje jau pasitikrino daugiau nei 49 000 moterų, 500 iš jų rasti krūties vėžio ženklai.

Kiekviena moteris kiekvieną mėnesį privalo pati patyrinėti krūtis, o kartą per metus jas turėtų patikrinti šeimos gydytojas ir ginekologas. 

Tos moterys, kurios nors į vieną iš šių klausimų atsakys TAIP, privalo dar labiau rūpintis savo sveikata: 

Klausimai jaunesnėms moterims

- Pirmą vaiką gimdžiau jau būdama 30 metų.

- Dariausi daugiau nei 3 abortus

- Kontraceptines tabletes vartoju daugiau nei 10 metų

- Trys ir daugiau giminaičių sirgo krūties vėžiu

Klausimai vyresnėms moterims:

- Nesu gimdžiusi nei vieno vaiko

- Menopauzė prasidėjo vėliau nei 55 metų

- Pakaitinę hormonų terapiją vartoju ilgiau nei 5 metus

- Turiu viršsvorio, vartoju per daug alkoholio

Visą vasarą siųskite mums savo klausimus (LIETUVIŲ kalba (ą, č, ę ir t.t., taip pat nurodykite laiško pavadinime: NEDELSK) el.paštu: gyvenimas@delfi.lt

Į juos atsakys gydytojai specialistai, o atsakymus publikuosime ketvirtadieniais šioje DELFI Gyvenimo rubrikoje Grožis ir sveikata.

NEDELSK! Būk atsakinga už savo sveikatą!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją