Pas mus daugumai žodis „dietologas“ iki šiol asocijuojasi su mitybos klinika, kur „guldavosi lieknėti“ prieš dešimt-dvidešimt metų. Tačiau iš tikrųjų dietologo paslaugų spektras kur kas platesnis. Į šį specialistą kreipiasi žmonės, turintys pačių įvairiausių norų: tie, kurie nepatenkinti svoriu – tiek per dideliu, tiek per mažu; norintieji taisyklingos mitybos dėka išspręsti sveikatos problemas.

Galiausiai kreipiasi ir žmonės, siekiantys taisyklingos mitybos pagalba kuo ilgiau išsaugoti sveikatą. Tie, kurie nori ne riboti save, o sužinoti savo mitybos kelią, leisiantį ilgai likti žvaliais ir sveikais.

Be to, dietologas gali nusiųsti jus papildomiems medicininiams tyrimams, kiekvienam skiriamiems individualiai. Dažniausiai skiriama bendra ir biocheminė kraujo analizė, vidaus organų tyrimas ultragarsu, endokrinologo ir gastroenterologo konsultacija.

Savas maistas

Laimei, šiuolaikinė dietologija neapsiriboja draudimais ir griežtomis dietomis. Gydytojo arsenale – efektyvesnės priemonės.

„Savo maisto“ jausmo ugdymas. „Nėra universalių naudingų dietų ir produktų. Pusryčiai naudingi ne visiems. Draudimas valgyti po šešių kai kuriems tikra nesąmonė. Net gerti po du litrus vandens ne visiems naudinga“, - teigia gydytoja dietologė Marianna Trifonova žurnalui „Zdorovje“. – „Į maistą nereikia žiūrėti šabloniškai. Dietologo užduotis – įtraukti pacientą į kūrybinį procesą ir padėti jam išsiugdyti savo maisto jausmą, prieinamą kiekvienam žmogui.“

Individualaus, įgyvendinamo ir komfortiško mitybos plano sukūrimas. Dažnai bandymai valgyti taisyklingai patiria fiasko, nes žmogui netinka vieni ar kiti produktai, jis jų nemėgsta arba neturi laiko gaminti. Asmeninis planas kuriamas atsižvelgiant į jūsų ypatumus, skonį, įpročius.

Iki šiol nežinotų sveikatos problemų atskleidimas. Jei dietologas įtars medžiagų apykaitos sutrikimą ar kitą ligą, jis būtinai nukreips jus endokrinologo, kardiologo, gastroenterologo konsultacijai... Neretai būtent šios kol kas neaiškios ligos ir pasirodo esančios problemų priežastimi. Ir atvirkščiai: būna, kad su sveikata viskas tvarkoje, o savijauta nekokia, ir reikalus galima sutvarkyti pakoregavus mitybą.

Psichologinė pagalba. Geras dietologas – visuomet neblogas psichologas. Tačiau jei klientas turi rimtų problemų su maisto suvokimu (kaip kad anoreksijos atveju), gydytojas papildomai nukreips jį psichologinei konsultacijai.

Penki prasto dietologo požymiai

1. Sugalvoja žiaurių draudimų, reikalauja kankintis, teikia rekomendacijas, kurių negalite įgyvendinti. Efektas bus tik tokiu atveju, jei su dietologu bendradarbiaujate, jei specialistas įsiklauso į jūsų organizmo ypatumus.

2. Verčia jus skaičiuoti kalorijas. Tai pasenusi metodika, šiandien gydytojams svarbu ne suvartotų kalorijų kiekis, o tai, kaip jos pasisavintos.

3. Žada, kad jūs numesite konkretų skaičių kilogramų per konkretų laiką. Lieknėjimo greitis kiekvienam žmogui individualus, ir teikti tokius pažadus paprasčiausiai neįmanoma. Jei jums garantuojamas greitas sulieknėjimas, būkite dvigubai atsargūs – veikiausiai tai įvyks skysčių, raumenų masės, bet ne riebalų sąskaita.

4. Skiria bioaktyvių priedų neaiškindamas, kaip jie veikia. Daugelis jų tikrai efektyvūs, bet tik tie, kurių sudėtis gerai žinoma gydytojui ir jis gali paaiškinti jų veikimo mechanizmą.

5. Siūlo jums riebalų deginimo priemones ir tabletes. Nė vienas kompetentingas specialistas nesinaudoja tokiais preparatais.

5 pasaulyje garsūs dietologai

Nisi Josi (Didžioji Britanija)

Klientai: Cate Moss, Cate Blanchett, princesė Diana.

Metodas. Plačiai naudoja 21 dienos dietą be gliutenų, pieno produktų, miltų, alkoholio, cukraus, arbatos, raudonos mėsos, bulvių, pomidorų ir daugumos vaisių. Būtinai paskiria refleksoterapiją, hidrokolonoterapiją.

Danielis Sisteris (Prancūzija)

Klientai. Nesiafišuoja.

Metodas. Į daugumą individualių programų įeina hormonų terapija, mažai angliavandenių turinti dieta ir bioaktyvūs priedai.

Madlen Žesta (Prancūzija)

Klientai: Gerardas Depardieu, Catherine Deneuve, Isabelle Adjani.

Metodas. Dietos pagrindas – svogūnų sriuba, kuri, pasak Madlen, puikiai valo organizmą nuo toksinų. Gydytoja rekomenduoja gerti daug vandens, valgyti daugiau citrinų, greipfrutų, mangų.

Žanas-Klodas Udre (Prancūzija)

Klientai: Karlas Lagerfeldas. 

Metodas. Fitopriedų vartojimas ir subalansuota mityba. Visas maistas ruošiamas ant garų, augalinio aliejaus – ne daugiau kaip trys šaukštai per dieną, vandens – iki litro.

Ozas Garsija (JAV)

Klientai: Robertas de Niro, Winona Ryder, Donna Caran.

Metodas. Trys bendri principai: daugiau maisto, turinčio daug ląstelienos, kasdien – vaisiai ir būtinai – bioaktyvūs priedai su daugybe vitaminų, mineralų ir aminorūgščių.

Žvaigždės, kurioms padėjo asmeninis dietologas

Victoria Beckham negalėjo pastoti dėl svorio trūkumo ir hormoninių problemų. Dietologas pasiūlė Victoriai mitybos schemą, kurioje, be kita ko, rekomenduota kasdien penkiskart per dieną valgyti aštrų maistą apetitui pagerinti. Po kelių mėnesių Victoria pastojo ir sėkmingai pagimdė sūnų.

Catherine Deneuve norėjo mesti rūkyti, bet baiminosi sustorėti. Vykdant dietologo rekomendacijas aktorei pavyko mesti rūkyto nepriaugus nė vieno kilogramo – atvirkščiai, ji numetė dar penkis.

Madonna ir vyresnio amžiaus siekia išlikti tobula. Jos gydytojas dietologas sukūrė dainininkei individualią ne itin griežtą sistemą: kartais leidžiama mėgautis net saldumynais.

Isabelle Adjani pirmą kartą kreipėsi į dietologą devyniolikos, kai staiga priaugo dešimt kilogramų. Isabelle taip įsijautė į vienišos ir nelaimingos herojės vaidmenį, kad ėmė šalintis žmonių, nustojo taisyklingai maitintis. Dietologui teko išmokyti aktorę skirti vaidmenį ir tikrą gyvenimą.

Mariah Carey padedant dietologui siekia sulėtinti senėjimo procesą. Be kita, ko, kasdien ji turi suvalgyti ne mažiau kaip tris violetinės spalvos vaisius ar daržoves – baklažanus, slyvas... Dietologo manymu, šie turi nuo senėjimo apsaugančių savybių.

Valstybinės svarbos reikalas

JAV į dietologus kreipiasi net stambios kompanijos. Kai dietologų komanda padirbėjo „Ford“ gamykloje, darbininkai ėmė sirgti beveik du kartus rečiau.

Greitai JAV turėtų pasirodyti įstatymas, kuriuo žmogui bus kompensuojamos išlaidos dietologui.

Prancūzijoje žmonės, numetę tam tikrą skaičių kilogramų, gauna piniginę kompensaciją iš valstybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją