Mieli Delfi lankytojai, sveikos gyvensenos mėnesio dalyviai,

Labai džiugu, kad ir DELFI darbuojasi mūsų bendražygiai ir jų dėka gimė šis projektas. Kad jis būtų gyvybingas ir realus, aš pažadėjau, kad Palangos sveikatos mokykla atvers savo duris ir sukauptas patirties bei išminties skrynias ir leis pasinaudoti jomis visiems, kas tik bus pasiryžę šiuo keliu eiti.

Sveikata- tai labai paprasta, jei žinai jos ABC ir moki tas raideles -priemones sudėlioti į žodžius, o šiuos - į sakinius. Neparašysi jokio literatūrinio kūrinio, jei išmesi nors vieną raidelę iš 32 esančių alfabete. Neskambės joks muzikos kūrinys, jei jame truks nors vienos gamos gaidelės, atstums paveikslas, jei ištrinsime iš jo bent vieną spalvelę.

Pirmoji bet kokios harmonijos sąlyga - turi būti visi svarbiausi elementai, antroji - juos reikia sudėlioti tam tikra tvarka. Taigi Palangos sveikatos mokykloje ir jos filialuose per20 metų susiformavo sveikatos stiprinimo programa “Sanktija”, kurios pagrindu ir kviečiu visą birželį auginti sveikatos milžiną savyje, o ligų ir bėdų lervos neišlaikę spaudimo ims ropoti lauk.

Ta programa remiasi trijų trejetų filosofija. O jos įgyvendinimui kasdien atliekame septynis darbus - tai savikontrolė, fizinis aktyvumas, sveikas maistas, grūdinimasis, meditacija, malda ir atgaila. Kai jie yra kartu, tai netikėtai įvyksta sandauga- sinerginis efektas,kuris pasireiškia sveikųjų organizmo galių mobilizacija ir netikėtu efektu - geromis permainomis širdies kraujagyslių sistemos veikloje,virškinimo, šalinimo, kvėpavimo ir kitų funkcijų savireguliacija ir atsistatymu į normalią būseną.

Kai sakome, kad negaluojame ar sergame, tai dviem atvejais iš trijų turime sutikti, kad esame apsileidę arba nemokšos. Jei žinotume paprastas tiesas, kurios dar nuo Vydūno laikų buvo propaguojamos, mūsuose bėdų ir nelaimių sumažėtų trigubai. Deja, iki šiol jų nėra mokyklų programose, niekas nemoko, kaip paprasta neperšalti ar išvengti kitų psichosomatinių negalavimų.

Lietuvos sveikuolių sąjunga paskleidė šias idėjas savo klubuose, kurie veikia beveik kiekviename Lietuvos kampelyje. Taigi kviečiame ir Jus, DELFI skaitytojai, įsijungti į birželio - sveikos gyvensenos mėnesio programą, nebijoti keistis ir blogus įpročius pakeisti gerais, o tada ne tik lieknėsite, bet ir stiprėsite kūnu ir dvasia. O aš ir mano bendraminčiai visokeriopai jus remsime - patarsime, pamokysim, pataisysim, atsakysim į klausimus,netgi apdovanosime geriausius ir sėkmingiausius.

Sveikime uoliai!
DAINIUS KEPENIS, Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas

D.Kepenis. Nėra stebuklingų receptų, yra kasdienis darbas

Sprendžiant iš klausimų ir komentarų, kuriuos čia randu, supratau, kad pirmąją sveikatos mėnesio savaitę vyksta žvalgyba ir pasitikrinimas, kokių vertybių čia galima tikėtis. Noriu šiek tiek nuvilti stebuklingų paslapčių laukiančius, kad jų nėra ir nebus.

Esu holistinio - visuminio požiūrio į sveikatą atstovas ir sutikau čia dalyvauti bei pasidalinti savo patirtimi todėl, kad tikiuosi rasti bendraminčių, su kuriais galima pasidžiaugti ieškojimais ir atradimais, taip pat sutikti žmonių, kurie gali būti pavyzdžiais ir įkvėpėjais.


Kita vertus, patys efektyviausi būdai praranda didelę savo poveikio dalį, jei jais abejojama, tingima naudoti ir skubama sulaukti permainų. O jos tikrai įvyksta, jei yra laikomasi pagrindinių sveikatos stiprinimo principų: fizinio aktyvumo, racionalios mitybos, grūdinimosi, savistabos, meditacijos, maldos ir atgailos. Taip taip - dvasinio tobulėjimo kelias yra pats svarbiausias ir efektyviausias, siekiant ramybės ir energingumo, norint išvengti taip dažnų depresijų, nerimo, stresų. Šios bėdos kartu su žalingais įpročiais atidaro tiesų kelią į ligas ir negalias.

Kai manęs čia klausia, kaip geriausia mažinti antsvorį, tai suprantu, kad tikisi gauti stebuklingų receptų, su kuriais pavyktų greitai nusikratyti pavojingų savo gyvybei kilogramų. Bet kažkodėl nenorima girdėti, kad pagrindinės antsvorio atsiradimo priežastys yra nuolatinis persivalgymas, nederantis, mažai kramtomas, skurdus ir prastai pagamintas maisto asortimentas, o ypatingai svarbu, kuo žmogus verčiasi, ar dirba pagal pašaukimą. Jei ne - žalingi įpročiai: alkoholis, nikotinas, persivalgymas, etc. tampa kasdienybe ir padeda užsimiršti.

Kasdienė įtampa, nežinojimas, kaip išsivaduoti iš jos, padauginti iš antsvorio ir nesėkmių - pagrindinė psichosomatinių ligų priežastis. Gali bėgioti kiek nori - kol šios bėdos neįveiksi - nieko nelaimėsi, dar greičiau sulūši. Kol kas mūsų bendravimas vyksta, kaip plaukimo trenerio su plaukikais, bet be baseino. Todėl tiems, kam blogai gyvenime sekasi, kamuoja negalavimai ir kas nori vieno gero patarimo, patariu - ryžtingai pasakykite sau: noriu ir pradedu gyventi kitaip. O kaip tai daryti, aš galiu patarti. Nes mačiau, kaip keitėsi tūkstančiai žmonių, kokias klaidas darė ir kaip galima jų išvengti.

Neklausinėkite manęs, prašau, kaip gydyti savo negalavimus (nors dauguma jų savaime traukiasi, pradėjus gyventi sveikai). Aš, ačiū Dievui, nesu gydytojas, ir todėl esu laisvas nuo daugelio mundurinių absurdų, privalomo vaistų platinimo ir nesu atsakingas, kad lietuviai tokie ligoti ir nelaimingi. Dar daugiau pasakysiu - ieškoti sveikatos poliklinikose nėra prasmės. Pirmiausiai todėl, kad tokių įstaigų paprasčiausiai nebėra (jos dabar vadinasi sveikatos centrais!!!), o jose dirbantys žmonės yra labiausiai ligoti ir trumpiausiai gyvena tarp visų profesijų žmonių!?

Reikia tiesiog žmoniškai - sveikai gyventi ir tada netikėtai išnyks daugybė negalių ir bėdų, net nekovojant su jomis. Kovoti su blogiu - ligomis yra kvaila - jos tik šito ir siekia ir nuo to dar labiau stiprėja.

Man ir bendraminčiams priimtinas kitas požiūris - kiekvienas iš mūsų turi kažkiek sveikatos – energijos ir atsparumo ligoms. Tai milžinas, kuris išgrūda iš savo namų visas lervas -ligas be jokios kovos. Tiesiog jis auga, plečiasi ir joms nebelieka čia vietos. Jis auginamas jau mano minėtu - holistiniu, visuminiu sveikatos stiprinimo būdu. Kasdien, nuolatos, be jokių išeiginių. Tai turi tapti tavo neabejotina prievole, kaip grindų plovimas, dantų valymas, gėlių palaistymas, dulkių šluostymas, etc. Bet jei apleidi tą darbą - lervos tuoj grįžta ir užgraužia tave su visais sveikatos likučiais.

Todėl atėjau į DELFI, sutikęs įkurti čia Milžinų auginimo bendruomenę ir kasdien vesti būrį bendraminčių sunkiais, bet dėkingais pergalių prieš savo silpnumus takais, kuriais einu 25 metus. Pati aukščiausia laimės forma - padėti siekti laimės kitiems.

Turėtumėte naudos, jei susitartume, kad šią savaitę kasdien atliksime tam tikrą kompleksą priemonių, kurios pradės auginti jūsų galias, ir tada mūsų pokalbiai taps realesni ir naudingesni. Tame komplekse septyni darbai, kuriuos galėsite atlikti nenutraukdami savo profesinių įsipareigojimų. Pirmas - savikontrolė. Reikia sekti savo pulsą, kraujospūdį ramybėje, krūvio metu ir po jo. Plačiau čia: (ėjimo lentelė).

Stenkitės pasiekti pulso dažnumą ramybėje 60 k. per minutę, o krūvio metu - ne mažiau 120. Pageidautina žinoti ir stebėti savo svorį, lankstumą, plaučių tūrį, raumenų tonusą. Čia gali jums padėti šeimos gydytojas, nes tai jo nemokama prievolė. Atlikite tokį testą: po gilaus įkvėpimo – iškvėpkite ir, užspaudę nosį, pakentėkite. Jei pabūsite nekvėpavę vieną minutę - puikus rezultatas. Jūsų deguonies pasisavinimo savybė veikia labai gerai. Jei pauzė trunka per 40 sek., įvertinimas – gerai. Patenkinamai – nuo 20 iki 40 sek. Blogai, jei negalite išbūti 20 sek.

Tai yra dar viena informacija apie jūsų sveikatos būklę, funkcinį pajėgumą. Ji leidžia programuoti jūsų fizinius krūvius. Na, o tų krūvių kiekis priklauso nuo jūsų galimybių. Pradžiai, pirmam mėnesiui pakaks krūvio pagal formulę: 5 – 30 -120.

Tai reiškia, kad 5 kartus per savaitę po 30 min. reikės pajudėti, kol suprakaituosite, kad pulsas pakiltų dvigubai. Kaip tą darysite - bėgant, einant, žaidžiant, plaukiant ar ravint daržą - nesvarbu, reikia, kad suprakaituotumėt. Bent nueikite 8-10000 žingsnių per dieną.

Toliau einant tobulėjimo link, išmoksite planuoti savo laiką, kuriame turi tilpti pratimai ne tik širdžiai, bet ir sąnariams bei raumenims. O jų santykis turi išlikti: 50% laiko skiriama širdies - kraujagyslių sistemai stiprinti, 25% - raumenims ir 25% sąnariams.

Grūdinimosi programai užtikrinti panaudokite savo vonią. Iš ryto apsilieję dviem kibirais šalto vandens, dvylika valandų būsite nepažeidžiami jokių peršalimo ligų. Jei neturite kibirų, tai apsiliekite po dušu. Jei baisu iš kart po šaltu vandeniu - darykite tai nusiprausę šiltu vandeniu.

Mitybos įgūdžiams formuoti pasinaudokite mano patarimais kitame skyriuje. Palangos sveikatos mokykla atvėrė savo virtuvės duris ir pateikė visus jos gaminamų sveikų patiekalų receptus, kuriuos galite naudoti. Tik būtinai įsitikinkite ir užrašykite ką, kiek ir kada suvalgėt per savaitę. Po to pradėkite korekciją.

Meditacijos formulė taip pat labai paprasta: įkvėpkite per 2 sek., sulaikykite kvėpavimą 8 sek. Ir iškvėpkite per 4 sek. Taip kvėpuokite 15 min. Jei bus per lengva – pailginkite laiką. Įkvėpkite per 3 sek., sulaikykite kvėpavimą 12 sek. ir iškvėpkite per 6 sek. Tai darykite 3 kartus per dieną prieš valgį.

Apie maldą ir atgailą jums papasakos tie, kas reguliariai tai daro. Kol jūsų sąžinę slėgs rūpesčiai ir bėdos, ramybės nebus. Pati pirmoji ir paprasčiausia malda: „Tėve mūsų“, kurią kaip mantrą verta kasdien pakartoti. Jei nuspręsite tapti sveikuoliu - rasite mūsų puslapyje ir sveikuolio maldelę.

Jei prisilaikytumėte šios programos - rezultatų ilgai laukti nereikės. Sveikata ir ramybė pradės belstis pas jus jau po 4-5 dienų. Štai ir viskas ateinančiai savaitei. Jei viską darysite, tai kitą savaitę jau galime susilaukti gerų permainų.

--------------------------------------------------------------------------

Kaip skaičiuoti KMI (kūno masės indeksą)

Kūno masės indeksas (KMI) yra gaunamas svorį (kg) padalinus iš ūgio (cm) kvadrato.

Moterims rekomenduojamas dydis yra 18-23, vyrams 20-25. Šiuos skaičius prisitaikyti sau padės jūsų riešo apimtis (cm)plačiausioje vietoje.

Orientyrai būtų:

MOTERIMS

KMI                 riešo apimtis

18-18,9            14-14,9
19-19,9            15-15,9
20-20,9            16-16,9
21-21,9            17-17,9
22-22,9            18 ir daugiau

VYRAMS

KMI                 riešo apimtis

20-20,9            17-17,5
21-21,9            17,6-17,9
22-22,9            18-18,9
23-23,9            19-19,9
24-24,9            20 ir daugiau

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

D.Kepenis. Toliau reguliuojame savo svorį

Jei tikrai įsijungėte į sveikatos ir permainų mėnesio programą, tai jau žinote, kiek turite antsvorio , kiek jums trūksta fizinio aktyvumo ir padarėte pirmus žingsnius padėčiai taisyti. Jei atlikote savo mitybos stebėjimo užduotį ir turite sąrašą įprastų vartoti per savaitę maisto produktų, taip pat žinote, kiek ir kada jų sunaudojote, tai jau matote, ko per daug, o ko per mažai valgote.

Jei įvertinote savo medžiagų apykaitos (MA) tipą, jau galite spręsti, kokiais maisto produktais turite papildyti savo racioną. Žinant medžiagų apykaitos pobūdį, nustačius, kokiam tipui priklausote - baltyminiam, angliavandenių ar mišriam, jau galite pradėti keisti savo įpročius, ypač jei nesate patenkinti savimi.

Jei nustatėte, kad jūsų maisto produktų sąrašas labai ilgas ir įvairus (per 100 maisto rūšių), tai jau neblogas ženklas, tačiau labai gali būti, kad jų santykis ne visai palankus jūsų MA ir reikia jį koreguoti. Pvz. sumažinti baltyminių produktų (jei esate angliavandenių tipo) arba atvirkščiai, jei jūsų medžiagų apykaita baltyminė.

Visai nekeičiant šeimos perkamų produktų sąrašo pakanka tik pakeisti atskirų narių vartojamų produktų apimtis - vienų sumažinti, o kitų gal ir padidinti.

Angliavandenių MA turintis šeimos narys, padidinęs sudėtingų angliavandenių vartojimą, paspartins ir savo metabolizmą (MA), sėkmingai sudegins energijos perteklių.

Baltyminio tipo atstovas turėtų sumažinti kalorijų, gaunamų iš angliavandenių, ir padidinti jų kiekį iš baltymų. Pirmajam maisto medžiagų santykis rekomenduojamas: 60% angliavandenių, 25% baltymų, 15% riebalų. Antrajam atitinkamai: 40-30-30. 

Sunkiausiai pataikyti į savo MA yra mišraus tipo atstovui. Jo santykis: 50-30-20. Daug dėmesio, ypač pradiniame etape, reikia skirti produktų maisto sudėties etikečių studijavimui. Nepagailėkite laiko paskaičiuoti, kiek ir iš ko gavote kalorijų. Jau po mėnesio tai darysite automatiškai ir galėsite padėti savo artimiesiems.

Nūdienos mitybos ekspertai rekomenduoja didinti dėmesį cukraus kiekio kraujuje stebėjimui ir jo stabilaus lygio palaikymui. Tai yra lemiamas faktorius apetitui mažinti ir sotumo jausmui palaikyti, o jis tiesiogiai priklauso nuo jūsų MA, todėl kalorijų skaičiavimo prasmė mažėja.

Šią savaitę stenkimės keisti savo mitybos struktūrą pagal savo MA ir plėsti maisto asortimentą. Kad rezultatai būtų labiau apčiuopiami, panaudokite keletą papildomų patarimų.

Žinotina, kad pats efektyviausias faktorius mažinant antsvorį yra pakankamas vandens vartojimas. Vegetarams jis turi siekti iki pusantro litro, o užkietėjusiems mėsėdžiams iki trijų litrų vandens per dieną (priklausomai nuo kūno masės). Vanduo spartina medžiagų apykaitos tipą ir mažina apetitą.

Vieną kartą per dieną turėtumėte išgerti žalios arbatos. Ji irgi spartina MA. Naudinga kartą per dieną suvalgyti lėkštę sriubos. Ji, verdama irgi pagal jūsų MA, puikiai dalyvauja deginant riebalus. Pusė greipfruto pusvalandį prieš valgį sumažina insulino kiekį kraujuje, o kartu ir riebalų kaupimąsi.

Tarp geriausių maisto produktų, kurie padės deginti riebalus, vardijami ir brokoliai, nesaldus jogurtas, kalakutiena, avižiniai dribsniai, karštos paprikos. Stabilų insulino kiekį padės išlaikyti daug ląstelienos turintys vaisiai ir daržovės, nepermaltų grūdų produktai - įvairios košės, duona.

Viena iš auksinių sveikos mitybos taisyklių – kruopščiai sukramtyti maistą. Suskaičiuokite, kiek krimstelėjimų tenka jūsų maisto kąsniui ir padidinkite šį skaičių bent dvigubai. Kai išmoksite skystą maistą suvalgyti, o kietą išgerti - tada ir jo poreikis sumažės beveik dvigubai! Taigi - eksperimentuokite, stebėkite save, rašykite apie savo sėkmes ar nesėkmes. Sveikite uoliai!

----------------------------------------------------------------------
Į JŪSŲ KLAUSIMUS ATSAKO SVEIKATOS MOKYTOJAS DAINIUS KEPENIS

Sveiki, p. Dainiau.

Jūsų interviu netyčia nugirdau automobilyje. Labai patiko. Jūs labai mielas žmogus.

Esu 29 m, sveriu 85 kg. Sportuoju. Svoris stovi vietoje. Na, taip, reikia peržiūrėti mitybą.

Kai buvau 25 metų, svėriau 85 kg, (dietų nesilaikiau, tačiau sportuoti svoris trukdė). Tuomet draugas man patarė dvi savaites valgyti tik daržoves ir išgerti apie 2 litrus vandens per dieną. Žadėjo, kad numesiu 10 kg. Norėdama jam įrodyti, kad taip nebus, dvi savaites taip ir dariau, kaip jis liepė. Ir jokio sporto. Po 2 savaičių aš svėriau 84 kg ir badžiau jį pirštais...

Vėl grįžau prie savo normalaus raciono, vėlyvų vakarienių ir t.t. Tik staiga netikėtai man pradėjo kristi svoris... Per 6 mėnesius nukrito 12 kg. Nieko nedarant... Tai labai maloniai stebino ir labai pykdė aplinkinius.:)) 73 kg buvau 3,5 metu, paskui po truputį svoris grįžo. Negaliu paaiškinti, kas buvo nutikę. Gal Jus galėtumėte?

Kitas klausimas. Religija ir dieta. Kol esu jauna, labai įtartinai ir skeptiškai žiūriu į religijos (gal tiksliau krikščionybės) vajų.
Kaip Jūs suprantate atgailą bei maldą, kuria deklaruojate? Jūsų tiesa, kad žmogus turi būti laimingas, tada jam yra lengviau siekti rezultatų pvz.: mesti svorį. Bet ar Jūs tai neseniai atradote ir kaip tai jus paveikė?

Saule Boyle

Pataria sveikatos mokytojas Dainius Kepenis:

Laba diena, miela Saule,

Tai, apie ką jūs kalbate savo laiške, reikalauja netrumpo komentaro. Tačiau pabandysiu dabar pradėti, o, atsiradus progai, pagilinti dalykus. Dėl antsvorio. Yra trys pagrindiniai jo mažėjimo būdai -laiptinis sulėtinto veikimo,laiptinis spartaus veikimo ir nuoseklus Jūsų atvejis pirmasis. Po lieknėjimo programos pradžios buvo latentinis - uždelstas periodas, poto prasidėjo nuoseklus. Jei būtumėt išnaudojusi tą neprievartinį lieknėjimą pakeisti savo mitybos įpročiams - atrasti savo medžiagų apykaitą ir pagal ją imti maitintis, tai daugiau niekada dėl antsvorio bėdų neturėtumėt.

Pasaulinė (ir mano ) praktika rodo,kad jokių specialių dietų nereikėtų, jei nuo mažens išmoktume atsižvelgti į savo organizmo ypatumus (jų tarpe ir medžiagų apykaitą).Pradėjus galvoti apie antsvorį vyresniame amžiuje, neišvengiamai teks savo svorio reguliavimo programą padalinti į kelis etapus. Pirmame galimi taip pat keli variantai - nuo drastiškų iki labai švelnių - tai priklauso nuo jūsų valios ir kitų savybių. Antrame etape vyksta pasiekto lygio stabilizavimas ir nustatymas savo daugiamečio mitybos režimo (jis priklausys nuo eilės individualių savybių).

Dėl dvasinio gyvenimo. Neturiu jokių abejonių dėl to, kad žmogus yra dvasinė būtybė. Jo kūnas tėra įrankis savo misijai atlikti (ją turime visi, bet ne visi žinome ir radome), taip pat dvasios šventovė, rūmai, jei norite. Tačiau suprantama, kad gyventi rūmuose yra kur kas sunkiau nei kokioje lūšnoje (kur dabar įsikūrę per 80 % šalies gyventojų). Vien langų ir menių kiek tuose rūmuose! O koks sodas, kokie gėlynai! Bet čia nepasamdysi tarnų, pačiam visa tai reikia prižiūrėti! (O gal manote,kad kas nors už jus gali pasimakštinti, pasimaitinti, grūdintis,melstis, medituoti, atgailauti, įvertinti savo funkcinę būklę?).

Mano25 -rių metų sveikuoliško gyvenimo praktika ir daugiau nei 30000auklėtinių (tuo pačiu mano mokytojų) patirtis rodo, kad neabejotinai teisūs buvo Vydūnas, St.Šalkauskis, V.Sezemanas, A.Maceina, K.Dineika ir daugybė pasaulio išminčių, teigusių, kad tik darnoje - kūno, sielos ir dvasios žmogus bus sveikas ir laimingas. Jei kokio nors komponento nebus - tik laiko klausimas, kada sulauksite bėdų. Ir kuo labiau šį harmonijos-darnos dėsnį ignoruosime, tuo brangiau už tai teks sumokėti.Kol kas tiek - kitą kartą pakalbėsime plačiau.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki,

Esu sportiška 18 metų mergina, tačiau ant mano šlaunų bei apatinės nugaros dalies išryškėjęs celiulitas. Ir kuo toliau, tuo labiau jis ryškėja, yra gerai pastebimas. Aš nevalgau bet ko, maistą stengiuosi prisižiūrėti. Mano svoris yra normalus, nesu nei per liekna, nei per stambi, o svarbiausia - užsiimu aktyvia veikla: bėgioju, važinėju dviračiu ir pan. Gal galėtumėte padėti? Kurie pratimai, sporto rūšis padėtų atsikratyti celiulito? Gal yra kokių masažų pačiam atlikti? Prašau pagelbėkite, nes esu jauna ir nesuprantu, kodėl taip yra.

Ieva

Pataria sveikatos mokytojas Dainius Kepenis:

Labas, Ieva,

žinau vieną merginą, kuri puikiai įveikė celiulitą per pusmetį. Šalia nuolatinių pasivaikščiojimų, dviračio, baseino (bent po valandą kasdien) ji darė po 100 pritūpimų. Žinoma, ne iš karto. Pradžioje pritūpdavo po 15 kartų, paskui kasdien pridėdavo po 1 pritūpimą. Po trijų mėnesių jau darydavo po šimtą. Žinoma, reguliavo savo mitybą. Vengė gyvulinių riebalų, raudonos mėsos, baltų miltų produktų, cukraus, kavos ir saldžių spalvotų gėrimų. Jos maisto pagrindą sudarė vegetariški produktai - daržovės, vaisiai, košės. Saikingai, kelis kartus savaitėje valgė žuvį, kiaušinius, pieno produktus. Gėrė daug vandens. Atliko savimasažą, tame tarpe ir vakuminį. Kitaip sakant, naudojo kompleksą priemonių, kurį Palangos sveikatos mokykla propaguoja jau 20 metų. Taigi negaišk laiko abejonėms. Jei uždelsi ir dabar ryžtingai nepaimsi savęs į rankas, tai vėliau bus žymiau sunkiau pradėti ir rezultatų teks ilgiau laukti.

Linkiu sėkmės!
Dainius Kepenis

-------------------------------------------------------------------------

Laba diena,

Teko skaityti apie maistą, turintį daug skaidulų. Ką manote apie kviečių sėlenas? Ar sveika kiekvieną dieną jas vartoti? Aš vartoju jas taip:
ryte 2 šaukštus litre vandens ir vakare 4 šaukštus maišau su jogurtu ar
kefyru. Ar sveika valgyti tiek sėlenų, ar galima tai daryti pastoviai.
Norėčiau išgirsti Jūsų nuomonę.

Ačiū.
Aušra

Miela Aušra,

kiekvienas muzikos kūrinys žavus savo garsų deriniais ir vingrybėmis. Jei muzikantas imtų įkyriai kartoti vieną gaidą - ilgai neištvertume, nors ir nenumirtume. Taip ir su maistu - jo yra gamtoje tiek visokio įvairaus, kad galime ilgai negrįžti prie to paties. Manau, kad jūs skriaudžiate save, tiek daug dėmesio skirdama vienam patiekalui ir negaudama kitų.

Pagarbiai
Dainius Kepenis

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laba diena,

Norėčiau paklausti Jūsų patarimo. Mano aukštas cholesterolis ir nežinau, kaip jį sumažinti. Kiaušinių nevalgau jau pusmetį, riebių produktų bei mėsos irgi stengiuosi nevalgyti. Daugiau valgau patiekalus iš žuvies. Bet pasidarius tyrimus nustebau - jis nei kiek nesumažėjo. Gydytojai nieko daugiau nepataria kaip dieta ir sportas. Na, sportuoju du kartus per savaitę, lankau kalanetiką. Mano ūgis 168 cm, svoris 73. Manau, čia ir su svoriu susiję.

Ką patartumėte?

Labai ačiū!!

Pagarbiai Jurgita

Miela Jurgita,

jei pradėsite kultivuoti kompleksinę sveikatos stiprinimo programą, tai harmonizuosis visos organizmo funkcijos ir sistemos. Susireguliuos ir organizmo skysčių sudėtis. Nereikės sukti galvos dėl atskirų dalykų, tame tarpe cholesterolio. Tačiau primenu - kuo mažiau rafinuotų ir perdirbtų, riebių gyvulinių produktų ir daugiau natūralių, turinčių ląstelienos - skaidulinių medžiagų - javainių, daržovių, graikinių riešutų, ruginės duonos, sojų pupelių, sėlenų. Kartu su judėjimu ir aktyviu gyvenimu atsinaujinimo ilgai laukti nereikės!

Pagarbiai:
Dainius Kepenis

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki,

Norėčiau paklausti, ar žmogus turi užprogramuotą savo svorį? Kai man buvo 16, svėriau 64 kg, dabar man 22 metai, svoris tai padidėja keliais kilogramais, tai sumažėja, tačiau dažniausiai vėl grįžta prie 64 (ūgis nesikeitė per tą laiką, 165 cm).

Nuoširdžiai ačiū, Agnė.

Labas, miela Agne,

taip, specialistai vieningai sutaria, kad žmogus turėtų palaikyti savo subrendusios jaunystės svorį visą gyvenimą. Amžius nėra sąlyga svoriui priaugti, tačiau jūsų svoris turėtų būti bent 3-4 kg mažesnis ir jam sureguliuoti pakaktų pusmečio. Naudokite Sanktijos programą - viskas bus gerai.

pagarbiai
Dainius Kepenis

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Norėčiau šį bei tą sužinoti apie vandenį.

Mano draugė iš kažkur ištraukė, kad yra labai sveika gerti užšaldytą vandenį. Ji, pripylusi vandens į mineralinio vandens buteliuką, užšaldo jį šaldymo kameroje, o po to, išėmusi ir jį atšildžiusi, geria. Panelė yra šventai įsitikinusi, kad tokį vandenį gerti yra žymiai sveikiau.

Tačiau aš esu girdėjusi, kad tai yra nesveika dėl kažkokių nuosėdų, kurios susidaro tą vandenį atšildžius, ar kažkas panašaus.

Taigi, jeigu Jūs kažką apie tai žinote, norėčiau sužinoti, kaip yra iš tikrųjų?

Pataria sveikatos mokytojas Dainius Kepenis:

čia kalbama apie struktūrizuotą vandenį. Tema labai plati ir įvairi. Tikrai nematau nieko blogo tame, nes gamtoje beveik visas natūralus gėlas vanduo yra struktūrizuotas. Gerkite jį į sveikatą, bet greičiau ir paprasčiau rasti natūralų šaltinį - ten taip pat būna tokio vandens.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Labai prašau Jūsų patarimo. Sergu reumatoidiniu artritu,depresija, todėl pastoviai naudoju daug vaistų. Jų pašalinis poveikis jau pasireiškė - echoskopu nustatė kepenų sutankėjimą, o skausmą jaučiu beveik kasdien.

Geriu jau 2 mėnesiai Essentiale forte N, bet pagerėjimo dar nėra. Iš medikų patarimo nesulaukiu. Patarkite,prašau, gal galima sau padėti koreguojant maistą? Mėsos naudoju mažai, rūkytų gaminių nevalgau. Tiesa - turiu liguistą potraukį saldumynams... Ačiū.

Pataria sveikatos mokytojas Dainius Kepenis

Ksavera Vaištarienė, chemijos daktarė, dabar pensininkė, vegetarų draugijos prezidentė, prieš 25 metus sirgo sunkiu reumatoidiniu artritu. Nepadėjo jokie vaistai. Pakeitė gyvenimo būdą, tapo vegetare, net badavo 40 parų. Dabar ji užmiršo šią bėdą visam laikui. Jei norėsite su ja pasitarti, manau, rasite ją Vilniuje. Būkite sveika!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ar galėtumėt patarti, nuo ko man pradėti, kad galėčiau numesti nereikalingo svorio, kurio turiu 30 kg per daug.
Man yra 16 metų, ūgis 184 cm, sveriu 108 kg.

Antsvorio problemą reikia spręsti kompleksiškai. Tame komplekse turi būti maisto, judėjimo, grūdinimosi, psichofizinės savireguliacijos programos.

Pradedant reikia atlikti testus: Kūno masės indekso (KMI), Kuperio 12 min. testą, medžiagų apykaitos testą ir sekti suvartojamo maisto kiekį per savaitę. Pastarasis atliekamas su užrašų knygute. Joje fiksuojate kada, ką, kiek, kaip valgėte. Po savaites apibendrinam rezultatus ir einame toliau. Teks laikytis eilės taisyklių - maisto derinimo, kiekio, paruošimo būdo, valgymo laiko ir kt.

Apie tai kitą kartą.

Pagarbiai
Dainius Kepenis

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaip įveikti baimę maudytis lediniame vandenyje žiemą? Juk galima rimtai susirgti?

Žiemos maudynės yra daugiau psichologinis, nei fiziologinis aktas. Jis padeda žmogui įveikti labai rimtus kompleksus ir kitas dvasines problemas. Tuo pačiu tai yra ypatinga profilaktinė priemonė nuo peršalimo ligų, puikiai veikianti kvėpavimo sutrikimus, mažinanti kraujo spaudimą, yra nepakeičiama priemonė sprendžiant radikulito problemą.

Geriausia, žinoma, dalyvauti grupinėse maudynėse, kur laikomasi taisyklių. Vienam tai padaryti yra žymiai sunkiau, nes kausto didelė baimė. Nebūtina kasdien kartoti šią procedūrą, pakanka apsilieti šaltu dušu ir taip bent 12 val. užsitikrinti visišką atsparumą peršalimo susirgimams.

Dainius Kepenis

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klausiu gana neįprasto Lietuvos merginoms klausimo. Esu 163 cm ūgio ir sveriu 50 kg, norėčiau priaugti šiek tiek svorio, nes kyšantys šonkauliai man negražu, o ir visi drabužiai tapo per dideli. Valgau gana normaliai ir įvairų maistą, bet tų kelių kilogramų niekaip nepriaugu. Kiek spėju, tiek sportuoju, bet tada svoris krenta dar labiau ir jau nebežinau nei ko griebtis. Gal galėtumėte ką nors patarti?

Iš anksto dėkoju
Audronė

Miela Audrone,

Kaip rodo gyvenimo praktika, geriausiai svoris priauga po... badavimo.

Tačiau pasimatuokite savo riešo apimtį. Jei ji siekia 18 cm, tikrai verta pagalvoti apie kelis kilogramus. Tačiau jei ta apimtis yra 14-15 cm, tai jums galėtų pavydėti tūkstančiai merginų, kurios daug atiduotų, kad pasiektu tokį KMI, kaip jūsų. Beveik 19 - toks yra jūsų kūno masės indeksas! Kiek manekenių ir artisčių jūsų klaustų patarimo!

O paslėpti kaulelius galite specialių pratimų pagalba. Kūno masė didėja, kai galite pratimus su svoriais arba su pasipriešinimu atlikti 6-8 kartus. Pradžioje pasirinkite 5-6 specialius pratimus, atlikite juos 2-3 serijomis. Vėliau laipsniškai didinkite pratimų ir serijų skaičių.

Pakankamai ilsėkitės tarp treniruočių. Kaulelius padengs raumenys, bet jų negalima užmiršti, nes su amžiumi medžiagų apykaitai lėtėjant jie peraugs riebalais. Kitaip sakant, nėra to blogo, kas neišeitų į gera ir atvirkščiai.

Dainius Kepenis

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki,

Esu 29 m. vyras, lygtai ir sveikas, niekada neturėjau didesniu problemų su sveikata, tačiau... paskutiniu metu, gal 3 mėnesiai keistai jaučiuosi, dažnas pykinimas, dingo apetitas (sveriu 70, ūgis 187), atsirado dažnas dilgčiojimas kairėje krūtinės pusėje. Buvau tirtis širdį, echoskopiškai apžiūrėjo ir pasakė, kad širdis sveika, tačiau tas dilgčiojimas nepraeina. Būna ramiai sėdint darbe (sėdimas darbas) ar namuose užeina blogumas, aptemsta akyse, užgula ausis, visada lygtai nerimo jausmas, atsiranda mirties baimė.

Patarkite, kas tai galėtų būti ir kaip spręsti šį negalavimą.
Iš anksto dėkoju.

Ramūnas

Gerb. Ramūnai,

panašių istorijų ir bėdų galėtume išgirsti iš kas trečio Lietuvos gyventojo. Per 20 sveikatos mokyklos darbo metų jų prisiklausiau šimtus. Ir visi pageidautų gauti patarimą, kuris jo rūpestį išspręstų per dieną - dvi. Geriausiai, žinoma, būtų kokia nors mažytė, nelabai brangi ir skani piliulytė. Ko gero, ji kažkur guli ir laukia jūsų:). Šiandien pasaulis gali pasiūlyti neribotą kiekį nuskausminančių piliulių nuo bet kokių problemų. Tiesa, jų poveikis laikinas ir neilgai trukus tenka arba keisti piliulės pavadinimą, arba didinti jų kiekį. Po to - jatrogenija, arba vaistaligė, kuri yra sparčiausiai auganti nūdienos medicinos problema.

JAV, kaip ir Lietuvoje, daugiausiai mirštama nuo širdies - kraujagyslių ligų. Antroje vietoje - piktybiniai augliai (Lietuvoje taip pat). O trečia mirties priežastis Amerikoje yra jatrogenija. Dėl medikų kaltės ten kasmet miršta ketvirtis milijono gyventojų (nereikalingi vaistai, nereikalingos operacijos, užkrėtimai ligoninėse, etc.)

Kaip jums atrodo, o kiek Lietuvoje? Negirdėjote? Ir neišgirsite. Pas mus kol kas tokių dalykų skelbti tabu - negalima. Nes reikia įrodymų. O kas, jūsų nuomone, turėtų įrodinėti?

Bet kodėl, paklausite, aš jums apie tai kalbu? Ogi todėl, kad jūs potencialus jatrogenikas. Panašūs simptomai ištinka daugybę žmonių, kurie ignoruoja sveikatos kultūros principus. Liga nediagnozuojama, o savijauta prasta. Po kiek laiko atsiras ir liga. O tada ilgas, dažnai nesibaigiantis gydymas ir ligonių klubai, kur keičiamasi naujausių vaistų receptais.

Net šiurpas ima, prisiminus apsilankymą juose. Ypač efektyviai atrodo įvairios prabos medaliai, kuriuos farmacinės firmos teikia savo nuolatiniams klientams už daugiametį ir nepriekaištingą gydymąsi... Kažkoks košmaras, matant tuos vargšelius žmones, kurių didesnė pusė tikrai galėjo gyventi žmoniškai ir nepriklausomai, jei tik valstybė būtų investavusi į jų švietimą nuo mokyklos suolo, nuo jaunųjų tėvų ruošimo gyvenimui.

Pasaulio bankas seniai paskelbė, kad vienas doleris, investuotas į ligų profilaktiką, grąžina dvidešimt keturis, kurių nebereikia leisti ligoninėms ir kompensuojamiems vaistams. Apie tai jie kalbėjo Lietuvos Seime prieš keletą metų, apie tai kalbėjo visi Lietuvos sveikatos išminčiai dar XIX a. Kas nuo to laiko pasikeitė? Pasidarė dar baisiau. Tokios vaistų - nuodų upės Lietuva dar nematė. Dori gydytojai pripažįsta, kad didesnė pusė vaistų vartojama be reikalo.

Bet jums rūpi kitas dalykas. Jeigu dar nenusivylėte ir nepalikote šio puslapio, tai noriu paklausti jūsų, o kodėl neįsijungėte į DELFI paskelbto sveikatos mėnesio programą? Abejojate, kad čia ne jums? Jei būtumėt nuo pirmos dienos pakeitęs savo maistą į čia pasiūlytą, jei bent pusvalandį kasdien iki prakaito pajudėtumėt fiziškai, bent kartą dienoje apsilietumėt šaltu vandeniu, kultivuotumėt dvasinės savireguliacijos būdus, įvertintumėt savo funkcinę būseną (tai galite atlikti pas šeimos gydytoją - jam privalu tai pagal savo veiklos normą), gautumėt specialių rekomendacijų, ką ir kaip turite keisti - šio klausimo nebūtų. Jau prasidėtų teigiamos permainos.

Tiesa, dažniausiai tai vyksta per paūmėjimus. Kai aktyviai pajudėjęs žmogus patiria keistus simptomus, neįprastus pojūčius, išsigąsta ir neturi su kuo pasitarti, tada jis grįžta atgal, meta ką pradėjęs ir ilgai nebenori prie tokių dalykų grįžti. Būtent tai ir yra didžiausia priežastis, kodėl žmonės vengia patys pradėti sveikas permainas savo gyvenime. O valeologų (taip dabar vadinami sveikatos mokytojai) ne visur rasi. Jų niekas neruošia. Net mokyklose sveikatos ugdytojai, deja, ne visi yra sveiko gyvenimo pavyzdžiai.

Kaip matote, jūsų problema ne tokia paprasta. Bet aš jums nuoširdžiai linkiu - nebijokite. Paieškokite rimto tikslo gyvenime, gero motyvo ir pradėkite keistis. Tai, ką mes siūlome, nekelia jokio pavojaus. Visa pragaro kariauna sukyla, sužinojusi, kad potencialus klientas sprūsta jiems iš nagų. Bus bauginimų ir grasinimų.

Taip atsitinka visiems, kas nori pakeisti gyvenimo kryptį nuo hedonizmo ir malonumų ieškojimo link savivaldos ir tobulėjimo. Tai yra dvasinis kelias. O žmogus yra dvasinė būtybė, todėl ir turi pradėti nuo svarbiausio - savęs pažinimo ir harmonizavimo. O už tai gauna sveikatą, gerą savijautą, gyvenimo laimę. Būsite sveiki, jei sveiksite uoliai! To jums linkiu.

Pagarbiai
Dainius Kepenis

------------------------------------------------------------------------

Sveiki,

Norėčiau jūsų paklausti apie atsilenkimus. Prieš kurį laiką pradėjau
juos daryti, norėdama truputį pasimankštinti namie. Iš mokyklos laikų
atsimenu, kad jie vieni efektyviausių mažinant liemens apimtis (kas
taip rūpi visoms moterims... ). Bet panaršius internete supratau, kad
nuo mokyklos laikų viskas labai pasikeitę - jie pasirodo kenkia
stuburui! Ypatingai pilni atsilenkimai (kai prilaikomos pėdos ir
lenkiesi beveik atsisėsdama), bet kenkia ir pusiniai (kai pėdos
laisvos ir lenkiesi tiek, kiek pasikelia nugara nuo žemės). Aš dariau
pastaruosius, ir nugarą skaudėdavo - bet tai galėjo būti ir dėl sėdimo
darbo ar nepatogios avalynės ( turiu plokščiapėdystę, nuo to ir nugara
kenčia). Taigi mečiau..

Bet kankina abejonė - ar tikrai jie kenkia? Tai kokius tada pratimus
galima daryti namie, neturint papildomų priemonių ir nekenkiant sau?

Su pagarba
Laimutė

Miela Laimute,

pratimų, kuriuos norite atlikti namuose, pobūdis priklauso nuo jūsų tikslo. Jei viskas gerai, beliko tik sutvarkyti taliją, tai reikėtų pasirinkti kelių pratimų kompleksą, ne tik atsilenkimus (gulti -kilti). Tam tinka ir lanko sukimas apie liemenį, Pilateso, jogos pratimai (jie padės įveikti nugaros skausmus). Juos rasite paieškos sistemose arba sporto centruose. Tačiau taip retai pasitaiko. Dažniausiai yra ir kitų rūpesčių, kuriuos reikėtų spręsti kompleksiškai. Universalus pratimų kompleksas kartu su maisto parinkimu, cikliniais pratimais gamtoje jau per 3 mėn. duotų žymų efektą.

Linkiu sėkmės!
Dainius Kepenis

------------------------------------------------------------------------
Laba diena,

Paskaičiau Jūsų skyrelį ir susidomėjau svorio metimo programomis ir visa Jūsų propaguojama filosofija.

Esu 28 metų, sveriu 85 kg, prieš 7 ir 5 metus turėjau sudėtingas operacijas, susijusias su kraujagyslėmis, po kurių staiga priaugo svoris, kurio vis dar negaliu atsikratyti. Retkarčiais sportuoju, kiek leidžia sveikata, tačiau tai teigiamų rezultatų neduoda, tiesiog viskas stovi vietoje.

Gal galėtumėte patarti, kokios mitybos ar sporto krypties laikytis ir apskritai grįžti prie savo svorio iki operacijų - tai 55 kg, nes dabartinis esamas svoris mane labai vargina, jaučiuosi nepatraukli fiziškai, o ir sveikatos nėra per daugiausiai. Tiesa, piktnaudžiauju kartais saldumynais, nes tai kaip greitoji pagalba man, kadangi gliukozė kraujyje net nesiekia reikalaujamos gydytojų normos. Iš pradžių kai priaugo svoris, visi sakė, kad tai narkozės pasekmės, tik kad tos pasekmės labai jau ilgai užsiliko mano organizme, kaip pasiekti, kad jausčiausi geriau?

Pagarbiai,
Vaida

Miela Vaida,

Jei pastebėjote, mėnesio pradžioje mes pakvietėme visus DELFI lankytojus įsijungti į sveikatinimo programą, kurią čia rasite aprašytą.

Jei būtumėt įvertinusi savo funkcinė būseną, medžiagų apykaitos tipą, pradėjusi keisti savo mitybos įpročius, judėti, grūdintis, tobulintis dvasiškai, tai šiandien jau turėtumėt įdomių rezultatų ir visai kitokių klausimų.

Aš esu holistinės - visuminės sveikatos ugdymo atstovas ir esu įsitikinęs, kad kompleksinis būdas, kuris numato paprastas poveikio priemones, yra saugiausias ir efektyviausias. Gal ilgiau teks laukti rezultato, bet jis tikrai ateis.

Jei prisimenat, kažkada buvo madinga sukioti Rubiko kubą. Vienam sutvarkyti spalvas užteko kelių pasukimų, o kitą sukiojai visą dieną ir be rezultato. Todėl, kad nežinojai taisyklių. Žmogus taip sutvertas, kad dažniausiai vengia to, ko jam labiausiai reikia. Todėl pabandykite padaryti tai, kas čia buvo pasiūlyta "Sanktijos" programos pavidalu. Po dviejų savaičių sugrįžkite ir papasakokite, kaip sekėsi.

Sveikite uoliai!

Dainius Kepenis

-------------------------------------------------------------------------

Sveiki,

Man 38 metai. Esu gana aktyviai sportavęs ir ilgesnį laiką aktyviai pajudėjus (jeigu pradedu bėgioti ir pan.), pradeda skaudėti kojų sąnarius.

Dabar reikia per dieną 30 min. aktyviai judėti, kol išmuš prakaitas. Tai pradėjau važinėti dviračiu. Ir vėl pradėjo po truputį sąnarius mausti.
Gal galima šią problemą kaip nors išspręsti?

Marius

Sveiki, mielas Mariau,

Geriausias vaistas nuo sąnarių skausmo yra judesys. Tačiau, kaip jūsų pavyzdys rodo, ir skausmai gali prasidėti nuo neteisingo judėjimo. Tai gali atsitikti nuo nesuderinto darbo ir poilsio režimo, nuo per didelių krūvių į atskiras kūno dalis, nuo kitų faktorių. Štai pasaulio 1000 mylių bėgimo čempionas Petras Silkinas niekada nesiskundžia sąnarių skausmais, nors jo 10 metų bėgimo vidurkis yra 30 km per dieną. Kadangi bėgimo tempas yra labai neaukštas - kilometras per 8 min., tai visos funkcijos spėja atsistatyti ir nuovargis nesikaupia.

Šiame etape pabandykite pakaitomis naudoti dviratį ir tempimo pratimus. Jie užtikrins geresnį sąnarių pamaitinimo ir apvalymo procesą. Taip pat skaudamus sąnarius nakčiai apvyniokite sidabruoto polietileno plėvele ir šiltu audiniu. Ryte pajusite permainas.

Sveikite uoliai!
Dainius Kepenis

-------------------------------------------------------------------------

Laba diena, ponas Dainiau,

Ar buvo atvejų, kad į jūsų mokyklą atvažiuotų sunkiai vaikščiojantis žmogus, o išvyktų bėgiojantis?

Irma

Ačiū, miela Irma, už gerą klausimą.

Tai iš tikrųjų yra visos sveikatos sistemos žydra svajonė. Bet kol tokios sistemos Lietuvoje nėra, tol ir lieka tokios mintys lyg šviesa tunelio gale. Kai įvyko pirmoji sveikatos mokykla prieš 20 metų, tada pirmą kartą ir buvo ištarta frazė, kad mūsų valstybėje turėtų atsirasti sistema, kuri paliegėlį galėtų atvesti į bėgimo takelį, išmokytų jį gyventi be vaistų, kurių mūsuose suvalgoma tris kartus daugiau, nei jų pakaktų realiai pagalbai nuo pavojingų ligų.

Pirmas sveikatos sistemos skiriamasis bruožas yra kitokie terminai, nei juos vartoja medicinos įstaigos. Čia nėra ligonių ir gydymo (ypač absurdiškas teiginys - sveikatos gydymas). Mes vartojame sąvokas sveikatos kiekis, sveikumas, galia, gyvastis ir naudojame jų gausinimo metodikas, kurios šiame puslapyje yra aprašytos. Nereikia jokių kovų su tariamomis ligomis, bet pakanka įvertinti žmogaus darnos laipsnį ir jį kelti, stiprinti. Ligos - nedarna - traukiasi ir žmogus pasijunta visai kitaip.

Tokių pavyzdžių turime gausybę ir galime drąsiai tvirtinti, kad tokios bėdos kaip hipertenzija (kraujospūdžio liga), radikulitai, sąnarių virškinimo, kvėpavimo bėdos, širdies - kraujagyslių susirgimai žymiai efektyviau būtų įveikiami, jei šalyje būtų įteisinti valeologiniai metodai, kurie leistų sutaupyti biudžetui šimtus milijonų litų. Aš turiu ne vieną pavyzdį, kai žmonės metė lazdelę ir ėmė gyventi kitaip. Bet kad tai nebuvo priimta valstybinėje medicinos sistemoje - ne mano kaltė. Kodėl taip yra - manau, nesunku suprasti.

Pagarbiai
Dainius Kepenis

----------------------------------------------------------------------

Sveiki,

mūsų šeimoje iš kartos į kartą perduodama ta pati problema – nepakankamai maitinamos sausgyslės vystosi lėčiau nei raumenys, todėl ypač paauglystėje tenka iškęsti nežmoniškus kojų skausmus. Man šis periodas jau praeityje (tiesa, kojas turiu labai silpnas), tačiau gaila žiūrėti į dabar jau paauglę savo dukrą. Mergaitė jau šešis metus du kartus per savaitę lanko kūno dizaino studiją ir sportuoja pagal jai sudarytą programą. Per tuos metus kojas mausdavo po treniruočių, tačiau šiemet diena iš dienos dukra gula ir keliasi su skaudančiais „achilais“.

Dieną skausmas apmažėja, tačiau vakarais, ypač po intensyvesnės dienos, skausmo nenumalšina net ir specialūs tepalai. Gydytojai, pas kuriuos lankėmės, tik gūžčioja pečiais, nes, anot jų, taip gražiai išsivystęs raumenynas rodo sveikas kojas, o ir nuotraukos jokių sausgyslių pažeidimų nerodo. Visų sveikatos specialistų patarimas tas pats – skausmą malšinti tepalais ir laukti, nes baigus augti skausmas turėtų aprimti...

Gal galėtumėte patarti, kokius produktus ar papildus naudoti, kad lengviau iškęstume šią problemą ir turėtume kuo mažiau bėdų ateityje.

Iš anksto dėkoju už pagalbą.

Daiva

Labas, miela Daiva,

kai man skaudėjo achilą nuo pertempimo, tai panaudojau priemonių kompleksą:

nakčiai apvyniodavau sidabrine folija-polietilenu, arba šlapimo kompresu su polietileno plėvele ir šiltu apmuturiavimu. Taip pat masažuodavau-15 min. Šildžiau su parafinu ir elektroforeze. Tai padaro fizinės kultūros dispanseryje arba poliklinikoje. Kurį laiką vengiau krūvio toje vietoje, jį pakeičiau plaukimu, jogos pratimais. Bėdos sprendimas truko porą savaičių. Jums būtų neblogai pavartoti maisto, reikalingo sausgyslėms - tai kiaulių kojų, želės.

Kantrybės ir nuoseklumo!
Sveikite uoliai!

Dainius Kepenis

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Norite paklausti sveikatos mokytojo Dainiaus Kepenio? Rašykite sveikas@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)