DELFI ir Palangos sveikatos mokykla birželio mėnesį skelbia sveikatingumo mėnesiu ir kviečia visus skaitytojus rimčiau pažvelgti į savo sveikatą, ja rūpintis ir mažais žingsneliais eiti link didelio tikslo – savo SVEIKATOS.

Juk sakoma, kad mažais kąsneliais galima suvalgyti ir dramblį, tiesa?

Nori pradėti gyventi sveikai, bet nežinai, nuo ko pradėti? Klausk sveikatos mokytojo ir eksperto Dainiaus Kepenio – jis kasdien atsakys į tau rūpimus klausimus, atsakymus į kuriuos rasi skyrelyje „Grožis ir sveikata“.

Be to, Palangos sveikatos mokykla, išleidusi jau daugiau kaip 30 tūkst. mokinių, dalinsis ne tik sveiko gyvenimo rekomendacijomis, bet ir atvers savo virtuvės duris, tad skyrelyje „Virtuvės paslaptys“ rasi visus sveikuoliškus receptus.

Tad pamažu keiskime savo įpročius ir visi drauge sveikime, tapkime gražesni, linksmesni ir laimingesni. O kad būtų smagiau – paruošėme jums visą kalną konkursų, kur galėsite ne tik pasidalyti savo gera patirtimi, bet ir laimėti puikių prizų.

Esi sveikas ar ligų maišas? Jeigu gyveni sveikai ir gali patarti kitiems, dalyvauk konkurse „Mano sveiko gyvenimo receptas“. 3 nugalėtojų laukia Ajurvedos centro "Shanti" dovanojami atpalaiduojantys kūną ir sielą masažai.

Gal tau pavyko atsikratyti viršsvorio? Pasidalink patirtimi, siųsk mums savo SĖKMĖS istoriją.

Esi tvirtas ir tavęs neišmuša iš vėžių joks netikėtumas? Parašyk, kaip nugali stresą be vaistų, taurelės, cigaretės ar slapčia sušlamšto torto. Pačių šauniausių laukia puikūs „Eglės sanatorijos“ prizai.

Mieliau bendrauji su šeima ir draugais, nei drybsai priešais televizorių? O gal žinai įdomių žaidimų ir kitokių laisvalaikio leidimo būdų? Pasidalink jais su mumis, dalyvauk konkurse „Laisvalaikis ne prie televizoriaus“ ir laimėk gudrius gudragalvis.lt įsteigtus prizus - žaidimus.

Negali sulaukti savaitgalio, nes tavęs laukia dviratis, riedučiai, baidarės – mėgsti nugalėti kliūtis ir lėkti, kad net vėjas švilptų? Parodyk, koks tavo mėgstamiausias aktyvus laisvalaikis, siųsk gražiausias fotografijas į Foto DELFI ir laimėk patį tikriausią dviratininko kostiumą, kurį padovanos dviračių klubas "Top Team“!

Tavo kredo – “Esi tai, ką valgai”? Rūpiniesi savo sveikata ir mėgsti gaminti sveiką maistą? Tad pasidalink savo sveiko patiekalo receptu ir laimėk “Baltų lankų” dovanojamą receptų knygą arba sužinok “Kulinarijos nusikaltėlio nuotykius“.

SVEIKATOS MOKYTOJO DAINIAUS KEPENIO KREIPIMASIS

Mieli Delfi lankytojai, sveikos gyvensenos mėnesio dalyviai,

Ateina vasara - puikiausias metas pradėti keistis ir keisti. Tuo labiau, kad tai ir atostogų metas. Kada gi, jei ne dabar, galima padaryti tai, ką tiek daug kartų atidėliojome - tai nuo pirmadienio, tai nuo kito mėnesio, o gal nuo Naujųjų Metų?

Kviečiu visus dabar - nuo birželio pradžios – pradėti gyventi sveikiau, rūpintis savo kūnu bei dvasia ir padėti puoselėti jau dvidešimt metų Lietuvos sveikuolių auginamą šią laimės žiburio idėją, pagrįsta garsių mūsų tautiečių Vydūno, St.Šalkauskio, A.Maceinos, V,Sezemano, K.Dineikos kūrybiniu palikimu. Gal tai padės mums visiems gyventi geriau?

Labai džiugu, kad ir DELFI darbuojasi mūsų bendražygiai ir jų dėka gimė šis projektas. Kad jis būtų gyvybingas ir realus, aš pažadėjau, kad Palangos sveikatos mokykla atvers savo duris ir sukauptas patirties bei išminties skrynias ir leis pasinaudoti jomis visiems, kas tik bus pasiryžę šiuo keliu eiti.

Sveikata - tai labai paprasta, jei žinai jos ABC ir moki tas raideles - priemones sudėlioti į žodžius, o šiuos - į sakinius. Neparašysi jokio literatūrinio kūrinio, jei išmesi nors vieną raidelę iš 32 esančių alfabete. Neskambės joks muzikos kūrinys, jei jame truks nors vienos gamos gaidelės, atstums paveikslas, jei ištrinsime iš jo bent vieną spalvelę.

Pirmoji bet kokios harmonijos sąlyga - turi būti visi svarbiausi elementai, antroji - juos reikia sudėlioti tam tikra tvarka. Taigi Palangos sveikatos mokykloje ir jos filialuose per 20 metų susiformavo sveikatos stiprinimo programa “Sanktija”, kurios pagrindu ir kviečiu visą birželį auginti sveikatos milžiną savyje, o ligų ir bėdų lervos neišlaikę spaudimo ims ropoti lauk.

Ta programa remiasi trijų trejetų filosofija. O jos įgyvendinimui kasdien atliekame septynis darbus - tai savikontrolė, fizinis aktyvumas, sveikas maistas, grūdinimasis, meditacija, malda ir atgaila. Kai jie yra kartu, tai netikėtai įvyksta sandauga- sinerginis efektas, kuris pasireiškia sveikųjų organizmo galių mobilizacija ir netikėtu efektu - geromis permainomis širdies kraujagyslių sistemos veikloje, virškinimo, šalinimo, kvėpavimo ir kitų funkcijų savireguliacija ir atsistatymu į normalią būseną.

Kai sakome, kad negaluojame ar sergame, tai dviem atvejais iš trijų turime sutikti, kad esame apsileidę arba nemokšos. Jei žinotume paprastas tiesas, kurios dar nuo Vydūno laikų buvo propaguojamos, mūsuose bėdų ir nelaimių sumažėtų trigubai. Deja, iki šiol jų nėra mokyklų programose, niekas nemoko, kaip paprasta neperšalti ar išvengti kitų psichosomatinių negalavimų.

Lietuvos sveikuolių sąjunga paskleidė šias idėjas savo klubuose, kurie veikia beveik kiekviename Lietuvos kampelyje. Taigi kviečiame ir Jus, DELFI skaitytojai, įsijungti į birželio - sveikos gyvensenos mėnesio programą, nebijoti keistis ir blogus įpročius pakeisti gerais, o tada ne tik lieknėsite, bet ir stiprėsite kūnu ir dvasia. O aš ir mano bendraminčiai visokeriopai jus remsime - patarsime, pamokysim, pataisysim, atsakysim į klausimus, netgi apdovanosime geriausius ir sėkmingiausius.

Sveikime uoliai!
DAINIUS KEPENIS, Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją