Apie pėdas paprastai

Pėdas sudaro 52 kaulai, 66 sąnariai, 38 raumenys ir 214 raiščiai. Jie harmoningai dirba, suteikdami stabilumą ir galimybę judėti. Padų odos storis net iki keturių kartų didesnis už odos, esančios bet kurioje kitoje kūno vietoje storio vidurkį.
Pėdos turi idealų formos ir funkcijos santykį, kuris, deja, tik tada tinkamai įvertinamas, kai šis santykis prarandamas ir atsiranda problemų.

Nematomos, neprisimenamos

Dauguma mūsų nesirūpina savo pėdomis ir tiesiog slepia jas kojinaitėse, pėdkelnėse, auliniuose ar kitokiuose batuose, nes nėra visiškai tikri dėl jų. Artėjant vestuvėms, atostogoms ar kitoms ypatingoms progoms, kai žinom, kad teks jas parodyti, gailimės, kad jomis labiau nesirūpinome ir pradedame skubiai ieškoti priemonių, kurios greitai jas pagydytų. Tačiau, jei norime turėti gražias ir sveikas pėdas ir išvengti įvairių problemų, privalome jas reguliariai prižiūrėti ir jomis rūpintis.

Pažinkite savo pėdas truputį geriau

Dažniausia pėdų problema yra susijusi su oda. Oda sudaro apsauginį sluoksnį, tačiau normali kasdienė veikla ir jos nesaugojimas nuo įvairių veiksnių odą veikia neigiamai. Kieta, šiurkšti ir išsausėjusi oda, nuospaudos ir suskilinėję kulnai dažnam sukelia nepatogumų. Tačiau to galima būtų išvengti, jeigu žinotume, kaip jomis pasirūpinti.

Tam, kad apsaugotų ir sugertų kiekvieno mūsų žingsnio poveikį, mūsų pėdų oda yra kelis kartus storesnė nei oda kitose kūno vietose.

Dauguma žmonių tiesiog įtraukia pėdų priežiūrą į kasdienę odos priežiūros rutiną, naudodami kremus ir losjonus, skirtus rankoms arba kūnui. Tačiau pėdų oda reikalauja specialių priemonių ir ypatingos priežiūros.

Pėdų problemos

Yra daug pėdų problemų, kurių dažniausia priežastis - netinkamos avalynės nešiojimas.

Pėdų problemų priežastys taip pat yra:

•Infekcijos
•Paveldimumas
•Gyvenimo būdas
•Asmeninė higiena

Nuospaudos

Nuospauda – tai blyškiai gelsvas minkštas odos darinys, paviršiuje dengiamas suragėjusio odos sluoksnio. Nuospaudos sukelia deginantį skausmą, nes jos spaudžia giliau esančius minkštus audinius bei nervus. Nuospaudos dažniausiai susidaro šalia pėdos nykščio arba ties pėdos viduriu, tačiau gali išsivystyti beveik bet kurioje pėdos vietoje nuo dažnos trinties.

Pradžioje nuo batų trynimo susiformuoja sukietėjusios odos sluoksnis; nuolatinio trynimo rezultatas – įvairios nuospaudos.

Yra dvi nuospaudų rūšys: minkštosios ir kietosios.

Kietosios nuospaudos yra balkšvos, turi blyškiai gelsvą paviršių iš kietos suragėjusios odos.

Paprastai jos susiformuoja ant pėdų pirštų viršutinės dalies, turi susiformavusį kūgio formos branduolį. Šis branduolys spaudžia nervų šakneles, kas sukelia aštrų intensyvų skausmą.

Minkštosios nuospaudos formuojasi tarpupirščiuose, kai pirštai per daug suspausti ir trinasi į vienas kitą. Prakaitavimas šias nuospaudas palaiko minkštas.

Karpos

Pėdų karpos dažniausiai būna ant padų. Jų priežastis yra virusas ir jos yra labai užkrečiamos. Dažniausiai karpomis užsikrečiama drėgnose patalpose, baseinuose, bendruose dušuose, persirengimo kambariuose. Smulkios žaizdelės ant pėdų dar labiau padidina tikimybę užsikrėsti.

Karpos dažniausiai atrodo kaip nedideli ploteliai nusėti mažais juodais taškeliais . Jos dažniausiai skausmingos bei jautrios. Atsirasti gali ant bet kurios pėdų vietos.

Nutrynimai ir pūslės

Pūslė – tai natūrali organizmo apsauginė reakcija į stiprų trynimą. Atsisluoksniuoja oda, susidaro ertmė, kuri prisipildo serumo. Vėliau šis serumas absorbuojamas naujo odos sluoksnio, kuris formuojasi po apačia.

Pūslių priežastis – trynimas – dažnai naujos, prastai tinkančios avalynės arba drėkinimo sutrikimų – dėl per sausos ar per drėgnos pėdų odos.

Ypatingas pėdų odos išsausėjimas ar padidintas drėgnumas sukelia padidintą trintį. Todėl šiais atvejais pūslės susidaro žymiai dažniau.

Ypatingai sausa oda

Dėl trinties nusitrina paviršinis ypatingai išsausėjęs odos sluoksnis. Nuo to pėdų oda pasidaro ypatingai slidi.

Ypatingai drėgna oda

Dėl padidinto drėkinimo padidėja trintis tarp pėdos ir paviršių.

Šiurkšti ir sausa oda

Šiurkšti sausa pėdų oda – dažniausiai sutinkama pėdų problema, kurią turi daugiau nei 40% žmonių. To priežastis – avalynės trynimas. Nesprendžiant problemos, ilgainiui oda gali tapti pilkšva, sausa, sutrūkinėjusi. Įtrūkimai ant kulnų gali būti ypatingai gilūs ir skausmingi.

Pagrindiniai faktoriai lemiantys odos drėgmės praradimą:

Išoriniai:

- drėgmės stoka aplinkoje;
- ekstremalios temperatūros;
- skalbimo priemonės bei kiti cheminiai dirgikliai;
- atvira avalynė.

-
Fiziologiniai:

- odos susirgimai tokie kaip egzema;
- jautri oda;
- dietos laikymasis;
- nutukimas;
- diabetas;
- vyresnis amžius.

Suskilusi kulnų oda

Kulnų kraštų oda yra ypatingai linkusi vertikaliai įtrūkti, kai epidermis yra praradęs drėgmę.
Suskilę kulnai – tai rezultatas, kai sausa išdžiūvusi pėdų oda patiria dar didesnį stresą. Gerai drėkinama oda yra elastinga ir atspari įvairiems aplinkos poveikiams, trinčiai.

Sausa bei kieta oda ne tokia atspari įvairiems išorės poveikiams, trynimui bei spaudimui vaikštant ar stovint. Įskilimai gali būti labai gilūs – iki 15 mm. Įskilimai gali kraujuoti ir taip pat per juos gali patekti infekcija.

Tai sukelia diskomforto jausmą ir stiprų skausmą, ypatingai vaikštant ar stovint, nes kūno svoris ir sąlytis su pagrindu, su kuriuo liečiasi pėda, sudaro ypatingai didelį spaudimą.

Įskilimai atsiranda ypatingai sukietėjusioje, odoje, dažnai pažeistoje nuospaudų. Ši problema reikalauja specialaus gydymo specialiais produktais.

Pėdų grybelis

Pėdų grybelis dažniausiai užsiveisia tarp pirštų. Oda pasidaro balta, trapi, besilaupanti , vyksta uždegiminis procesas. Būdingas niežulys, kartais kraujavimas.

Priežastys

Grybeliu užsikrečiama drėgnose bendrose patalpose – baseinuose, bendruose dušuose, persirengimo kambariuose. Papildoma priežastis – prakaituotos kojos ir prastai vėdinama avalynė , sintetinės kojinės.

Nemalonus pėdų kvapas

Yra dvi nemalonaus pėdų kvapo priežastys – ‘Hyperidozė padidintas pėdų prakaitavimas ir ‘Bromidrozė’ bakterijų sukeltas nemalonus pėdų kvapas. Tai labai paplitusi problema, pėdos būna nuolat drėgnos, lipnios, nuo jų sklinda nemalonus kvapas. Jis persiduoda ir avalynei, kojinėms.

Priežastys

Dažniausiai to priežastis prastai vėdinama, uždara avalynė iš nenatūralių medžiagų, sintetinės kojinės. Ypatingai tai aktualu, kai žmogus iš prigimties turi prakaituoti linkusias pėdas.

Kas atsitinka pėdoms, dėvint aukštakulnius?

Kaulai, sąnariai, raumenys, raiščiai, ir minkštieji audiniai – viskas pėdoje veikia kartu suderintai ir harmoningai – tada, kai esate basas. Dėvint avalynę, pėdos funkcionavimas pakinta , o ypač dėvint aukštakulnius pasikeičia pėdos kaulų, raiščių, sąnarių raumenų padėtis, ji tampa nenatūrali ir pėda yra priversta pastoviai būti įsitempusi tam kad išlaikytų pusiausvyrą.

Kūno svoris tenka nedidelei pėdos daliai. Šis spaudimas jaučiamas kaip deginantis skausmas per pėdos vidurį. 

Nuo didelio spaudimo ir įtampos aplink esančiuose audiniuose atsiranda uždegimas ir jis sukelia deginantį skausmą. Daugiau nei pusė moterų 16-35 m. amžiaus skundžiasi deginančiu jausmu pėdos viduryje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)