Nebijokite angliavandenių

Norint pasiekti hormonų pusiausvyrą, labai svarbu išlaikyti vienodą cukraus lygį kraujyje. Valgykite daug grūdų ir grūdinių produktų (avižų, nevalytų ryžių, rupių miltų duonos ir makaronų, sorų), pupelių (lęšių, sojos pupelių, pupelių) bei daržovių.

Brokoliai – jėga

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad brokoliai ir žiediniai kopūstai yra ypač naudingi. Šiose daržovėse yra medžiagų, padedančių atsikratyti estrogenų pertekliaus, sukeliančio PMS ir menopauzės simptomus.

Valgykite „geruosius“ riebalus

„Bloguosius“ riebalus pakeiskite „gerosiomis“ riebiosiomis rūgštimis, kurių yra riebioje žuvyje, riešutuose, sėklose ir augaliniame aliejuje. „Gerieji“ riebalai ypač naudingi moterims menstruacijų metu, nes padeda apsisaugoti nuo uždegimo. Be to, sumažinę prisotintųjų riebalų vartojimą, išvengsite galvos skausmų ir spazmų.

Riebiųjų rūgščių vartojimas padeda išvengti ne tik PMS sukeliamų nuotaikų svyravimų, bet ir sezoninės depresijos (pavasarį galima pajusti jos paūmėjimą). Pavyzdžiui, Japonijoje, kur kiekvienam gyventojui tenka net 65 kg žuvies per metus, depresija serga kelis kartus mažiau žmonių nei Lietuvoje. Kraujo tyrimai rodo, kad depresija sergančių žmonių kraujyje yra sumažėję omega-3 riebiųjų rūgščių.

Venkite kofeino ir alkoholio

Kofeinas yra diuretikas, todėl skatina organizmui svarbių vitaminų ir mineralų pasišalinimą kartu su šlapimu. Be to, ši medžiaga siejama su PMS, ypač su krūtų skausmais ir jautrumu. Vietoj kofeino vartokite žolelių ir vaisinę arbatą. Hormonų pertekliaus pašalinimui ypatingą reikšmę turi kepenys. Jei jos bus užterštos blogu maistu ar alkoholiu, hormonai kaupsis ir jų pusiausvyra sutriks.

Fitoestrogenų nauda

Fitoestrogenai – tai augalinės kilmės medžiagos, kurių yra žirniuose, pupelėse, avinžirniuose, česnakuose, avižose ir ryžiuose. Jie sumažina estrogenų pertekliaus simptomus, tokius kaip galvos skausmai, krūtų jautrumas ir spazmai.

Svarbiausi vitaminai ir mineralai

Kontraceptines piliules geriančioms moterims dažnai trūksta vitamino B, kuris yra itin reikšmingas kontroliuojant nuotaikų svyravimą ir padeda pašalinti iš kepenų estrogenus. Mitybos specialistai rekomenduoja naudoti multivitaminus, kuriuose yra bent 50 mg B6 vitamino.

Magnis, dar žinomas kaip natūralus raminamasis vaistas, yra ypač naudingas įveikiant PMS simptomus. Magnio trūkumas siejamas su apetito praradimu, pykinimu, nuovargiu, nuotaikų svyravimais ir raumenų spazmais. Gerkite tokius vitaminus, kuriuose yra bent 100 mg magnio.

Naujajame žurnalo "Aš ir psichologija" numeryje skaitykite:

Pasyviai agresyvaus elgesio pradžiamokslis
Kodėl moterys mėgsta puoštis?
Kai nesidirba
Aukoji – saugiai investuoji
Elito beieškant
Mano vyras man abejingas
Kas gi ten giliai oloje?
Grupė
Paslaptinga simbolių kalba
Maistas gerai nuotaikai
Ar girdim savo vaikus?
Kaip paaiškinti vaikui apie krizę?