Sveikas žmogus

Jūs neturite priklausomybės alkoholiui jei:

Išgeriate nedaug ir saikingai – už šventinio stalo. Ryte nejaučiate kokių nemalonių emocijų.

Išgeriate tik tam, kad sužinotumėte koks yra naujo gėrimo skonis.

Jūsų neįmanoma įkalbėti išgerti jei to nenorite. Nepasiduodate tokiems argumentams, kaip „reikia palaikyti kompaniją“ ar „o tu ką, bijai“?

Alkoholis jums užima vieną iš paskutinių vietų eilėje dalykų, kurie gali suteikti malonumą.

Jūsų giminaičiai apie jus sako: „O štai jis - negeria“.

Esate įpratęs problemas spręsti, o ne „skandinti liūdesį vyne“.

Buitinis girtavimas

Esate pakeliui į alkoholizmą jei:

Jums įprasta per dieną išgerti daugiau nei vieną butelį alaus. Kiekis nuolat didėja.

Išgeriate kiekvienos šventės proga (Naujieji metai, pirmoji pavasario diena, draugų gimtadieniai, naujų batų įsigijimas). Jau netgi nusipirkote kalendorių su plėšomais lapeliais. Kiek lapelių – tiek švenčių.

Į klausimą dėl ko geriate, paprastai atsakote, kad „slopinate stresą“, „kad nebūtų liūdna“, „atsipalaidavimui“. Jums stresas – net ir faktas, kad autobuse kas nors ant kojos užmynė.

Jus galima įkalbėti išgerti, net jei to nenorite ar pasižadėjote negerti. Vėliau sakote, kad ne jūs pats kaltas, kad jus nugirdė. Matyt, degtinę jums tiesiai į gerklę per piltuvėlį supylinėjo. Arba tiesiai į veną švirkštė.

Jei jūsų draugai kitą rytą po „gero palėbavimo“ pasakoja, kad bandėte šokti ant stalo (tik vis nukrisdavote), bandėte į lovą įsivilioti fikusą ir laiptinėje gyvenantiems pensininkams surengėte erotikos šou, žinokite – esate pasirengę pereiti prie kitos alkoholizmo stadijos.

Psichologinė priklausomybė

Jums būdinga pirmoji alkoholizmo stadija jeigu:

Jūsų diena prasideda tuo, kad įsivaizduojate kaip paimsite pinigus, nueisite į parduotuvę, nusipirksite alaus ar degtinės ir „pasėdėsite“ su draugais. Nuo to nuotaika iškart pagerėja. Piniginė tuščia? Nuotaika lyg žemę pardavus...

Padauginus alkoholio, liovėtės „kalbėtis su baltuoju draugu“. Anksčiau su juo draugaudavote, išpasakodavote viską apie tai, ką valgėte ir gėrėte, o dabar draugystė baigėsi. Tik tai yra labiau blogai nei gerai.

Anksčiau išgerdavote 100-150 g degtinės ir pralinksmėdavote, atsipalaiduodavote. O dabar išgeriate 300-400 – ir net nesijaučia. Beje, tuo didžiuojatės. Tuos, kurie atsisako gerti, išvadinate nedraugais. O save vadinate žmogumi, mokančiu gerti.

Visus savo draugus prajuokinate tuo, kaip elgiatės prisigėrę. Dar labiau jiems juoką kelia tai, kad vėliau nieko neprisimenate.

Išgirdus pasakojimą apie žmogų, kuris būdamas girtas padarė ką nors blogo, sakote: „Bet jis juk girtas buvo!“ – lyg tai visiškai pateisina jo kaltę.

Mėgstate pasakoti ir klausytis anekdotų apie girtuoklius.

Jei kas nors pradeda ką nors pasakoti apie alkoholinius gėrimus, palaikote šį pokalbį, imdamasis „eksperto“ šiuo klausimu vaidmens.

Pats patikimiausias būdas pereiti prie kitos alkoholizmo stadijos – tiesiog nekreipti dėmesio į visus šiuos simptomus. O taip pat nekreipti dėmesio į sunerimusį giminaičių, įkalbinėjančių mesti gerti, balsą.

Fizinė priklausomybė

Pradedate suprasti, kad turite problemų. Stengiatės „baigti“ patys, bet vis nepavyksta.

Pastebite, kad geriausių rezultatų darbe galite pasiekti išgėrę.

Jums sunku užmigti prieš miegą nesusivertus taurelės.

Galite išgerti du su puse butelio degtinės ir nenumirti.

Galų gale gerai suprantate, kas yra pagirios. Jūs – grįžimo į „normalią“ būseną „ekspertas“. Manote, kad pats pagrindinis būdas – gydytis tuo, nuo ko susirgai, kitaip tariant, alkoholiu. Po to geriate kelias dienas, bet sugebate susilaikyti, kad nueitumėte į darbą. Todėl geriate dažniausiai savaitgaliais ir per šventes.

Jūsų žmona jus jau paliko ar dar tik ruošiasi taip pasielgti? Jūsų prašymas pakelti atlyginimą jau atmestas? Tarp jūsų draugų sunku atrasti negeriantį žmogų? Sveikiname – jūs jau galite pereiti į kitą lygį.

Eksperto nuomonė: ką apie polinkį į alkoholizmą mano narkologai

Potraukis Dioniso dovanoms

Daugelis žmonių, sergančių alkoholizmu ar esančių tiesiog buitiniais girtuokliais (tai būdinga vos ne kas penktam vyrui ir kas dešimtai moteriai), iš alkoholio vartojimo visai nepatiria jokio malonumo ir nevartoja jo tam, kad patirtų euforijos jausmą. Ši priklausomybė jiems yra sunki ir kankinanti kaip liga. Kai žmogus yra priklausomas nuo alkoholio, jis kartu gali būti priklausomas nuo interneto, azartinių lošimų ar netgi kitų žmonių.

Kartais tokios priklausomybės yra būdas numalšinti stresą: emocinį, intelektinį, fiziologinį... Bet nepriklausomoms asmenybėms alkoholis – tai šis tas daugiau, nei vien būdas įveikti kasdienes buitines problemas ir emocinį diskomfortą. Daugeliu atvejų egzistuoja gilus asmenybės konfliktas ir sunkiai pakenčiama vidinė įtampa, susijusi su alkoholiu bei provokuojanti priklausomybės Dioniso dovanoms išsivystymui.

Visiškas degradavimas

Dažnai „matote“ velniukus, NSO, pelytes. Taip, taip, jūs jau žinote, ką reiškia jodinėtis baltais arkliais.

Esate buvęs ligoninės narkologiniame skyriuje ir ten bendravote su „proto broliais“. Didžiąją buvimo ligoninėje dalį jums norėjosi „išeiti ir prisigerti“.

Kartais jaučiatės taip blogai, kad bijote mirti.

Netikėtai pastebite, kad apgirsti galite net ir nuo alaus butelio.

Dabar galite sutaupyti maisto sąskaita, nes valgyti jums visai nebesinori. Kas visai neblogai, nes vis vien neturite darbo...

Tapote gerokai „lieknesnis“ nei jaunystėje. Svorio numetėte be jokių dietų – na, argi tai ne stebuklas?

Jūsų rūbai labai purvini, bet nekreipiate į tai jokio dėmesio. Jums tai netgi atrodo natūralu, nes prabudote patvoryje.

Galite išsigąsti veidrodyje matomo vaizdo: tas apšepęs, apaugęs murzinas sutvėrimas – tai AŠ?

Nesusivokiate, kur dingo ta moteris (ir koks gi buvo jos vardas?), kurią anksčiau taip dažnai matydavote rytais. Atrodo, buvo į barnius linkusi asmenybė, ant jūsų vis dėl kažko rėkė. Tik dėl ko?

Jei jums pavyko išvengti pažinties su „beždžionių narvu“ policijoje, jei apgirtęs niekada nieko nesužalojote ir nieko nepavogėte, tai jums labai sekasi! O jei sėkmė jus lydi, tai sugebėsite neatsidurti gatvėje, nemirsite bejodinėjant ant baltų žirgų ir žiemą pusnyje nesušalsite.

Jūs dar to nežinote, bet kai „išeisite“, giminės atsikvėps nuo palengvėjimo, jūsų žmona ir vaikai nebesigėdys jūsų girtų pokštų. Apie jus nebus ko prisiminti išskyrus tai, kiek daug sugebėdavote išgerti. Ir tai, kaip buvo gerai, kol nebuvote pradėjęs gerti.

O dabar visiškai rimtai...

Kelio į alkoholizmą lengviausia atsisakyti visiškai sveiko žmogaus stadijoje. Išgerkite po nedaug ir retai. Ieškokite kitų linksmybės bei geros nuotaikos šaltinių.

O jei jau jus pradėjo traukti tas liūnas, nebandykite teisintis: „Aš geriu kaip ir visi kiti“. „Visi“ geria skirtingai. Jei suprantate, kad negalite laikytis pažado „negerti“, kreipkitės pagalbos į medikus.

Prisiminkite, kad tik jūsų tvirtas sprendimas „negerti“ suteiks jums galimybę nenusiristi iki pačios apačios. Priimkite tokį sprendimą, o vėliau pasinaudokite viena iš priklausomybės nuo alkoholio atsikratymo sistema.

Moterys pradeda gerti 5-8 metais vėliau nei vyrai, todėl joms priklausomybės nuo alkoholio vystymosi amžius yra apie 35-50 metų. Anksčiau vyrų ir moterų alkoholikų santykis buvo 12:1, o dabar šis santykis tapo 5:1. moterims pripratimas įvyksta anksčiau, nors tam vis tiek reikia gana ilgo laiko: moterims - 7,5 metų, vyrams - 16 metų.

Moterų alkoholizmo rizikos veiksniai

Fiziologiniai: mažesnis nei pas vyrus vandens kiekis organizme, dėl ko didėja alkoholio koncentracija kraujyje; premenstruaciniu periodu alkoholis greičiau patenka iš skrandžio į kraujotaką; sumažėjęs kai kurių alkoholį skaidančių fermentų aktyvumas; santykinai silpnesnis abstinencijos sindromas (lengvesnės pagirios), todėl ilgą laiką nesikreipiama pagalbos į narkologus.

Socialiniai-psichologiniai: nerviniai-psichologiniai ir fiziniai krūviai. Neretai moterys pradeda gerti dėl blogos nuotaikos, lėtinės depresijos, neurozių.

Genetiniai: jei moters tėvai yra alkoholikai, tai jos pačios rizika susirgti alkoholizmu yra dukart didesnė, nei vyrų su panašiais tėvais.

Šeiminiai: 70 proc. išgeriančių moterų vyrai yra alkoholikai. Moteris, iš pradžių į šį ratą patekusi dėl vyro alkoholizmo, leidžiasi nugirdoma.

Gyvuoja mitas, kad moterų alkoholizmas yra nepagydomas. Tačiau tai – tik mitas ir ne daugiau. Moterų alkoholizmo gydymas pasižymi savais ypatumais, bet kaip ir vyrų alkoholizmo atveju svarbiausia – pripažinti problemą ir pradėti su ja kovoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)