Turbūt girdėjai ne vieną istoriją: draugė prakeikė tą dieną, kai užėjo į saloną pasigražinti. Kartą į redakciją įgriuvo pažįstama. Jei atvirai, nelabai suvokiau, ar prieš mano akis tikrai ji. Maždaug mėnesį puikavusis smulkių kasyčių šukuosena, mergina nusprendė jas išpinti. Grožio salono darbuotojos išleido kaseles ir bandė plaukus iššukuoti, tačiau... nesugebėjo.

Puolė trinkti suveltus ir vėl narpliojo sruogas. Šukuosenos pakeitimas baigėsi tragiškai. Juosmenį siekiančius plaukus profesionalė kirpėja pasiūlė patrumpinti iki pečių, nes kai pamėgino juos šukuoti, susidarė kaltūnų. Mergina išėjo iš kirpyklos žirklių iškandžiotomis sruogomis. Atrodė, švelniai tariant, kaip apipešiota papūga (atsiprašau jos).

Eidama į grožio saloną ar SPA tikiesi pakliūti į išmanių meistrų rankas ir atsipalaiduoti. Kas gi bloga galėtų nutikti? O, dar ir kiek gali! Sąrašas ilgas: grybelinės odos infekcijos, odos virusinės ligos (karpos), įvairūs pūliniai, niežai, krauju plintančios ligos — hepatitas B, C, net ŽIV. Tačiau verčiau įsiminti ne ligų pavadinimus, o įspėjimus, kurie padėtų jų išvengti.

Vaško miksai

Vardo skelbti nenorėjusi grožio salono darbuotoja sako po studijų pirmojoje darbovietėje labai nusivylusi kolegų darbo kokybe. Vienkartinės priemonės buvo naudojamos daugelį kartų.

“Norėdamos sutaupyti darbuotojos depiliacijai maišydavo naują vašką su jau panaudotu, — pasakoja ji. — Vienkartinės mentelės vaškui tepti virto nuolatinėmis (kol sulinks), o pedikiūro vonelės po kiekvienos klientės pėdučių mirkymo buvo tiesiog perliejamos vandeniu.”

Neilgai trukus salonas sulaukė skundų iš klientų ir baudų iš valstybinių inspektorių. Atrodytų, nusiteikusi bikinio depiliacijai pakentėsi skausmą kelias minutes ir jis užsimirš. Deja, grožio salono darbuotojas gali prisiminti daug ilgiau. Kai kurios klientės po depiliacijos bėga tiesiai pas dermatologus naikinti infekcijų — patinsta kirkšnys, odą išberia.

“Raunant plaukus būna mikroskopinių odos pažeidimų, kurie gali sukelti įvairių odos sudirgimų, — sutinka gydytoja higienistė Erika Gaurevičienė. — Jeigu depiliuotas odos lopinėlis kraujuoja, dar didesnė tikimybė užsikrėsti įvairiomis ligomis, net hepatitu. Labai svarbu, kad vaško indelį prieš procedūrą kosmetologė atidarytų ir maišytų tavo akivaizdoje, nes daugkartinis vaško naudojimas vis dar gajus tarp nesąžiningų grožio salonų darbuotojų.”

Vienu iš nelengvai gydomų depiliacijos padarinių dermatologai laiko folikulitą — plauko maišelio uždegimą, kuris prasideda organizmui pasigavus infekciją per odą. Odą išberia, niežti, vietomis aplink plauką iškyla pūlinukų. Menkos kompetencijos grožio salonų darbuotojos, pasak gydytojos, nepastebi net kraujosruvų odoje. “Na, o jeigu kosmetologė į jas dėmesio nekreipia sąmoningai (nes neteks klientės), ilgainiui depiliuojamame plote susiformuoja venų mazgai, odą pažeidžia kuperozė (raudonieji spuogai)”, — vardija dažniausias grožio oazėse nukentėjusiųjų moterų bėdas E.Gaurevičienė.

Bakterijų atakos

“Salone priklijuotus nagus po kelių savaičių nusilupau pati”, — pasakoja Neringa savo istoriją, o mums jau skauda bandant įsivaizduoti savanorišką viduramžių inkvizicija kvepiančią procedūrą. Pasirodo, Neringa dažnai prisiaugindavo grožio salone nagus, bet vienas kartas nemelavo. Merginai prasidėjo nagų grybelis — nagai atrodė blogai, keli net nusilupo, velniškai skaudėjo. Dabar niekas nenustatys, kas dėl to kaltas: ar manikiūrininkė pernelyg entuziastingai nušlifavo nagus (o tokiu atveju juos greičiau pažeidžia infekcijos), ar procedūros metu po nagais papuolė drėgmės, — bet įsimetęs grybelis sukėlė daug nepatogumų.

Neringa piktinasi negirdėjusi, kad kam nors iš draugių taip būtų nutikę, tačiau gydytojai patikino: grybelis priauginus nagus — dažnas reiškinys.

“Patariame merginoms bent pusmetį padaryti pertrauką — nebeklijuoti dirbtinių nagų, — sako gydytoja dermatologė Ana Ikurina. — Daugelis mano, kad priauginti nagus — nekenksminga procedūra, deja, ji atliekama naudojant įvairių cheminių medžiagų, kenkiančių nagams (akrilas ir gelis gali sukelti įvairių alerginių reakcijų).”

Grybelį dažna pastebi ne iš karto, o kai jis įsisenėja, kyla grėsmė... netekti nagų. Specialistų įspėjimu, dirbtinius nagus galima klijuoti tik ant visiškai sveikų natūralių nagų. Antra vertus, net sveikiausiam nagui reikia kvėpuoti, o specialių klijų sluoksnis to neleidžia daryti.

Skirtumų maskavimas

Neseniai netoli namų Sandra aptiko nedidelį grožio saloną ir nusprendė pasinaudoti jo pedikiūro specialistės paslaugomis.

“Atgal ėjau sunkiai — skaudėjo kulnus ir padus. Supratau, kad specialistė peiliuku per daug nuskuto surambėjusios odos”, — prisimena moteris.

Palyginti su infekcinėmis odos ligomis, Sandros skundas atrodytų menkas. Tačiau kiekvienai papuolusiai pas tokią pedikiūro meistrę vertėtų susimąstyti dėl jos kvalifikacijos. Po mėnesio Sandros pėdas nusėjo dar didesnės nuospaudos. Mat kuo daugiau nuimama raginio sluoksnio nuo pėdos, tuo greičiau dauginasi ląstelės ir daug greičiau atsinaujina nuospaudos — tokia jau ta apsauginė organizmo reakcija.

“Kojų nagai, suformuoti neatsižvelgiant į natūralią nago formą, greičiau įauga. Merginos nepagalvoja, kad svarbiausia — pėdos sveikata, bet ne mada. Kai kurios nė nežino, kad yra dvejopas pedikiūras — gydomasis ir kosmetinis”, — sako pedikiūro specialistė Indrė Baseikaitė.

Kaskart naujoms klientėms ji aiškina skirtumus, todėl pamažu šios suvokia: tradicinis lietuviškas pėdų mirkymas muilo vonelėje sausina odą. Be vandens — nagų šlifavimo aparatu atliekamas kosmetinis pedikiūras yra sveikesnis. Tačiau ne visos salonų darbuotojos stengiasi klientes informuoti, kas naudingiau. Kai kurioms reikia tiesiog greitai užsidirbti, todėl mums pirmą kartą salone ir tenka pačioms tyrinėti, kaip ir kokiomis priemonėmis dirba specialistai.

Tarkim, plaukų dažai: ar kirpėja paaiškino, kokiais dažais ir kodėl būtent jais dažys tau plaukus? Ar parodė dažų dėžutę? Vengimas rodyti produktus kelia pagrįstą įtarimą ne vien dėl produkto galiojimo datos. Kosmetikos pramonė kuria vis naujų cheminių medžiagų plaukams dažyti. Šiemet Lietuvoje buvo uždraustos 85 plaukų dažuose naudojamos cheminės medžiagos. Pernai 152 kosmetikos gaminiuose rasta draudžiamos medžiagos m-fenilendiamino, kuris gali sukelti odos dermatitą, yra kenksmingas žarnynui bei kepenims, jutimo organams, silpnina imunitetą.

Kaipgi saugotis nemokšų specialistų ir neaiškios kilmės produktų?

“Jeigu pastebėjai, kad salono darbuotojos dezinfekuoja įrankius tamponu, suvilgytu spiritu, tie įrankiai mėtosi ant stalų bei palangių, nėra aišku, kur padėti švarūs rankšluosčiai, o kur — panaudoti, reikėtų įtarti, kad salono darbuotojai ne tik į higienos reikalavimus žiūri pro pirštus. Tikriausia pernelyg nepaisoma ir klientų, nes svarbiausia — kiekybė”, — mano gydytoja higienistė Erika Gaurevičienė.

Kad nustatytųjų higienos normų nesilaikoma, rodo šių metų Kauno visuomenės sveikatos centro duomenys. Metų pradžioje tikrinant 380 grožio paslaugas teikiančių kirpyklų, kosmetikos kabinetų, grožio salonų tik 24 nebuvo rasta jokių pažeidimų. Net 54,9 proc. įmonių tinkamai nedezinfekuojami ir nesterilizuojami daugkartinio naudojimo įrankiai, pakartotinai naudojami vienkartiniai įrankiai, 45,9 proc. įmonių veiklą plėtoja neturėdamos leidimo-higienos paso, 40,6 proc. darbuotojų dirba neišklausę higienos įgūdžių kursų arba net nepasitikrinę sveikatos (17,8 proc.) ir naudoja chemines medžiagas, neatitinkančias teisės aktų reikalavimų (17,4 proc.).

Veido dryžiai

Ne kartą skaitytojų pasakota scena grožio salone: užeini pasidomėti, ar galėtum pageidaujama procedūra padailinti veido odą. Mergina priimamajame patikina, kad ši procedūra kuo puikiausiai tinka. Tai turėtų patvirtinti gydytojas, bet “jis ateina tik trečiadieniais — nejau gaišime laiką?” Akimirkos konsultacijos priimamajame — taip pat vienas požymių, kad klientus įstaigos gaudo bet kokia kaina.

“Administratorės atsakymą priimamajame girdėjau ne vieną, — prisimena skaitytoja Aistė. — Užstrigo jis kelioms klientėms, nes jos, kaip ir aš, visos skaitė straipsniuose, girdėjo per TV laidas, kaip aknei gydyti rekomenduojama visiškai nereikalingų prabangių kremų, kaip lazeriu pacientėms nudeginami veidai.”

Viena lazerio aukų (ji nenorėjo prisistatyti) ketino aknės pažeistą veido odą palyginti intensyvia pulsine šviesa. Po procedūros pasirodė pūslių. Procedūrą atlikęs gydytojas merginai davė veido tepalo ir dar vienam išrašė receptą. Tačiau situacija nesitaisė, nes paaiškėjo: mergina tokioms priemonėms alergiška.

“Pūslės nuo veido dingo po kelių savaičių, bet liko tamsių dėmių, — pasakoja mergina. — Po šešių mėnesių gydymo ir korektūrų lazeriu mano oda atrodo jau maždaug kaip prieš procedūrą.”

Panaši istorija Lietuvoje — ne viena. Pacientėms, patyrusioms, koks atsakingas darbas atlikti procedūras lazeriu, neduoda ramybės esminis klausimas: ar visi gydytojai išmano, ką daro? Pasak pavardės skelbti nenorėjusios gydytojos, kai kurios paslaugos lazeriu tam tikruose salonuose vien dėl to ir pigesnės, kad firma investuoja į brangią aparatūrą, bet ne į specialistus.

Tokioms procedūroms kaip jonoforezė, elektrostimuliacija, hidroterapija reikia nemažai medicininių žinių, netgi gydytojo išsilavinimo. Tačiau kai kurios grožio įstaigos mano, kad darbuotojams pakanka kelių dienų kursų, kur jie tik išmoksta naudotis aparatu — be kelių mygtukų paspaudimo klientei negali nieko daugiau pasiūlyti. Netipiniu atveju toks specialistas neišvengiamai suklysta. Taigi jeigu grožio salone neišdrįsti tave aptarnaujančio darbuotojo paprašyti kvalifikaciją patvirtinančio dokumento, komplikacijų atveju liks kaltinti tik save.

Moterims reikėtų būti atsargioms renkantis ne tik lazerinių procedūrų specialistus, bet ir tuos, kurie joms atliks botulino injekcijas. Jeigu nepatyręs gydytojas sušvirkš jo į arteriją, tai gali sukelti nekrozę. Tai nutiko ne Lietuvoje, bet Didžiojoje Britanijoje — lūpoms putlumo suteikti sugalvojusi mergina dėl nekrozės jų neteko (taip — iš tiesų neteko!). Antra vertus, nesiginčijame: gydytojo asistentas taip pat gali atlikti grožio procedūrą, bet jis turi įrodyti, kad pajėgus tai padaryti sėkmingai, — pateikti diplomą ar sertifikatą.

Kai kurie gydytojai dermatologai pastebi, kad per pastaruosius porą metų padaugėjo žmonių, kurie į juos kreipiasi nukentėję per neprofesionaliai atliktas grožio salonų procedūras. Ir kurgi ieškoti teisybės, kai lazeris pervažiuoja veidą kaip sniegą — rogės arba po pedikiūro padais negali priliesti žemės? Turi teisę kreiptis į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją arba teismą. Žala atlyginama Civilinio kodekso nustatyta tvarka, tik prieš rašydama skundą įsitikink, kad turi įrodymą — suteiktos paslaugos kvitą.

SPA miglos

Pastebėjai — vis daugiau grožio salonų virsta SPA oazėmis. Tikriausia iš dalies tai lemia nauja mada ir didesnis patrauklumas klientui — kažkas stebuklingo ir didesnės vertės nei įprastas grožio salonas. Tradiciškai SPA orientuojasi į sveiką gyvenseną, tačiau kai kas šiomis raidėmis pradeda spekuliuoti, bandydami plaukų priežiūros procedūras ir kelias kaukes odai pateikti kaip SPA standartą.

Žinok: greta kirpėjos kėdės pastatyta sūkurinė vonia taip pat nėra SPA. Kadangi Lietuvoje SPA centrų standartai nėra reglamentuoti, šiuo raidžių junginiu manipuliuojama. Kirpykla daugiabučio namo pirmajame aukšte triukšmingoje vietoje — taip pat ne SPA: tikrasis SPA — tai erdvė, komfortas, tyla, ne tik fizinė, bet ir emocinė kliento gerovė.

Tik nenusiteik visiškai skeptiškai: gal nedidelio grožio salono savininkas įrengė SPA zoną, praplėtęs patalpas? Gali būti, kad jis pasikvietė dirbti profesionalų ir šie paslaugas atlieka be priekaištų. Kiekvienu atveju prieš atverdama piniginę grožio oazėje įsitikink: ar tavimi nemanipuliuojama.