Angina

Tai bakterijų ir virusų sukeliama liga, galinti turėti įvairiausių komplikacijų. Anginą diagnozuoti bei jos gydymą skirti gali tik medikas.

Kadangi vaikui gali ne itin patikti, kai gydytojas apžiūri jo burną ir gerklę, tėveliams reikėtų padėti gydytojui įkalbėti ligoniuką pasėdėti ramiai. Po apžiūros jį reikėtų šiek tiek palenkti į priekį: dažnai būna, kad vaikas, pabaigus nemalonią procedūrą, pradeda žiaukčioti ar vemti.

Angina sergantis ir karščiuojantis mažylis turėtų gulėti lovoje. Dėl gerklės skausmo ligoniukui sunku ryti, todėl geriausia jam duoti gerti drungnų sulčių, šiltų liepžiedžių, aviečių arbatos. Maitinti angina sergantį vaiką reikia trintu lengvai virškinamu maistu (daržovėmis, sriuba, košėmis) dažnai ir po nedaug. Augesnis vaikas galėtų gerklę skalauti lengvu ramunėlių, medetkų, sodos tirpalu.

Skirto gydymo, net ir pagerėjus sveikatai, nepasitarus su mediku negalima nutraukti.

Bronchitas

Jį dažniausiai sukelia virusinė infekcija. Vaikas iš pradžių pradeda sausai kosėti, o po kelių dienų atkosėjama skreplių. Kadangi temperatūra paprastai nebūna aukšta, vaiką nulaikyti lovoje labai sunku, o jam daugiau pajudėjus kosulys sustiprėja.

Mažylis greitai pavargsta, stipriau prakaituoja, kostint jam skauda krūtinę. Ligoniuko būklę paprastai sunkina dar ir “varvanti” nosis bei skaudanti gerklė. Negydomas bronchitas gali komplikuotis - vaikas gali susirgti plaučių uždegimu.

Susirgus mažyliui, gydymą skiria tik medikas. Reikėtų atminti, kad kosulį slopinamieji vaistai vartojami tik esant sausam ir įkyriam kosuliui. Kostinčiam vaikui reikia kuo dažniau duoti gerti šiltų skysčių. Atsikosėjimą palengvina šiltas pienas su medumi. Kad vaikeliui būtų lengviau, galima duoti pakvėpuoti “bulvių garų”. Išvalyti kvėpavimo takus galima ir darant kvėpavimo pratimus: kelis kartus iš eilės giliai įkvėpti per nosį, o iškvėpti per burną.