Stebėk aplinką!

Per pirmąją savigynos kursų pamoką tave mokys pastabumo. Jeigu kada teko stebėti apsaugos darbuotojų ar asmens sargybinių elgesį, tikriausiai atkreipei dėmesį, kad jie nuolat žvalgosi. Tad norint jaustis saugiau, reikia išmokti stebėti aplinką.

Išlavinus pastabumą, nesunku gresiančią bėdą pastebėti iš anksto. Greitai išmoksi pamatyti triukšmingai nusiteikusių jaunuolių kompaniją ir pereisi į kitą gatvės pusę. Arba atidžiau stebėsi įtartinai atrodančius asmenis. Tai primena vairavimą – niekuomet neprarandamas budrumas ir nuolat stebima aplinka.

Ne mažiau svarbus ir tinkamo sprendimo, ką toliau daryti, priėmimas. Juk reikia greitai įvertinti, ar įmanoma iš keblios situacijos išsisukti tiesiog pakeitus ėjimo kryptį, o gal reikės kovoti ar bėgti.

Šeštasis pojūtis

Daugelis žmonių, kurie buvo užpulti ar išprievartauti, duodami parodymus sako: „Jutau, kad kažkas negerai, bet ignoravau tą pojūtį ir ėjau toliau“. Dar nuo akmens amžiaus laikų turime šeštąjį būsimos bėdos pojūtį, tačiau jį esame užgniaužę. Gyvename civilizuotame pasaulyje, ne džiunglėse, ir manome, kad tų pojūčių mums nereikia. Nors neretai naktimis miesto gyvenimas primena džiungles.

„Kai dirbau apsaugos įmonėje, visi jausdavome, kada kažkas negerai – tarsi ore tvyrotų kažkoks sunkumas. Vieni jausdavo kutenimą gerklėje, kiti – keistus pojūčius pilve. Ir mūsų nuojautos visada pasitvirtindavo,“ – pasakoja Bobas.

Asmeninė zona

Antras dalykas, kurio mokoma per savigynos užsiėmimus, – suvokti savo asmeninės zonos ribą. Jos spindulys – ištiestos rankos ilgio. Tačiau reikia išmokti nustatyti ne tik savo asmeninę zoną, bet ir priešininko rankos ilgį. Tinkama distancija suteikia galimybę greitai sureaguoti. Jeigu užpuolikas per arti, jis gali greitai pagriebti už gerklės ar trenkti. Tam tikras atstumas padės to išvengti.

Skirtingos atakos

Staigiai atakuojama, kai žmogus būna užsisvajojęs, atsipalaidavęs, išgėręs, kalba telefonu ir nepastebi, kas vyksta aplinkui. Gan dažna situacija: kažkas bėgdamas išplėšia iš rankų telefoną arba rankinę.

Kur kas dažniau užpuolimas prasideda nuo verbalinio (žodinio) kontakto. Pavyzdžiui, susidūrė dvi mašinos, išlipęs vienas agresyviau nusiteikęs vairuotojas iš pradžių užpuola žodžiais, o konfliktui įsisiūbavus jau gali pulti ir muštis. Seksualiniai užpuolimai praktiškai visi pradedami užkalbinant auką.

Kaip elgtis, jeigu prie tavęs kimba

• Tarkime, tave sustabdo nepažįstamasis ir kažko klausia, pvz., „Kiek valandų?“. Pirmiausia reikia išlaikyti atstumą ir neleisti jam peržengti savo asmeninės zonos ribų. Atsitraukti galima plastiškai, nebūtina atšokti lyg nuo ugnies. Į žmogų reikia pasisukti šonu. Rankas galima sudėti prieš save – tai atsiribojimo poza.

• Jeigu išgirdęs atsakymą jis neina toliau, o kalbina, (pvz., „Koks šiandien geras oras“; „Kur tu gyveni?“; „Koks tavo vardas?“), reikia tiesiai šviesiai klausti: „Kuo galiu padėti? Ko jūs norite?“ Gal paklausus jis atsakys: „Atiduok pinigus“. Bus bent jau aiškus jo motyvas.

• Dar labiau didink atstumą tarp savęs ir galimo užpuoliko. Pakelk rankas ir rodyk jam delnus sakydama: „Klausyk, pasitrauk, aš nenoriu veltis į konfliktą“. Tavo kūno kalba tuo metu rodo, kad nesi agresyvi. (paveiksliukas rankų) Jeigu šioje stadijoje būtum agresyvi, veikiausiai sulauktum atitinkamos agresijos.

• Kūne neturi atsispindėti baimė (nors ji yra geras dalykas, leidžiantis priimti greitus sprendimus). Reikia žiūrėti užpuolikui į akis. 90 proc. grėsmę keliančių situacijų šioje stadijoje pasibaigia, nes užpuolikui parodoma, jog esi stiprus.

• Jeigu užpuolikas nesitraukia, imk jam įsakinėti, ką jis turi daryti: „traukis“, „neturiu pinigų“, „eik savo keliais“. Tuo metu tavo žvilgsnis nuo jo akių turėtų nusileisti iki krūtinės lygio. Tai leidžia matyti, kokius judesius atliks jo rankos ar kojos.

• Jeigu jo agresyvumas didėja, tvirtai ir garsiai liepk jam pasitraukti. Jeigu jis nesitraukia, būtina panaudoti fizinę gynybą ar bėgti. Bėgdama ieškok parduotuvės, apšviestos gatvės ar žmonių.

3 judesiai, kurie padės apsiginti

Atmink – juos reikia atlikti staigiai! Vos tik užpuolikas šiek tiek pakelia ranką ar artėja prie tavęs, nemąstyk apie nieką – tave puola, todėl turi gintis! Gatvėje nėra taisyklių. Tik sustabdžiusi užpuoliką turėsi laiko pasprukti.

1. Viena ranka trenk užpuolikui į veidą ir kartu dviem pirštais durk į akis.

2. Kita ranka staigiai trenk iš apačios į smakrą.

3. Spirk jam į tarpukojį.

Rytų dvikovos meno ir savigynos instruktorius Bobas Honiballas turi daugiau nei 40 metų patirtį kovos meno, savigynos ir neginkluotos kovos srityje. Jo savigynos bei neginkluotos kovos sistema remiasi dvikovos menų bei civilių savigynos ir kariškių neginkluotos kovos metodų tyrinėjimais.

Bobas mokė Jungtinės Karalystės specialiųjų pajėgų narius, policijos pareigūnus ir apsaugos darbuotojus. Taip pat turi daugiau nei 10 metų patirtį darbo saugumo bei asmens apsaugos srityje. Nuo šio rudens Bobas veda savigynos kursus ir Vilniuje.