Ankstyvoji nemiga

I trimestras

„Progesterono“ fenomenas. Daugelis moterų nėštumo pradžioje jaučiasi itin pavargusios ir mieguistos (tai vadinamasis progesterono fenomenas, juk progesteronas – tai natūralūs migdomieji), dėl to dažnai prigula dieną. Deja, rezultatas gali būti ne visai toks, kokio tikitės: ilgai miegojusi dieną, galite neužmigti naktį. Kokia išeitis? Venkite ilgai miegoti dieną.

Persileidimo ir kitos baimės. Ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu moteris būna itin jautri viskam, kas vyksta. Nėščiąsias neretai kamuoja daugybė baimių: nuo baimės persileisti iki apsigimimų ar piniginių rūpesčių nerimo. Geriausia, ką galite padaryti, tai nepasiduoti baimėms. Pasikalbėti su artimaisiais arba gydytoju. Jei reikės, gydytojas gali paskirti saugių raminamųjų.

Nėščioji dažniau šlapinasi. Tai ir vėl progesterono „išdaigos“. Be to, gimda vis dar nedidukė ir vis dar už šlapimo pūslės. Štai dėl to ji, vargšelė, ir kenčia. Spaudžiama šlapimo pūslė apie tai, kad yra pripildyta, „praneša“ kur kas dažniau nei įprastai, dėl to jums kelis kartus per naktį tenka kelti iš šiltų patalų.

„Medaus mėnesio“ nemiga

II trimestras

Dėl hormonų pokyčių nereta nėštukė intymumo pageidauja net labiau ir dažniau nei iki nėštumo. Be to, pilvelis dar nėra labai didelis, fizinė savijauta taip pat gera, o pirmasis rizikingas laikotarpis jau pasibaigęs. Taigi daugybė besilaukiančių porų šiuo metu intymius žaidimus „atranda“ iš naujo. Kadangi antrajame trimestre daugelis nėštukių vis dar nėra išėjusios nėštumo ir gimdymo atostogų, aktyvi „miegamojo“ veikla neretai ir būna svarbiausia miego stokos priežastis. Štai ir visa paslaptis.

Vėlyvoji nemiga

III trimestras

Gastroezofaginis refliuksas (rėmuo). Jis vargina net 50–80 proc. nėščiųjų. Ką daryti? Pirmiausia rekomenduojama keisti gyvenimo būdą, vaistų gali ir neprireikti. Rekomenduojama valgyti po truputį, nevalgyti prieš miegą, vengti angliarūgšte prisotintų gėrimų, aštrių ir riebių keptų patiekalų ir t. t. Kramtomoji guma skatina išsiskirti seiles ir padeda neutralizuoti rūgštis. O štai mėtų arbata gali dar labiau paskatinti rėmenį, taigi palikite ją kitiems namiškiams.

Dusulys. Dusulys dažniausiai vargina pradėjusias trečiąjį nėštumo trimestrą. Gimda jau didelė, tačiau vis dar aukštai. Dėl šių priežasčių diafragmai sunku nusileisti kaip įprasta, o jus kamuoja dusulys. Pagalba tik viena: kaip įmanydamos bandykite išsitiesti, nesikūprinkite, jei geriau jaučiatės stovėdama, pastovėkite. Venkite prirūkytų ir neišvėdintų patalpų, oro temperatūra kambaryje geriau vėsesnė.

Šlapimo pūslė. Paskutiniais nėštumo mėnesiais vaikelis įsitaiso šiek tiek žemiau, todėl padidėja šlapimo pūslės spaudimas. Tai rodo tik viena: jūs ir vėl dažniau kelsitės šlapintis. Panašiai kaip nėštumo pradžioje. Tai nieko bloga, nors ir ne itin smagu kelis kartus naktį keltis iš lovos ir užsimiegojusiai ieškoti tualeto. Dėmesio: jei šlapindamasi jaučiate skausmą, jei poreikį šlapintis jaučiate vos dėl kelių lašelių, nedelskite. Tai gali būti šlapimo takų uždegimo požymiai. Būtina atlikti šlapimo tyrimą ir prireikus gydytis.

Mėšlungis. Šis nemalonumas ima varginti ne anksčiau kaip per antrąjį nėštumo trimestrą. Mėšlungį gali sukelti kelios priežastys, pavyzdžiui, kraujo sąstovis apatinėje kūno dalyje, magnio stoka, per daug fosforo. Be to, mėšlungį paskatina nuovargis ir tai, kad didėjanti gimda spaudžia tam tikrus nervus, todėl dieną mūvėkite elastines kojines ir dažniau darykite poilsio pertraukėles (pakelkite kojas), tai gali padėti. Gydytojas gali rekomenduoti vartoti tam tikrų preparatų.

Vaikelio judesiai. Be abejo, ne kiekvienas mažylis mėgsta daryti mankštą vidury nakties, tačiau yra ir tokių. Patarimo, ką daryti tokiu atveju, deja, nėra, lieka susitaikyti ir pasidžiaugti mažylio judesiais.

Nerandu patogios padėties... Pilveliui padidėjus, nėštukei išties neretai sunku rasti patogią miego padėtį. Vienintelis patarimas: ieškokite... Nėščiosioms negalima gulėti ant nugaros (dėl spaudžiamų pilvo kraujagyslių gali sutrikti kraujotaka, o tai negerai nei mamai, nei mažyliui). Pamėginkite atsigulti ant šono šiek tiek sulenktomis per kelius ir klubus kojomis. Jums gali būti patogu paremti pilvelį pagalvėmis arba pasidėti pagalvėles tarp kojų.

Baimė „pražiopsoti“ gimdymo pradžią. Kai kurios nėščiosios pasakoja bijančios nepastebėti, kada prasidės gimdymas. Tai neįmanoma! Miegodama tikrai nepagimdysite. Atsipalaiduokite ir ilsėkitės. Atminkite: susiruošusios gimdyti turite būti pailsėjusios.

Ką daryti su nemiga?

Atminkite, kad lova skirta tik miegui (na, dar intymioms glamonėms), bet jokiu būdu ne darbui! Dirbkite kur panorėjusios, tik ne miegamajame. Tebūnie tai ramybės ir atsipalaidavimo zona.

Išsiaiškinusios nemigos priežastį, pasistenkite jos vengti. Prisiminkite, kiekvienas „nuodas“ turi savo „priešnuodį“, tereikia jį surasti.

Saldžių sapnų!

Naujame, sausio mėnesio, žurnalo „Tavo vaikas“ numeryje, skaitykite:

„Kam kūdikiui režimas?“

Ar reikia „reguliuoti“ kūdikio režimą? O gal leisti gyventi pagal biologinį laikrodį? Neurologės ir psichiatrės nuomonės.

„Paslaptingas bėrimas“

Dermatitas „be vietos“ - taip dažnai vadinamas atopinis dermatitas.Ši bedėlė labai išvargina ir mažiuką, ir jo mamytę, kuri kartais nebežino, ko griebtis, kaip pagelbėti vaikui. Dermatologės patarimai.

„Vienas prieš visus“

Pokalbis su iškalbinguoju Arnoldu Lukošiumi apie vaikystę, paaugliškus pažadaus mamai, tarsi „nepastebėtai“ gimusį sūnų Titą ir labai lauktą dukrytę Elzę.

„Palankynos iš širdies“

Kokios yra ką tik gimusio kūdikėlio ir jo mamytės lankymo tradicijos ir... gimdymo namų nustatytos taisyklės? Verta žinoti.