Pagalba kūdikiui ir mamai

Operacija, kai pjaunama pilvo siena, gimdos sienelė ir išimamas vaisius bei placenta, vadinama cezario pjūviu. Nereta moteris bijo gimdymo skausmo, tariamų natūralaus gimdymo padarinių arba yra įsitikinusi, kad „cezaris“ dabar madingas, todėl prašo būti operuojama. Tačiau cezario pjūvis atliekamas tik tada, jei gimdant natūraliai kyla grėsmė mamai ar kūdikiui.

Prieš operaciją paaiškinama apie galimas komplikacijas ir grėsmę operuotis nesutikus. Prieš gimdyvės valią neoperuojama, nes reikia raštiško jos sutikimo. Tačiau jei nėščioji ar gimdyvė yra sunkios būklės, sutrikusios sąmonės ir negali pareikšti savo valios, siekiant išgelbėti moterį ir kūdikį, operacija atliekama, nutarus gydytojų konsiliumui.

Operacijos priežastys dėl vaisiaus būklės:

- dar nenusileidęs į dubenį vaisius dūsta, neatsivėręs gimdos kaklelis, natūralaus gimdymo negalima pagreitinti replėmis ar vakuumo ekstraktoriumi;

- vaisius gimdoje guli skersai, įstrižai arba yra labai stambus;

- jis keliauja gimdymo takais kojyčių ar užpakaliuko pirmeiga;

- gimdoje yra ne vienas vaisius (laukiamasi trijų ar daugiau kūdikių).

Operacijos priežastys dėl moters būklės:

- placenta dengia gimdymo takus ir vaisius negali gimti;

- gimdoje yra daugybinių randų po ankstesnės operacijos ir moteriai rizikinga pačiai gimdyti;

- ligos, dėl kurių moteris negali stangintis (išplatėjusios galvos smegenų arterijos, aukštas kraujospūdis, kurio nepavyko sumažinti vaistais ir kt.).

Operacijos pavojai

Mamai

1. Atliekant cezario pjūvį gali būti pažeista šlapimo pūslė, šlapimtakiai ar žarnos. Todėl dar vienos operacijos grėsmė išauga penkis kartus.

2. Nuskausminamieji vaistai gali sukelti alerginį šoką.

3. Moteris nukraujuoja perpus daugiau, nei gimdydama natūraliai.

4. Po operacijos mamai gana stipriai skauda pilvą ties randu, padidėja gimdos uždegimo rizika, o venose susidarę trombai gali nukeliauti į plaučių arteriją ir sukelti staigią mirtį.

5. Gali susidaryti sąaugų, kurios vėliau trukdys atlikti kitas pilvo organų operacijas.

6. Per kitą nėštumą placenta gali tvirtintis žemai arba bus jos pirmeiga.

7. Sąaugos prie kiaušintakių gali lemti, kad moteris taps nevaisinga.

Kūdikiui

1. Pjaunant mamos audinius, chirurginis peilis gali kliudyti vaisių, nes per vandenis ir kraują kartais būna sunku jį įžvelgti. Jei pjūvis didelis, naujagimiui žaizda užsiuvama.

2. Jei moteriai skirta visiška nejautra, vaistai gali slopinti vaikelio kvėpavimo centrą ir naujagimį reikės gaivinti. Net ir išnešioto vaikučio plaučiukai medikams dažniau kelia rūpesčių.

3. Gimęs vaikelis gali sunkiau prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų, turėti neurologinių bėdų.

Miegant ar atmerktomis akimis?

Prieš pjūvį moteriai suleidžiama vaistų, garantuojančių didelį nuskausminimą. Tai gali būti medikų vadinama intubacinė narkozė, kuri leidžia jiems valdyti kvėpavimą, širdies veiklą. Moteris tuo metu giliai miega ir nejaučia skausmo.

Tačiau dabar vis dažniau cezario pjūviui nuskausminti taikoma vietinė (epidurinė ar spinalinė) nejautra, kai į stuburo kanalą suleidžiama vaistų, kurie nuskausmina kūną tik žemiau juosmens. Jei operacija vyksta be komplikacijų, moteris gali bendrauti, išgirsti pirmą kūdikėlio verksmą, žindyti priešpieniu.

Siūlai ir kabės

Sėkminga operacija trunka ne ilgiau kaip valandą. Jei nereikia papildomų siūlių kraujuojančioms kraujagyslėms, operacijai pakanka 30¬¬–40 minučių. Iš pradžių suartinami gimdos raumens kraštai, paskui susiuvama stipri plėvė virš pilvo sienos raumenų.

Pilvo odą galima siūti vidine arba išorine siūle, sukabinti kabėmis. Siuvant vidine siūle vėliau nereikia ištraukti siūlų. Kaip siūti, gydytojas sprendžia pagal ligoninės galimybes ir moters pilvo sienos savybes. Jei mamytė yra labai apkūni arba vartoja kraują skystinančių vaistų, naudojamos kabės arba daromos atskiros siūlės paliekant tarpelių, kad per juos išbėgtų audinių skysčiai, kraujas ir išsivalytų žaizda.

Ligoninėje mamai skiriama nuskausminamųjų vaistų. Jie neturi žalingo šalutinio poveikio naujagimiui. Jei pjūvis nešlapiuoja, tvarstis sausas, galima maudytis po dušu jau antrą trečią parą, tik reikia stengtis nedrėkinti pjūvio. Išsimaudžiusi moteris turėtų paprašyti slaugytojų, kad pakeistų tvarstį.

Jei nėra komplikacijų, iš ligoninės mama išleidžiama trečią– septintą parą (pagimdžiusi natūraliai – antrą¬–ketvirtą parą). Grįžus namo skausmas pjūvio vietoje moteriai trukdo atlikti kai kuriuos sunkesnius darbus, pvz., plauti grindis, kabinti užuolaidas. Jei skausmas stiprus, galima vartoti nuskausminamųjų vaistų, pvz. paracetamolio. Dabartinė siuvimo medžiaga yra patvari, netirpsta apie pusantro du mėnesius, tad siūlė turėtų išlikti, kol susidaro tvirtas randas.

Gražus pilvukas

Anksčiau po operacijos odoje žemiau bambos likdavo išilginis pjūvis. Dabar toks pjūvis atliekamas itin retai (kai gimdos kaklelio vėžiu sergančiai moteriai po gimdymo šalinama gimda ir apžiūrimi pilvo ertmės organai ir pan.). Šiais laikais dažniausiai atliekamas skersinis pjūvis ties viršutine gaktos plaukų riba, tad rando nematyti net mūvint maudymosi kelnaites.

Kitąkart vėl pjūvis?

Mama, patyrusi cezario pjūvio operaciją, antrą kartą gimdyti gali natūraliai. Grėsmė, kad trūks pjūvis, kyla labai retai ( maždaug vienai dviem moterims iš 1 tūkst. gimdančių). Daugelis cezario pjūvį patyrusių moterų gali sėkmingai pagimdyti pačios, jei nėra kitų priežasčių vėl atlikti operaciją. Pavyzdžiui, jei buvo pjauta išilgai per visą gimdos kūną, kito vaikelio moteris pati neturėtų gimdyti, nes gali plyšti gimda (10 iš 100 moterų).

Naujame, sausio mėnesio, žurnalo „Tavo vaikas“ numeryje, skaitykite:

„Kam kūdikiui režimas?“

Ar reikia „reguliuoti“ kūdikio režimą? O gal leisti gyventi pagal biologinį laikrodį? Neurologės ir psichiatrės nuomonės.

„Paslaptingas bėrimas“

Dermatitas „be vietos“ - taip dažnai vadinamas atopinis dermatitas.Ši bedėlė labai išvargina ir mažiuką, ir jo mamytę, kuri kartais nebežino, ko griebtis, kaip pagelbėti vaikui. Dermatologės patarimai.

„Vienas prieš visus“

Pokalbis su iškalbinguoju Arnoldu Lukošiumi apie vaikystę, paaugliškus pažadaus mamai, tarsi „nepastebėtai“ gimusį sūnų Titą ir labai lauktą dukrytę Elzę.

„Palankynos iš širdies“

Kokios yra ką tik gimusio kūdikėlio ir jo mamytės lankymo tradicijos ir... gimdymo namų nustatytos taisyklės? Verta žinoti.