Atsako Vilniaus centro poliklinikos Naujamiesčio filialo bendrosios praktikos gydytoja Daiva Berškienė:

- Gripo virusas pavojingas, nes galima užsikrėsti ir nuo sunkiai sergančio, ir nuo lengvai negaluojančio žmogaus. Vieni ligą “pakelia” lengvai, kitiems ji komplikuojasi.

Susilpnėja imunitetas -

patekę į organizmą gripo virusai pažeidžia didelį kvėpavimo takų plotą, prasiskverbia į kraują ir smarkiai apnuodija organizmą. Į kvėpavimo takų gleivinę patekę virusai sukuria palankias sąlygas daugintis ten esančioms bakterijoms, kurios įprastomis sąlygomis ligos nesukeltų. Gripo virusai labai susilpnina imunitetą, todėl po gripo organizmas labai sunkiai atsistato.

Plaučių uždegimas -

apsirgus pažeidžiama daug smulkių plaučių skiltelių, dėl to juose atsiranda daug uždegimo židinių. Pradžioje uždegimas būna virusinis, todėl jo nepavyksta slopinti antibiotikais. Kadangi virusai būna pažeidę kraujagysles, apnuodiję organizmą, pogripinis plaučių uždegimas labai pavojingas.

Širdies raumens uždegimas -

gali prasidėti per patį gripo įkarštį arba praėjus po jo keletui savaičių, kai žmogus jau mano esąs pasveikęs. Uždegimo paveiktas raumuo nusilpsta ir tuomet sutrinka širdies darbas, gali susiformuoti širdies nepakankamumas.

Meningitas -

gali pažeisti galvos bei nugaros smegenų dangalus ir pačias smegenis. Po šių ligų galima apkursti, apakti, gali susilpnėti atmintis, atsirasti silpnaprotystės požymių.

Vidurinės ausies uždegimas -

juo dažniau suserga vaikai, o jei organizmo atsparumas labai sumažėjęs, ausies uždegimas gali dar komplikuotis į meningitą.

Sinusitas -

persirgus gripu sinusitas būna ypač sunkus, nes nuolat kamuoja galvos skausmai, sutrinka uoslė, kuri dėl pernelyg išvešėjusios nosies gleivinės gali visiškai ir neatsikurti.

Pajutus gripo požymius:

be gydytojo leidimo negerti antibiotikų, nes jie virusų neveikia, o užmuša tik bakterijas,

gydytojo paskirtus vaistus reikia gerti tiksliai taip, kaip jis nurodė.