Dr. Kevinas Volppas iš Pensilvanijos universiteto medicinos mokyklos mėgino rasti veiksmingą būdą kovoti su nutukimu – vis didėjančia problema, keliančia pavojų sveikatai. Anot jo, daugybė svorio mažinimo programų žlunga, nes žmonių prašoma aukotis dėl rezultato, kuris jų laukia daug vėliau.

„Norėjome sukurti apdovanojimų sistemą, kad apčiuopiamą naudą jie jaustų jau dabar“, – pasakė K. Volppas, kurio tyrimas buvo paskelbtas leidinyje „Journal of the American Medical Association“.

K. Volppas ir jo kolegos ištyrė dviejų rūšių svorio metimo motyvavimo programas. Vienu atveju buvo taikomas loterijos principas – dalyviai lošė loterijoje, o prizus galėjo pasiimti tik tuo atveju, jei įvykdydavo svorio metimo užduotis.

Loterijos vykdavo kasdien ir žmonės būdavo informuojami, kokia būtų buvusi jų išlošta suma, jei jie būtų pasiekę užsibrėžtą svorio metimo tikslą.

„Žmonės be galo nemėgsta pralaimėti, ir mes rėmėmės teorija, kad žmones motyvuoja noras išvengti pralaimėjimo, – teigė K. Volppas. - Siekėme sukurti mechanizmą, kad nenoras pralaimėti motyvuotų žmones atsikratyti nereikalingų kilogramų".

Kitu atveju buvo sudaroma depozito sutartis, kai dalyviai investuodavo nedidelį kiekį savo pinigų – nuo 1 cento iki 3 dolerių per dieną – kuriuos mėnesio gale prarasdavo, jei jiems nepavykdavo pasiekti užsibrėžto tikslo, o jei jiems pavykdavo – dar gaudavo premiją.

„Apdovanojimus mėnesio pabaigoje gaudavo tik tie, kurių svoris būdavo žemesnis nei tą mėnesį numatyta norma“, – sakė K. Volppas.

Tyrėjai paskyrė viršsvorio turinčius, bet sveikatos sutrikimais nesiskundžiančius žmones į vieną iš šių grupių arba į kontrolinę grupę, kurioje žmonės buvo tiesiog sveriami kiekvieno mėnesio pabaigoje. Visų tikslas buvo per keturis mėnesius numesti apie 7,26 kg.

Į motyvavimo grupes paskirti žmonės atsikratė daug daugiau kilogramų nei tie, kurie negaudavo jokio atlygio už pastangas. Kiekvienoje iš dviejų motyvavimo grupių svorio mažinimo tikslą pasiekė apie pusę dalyvių.

Loterijos programoje žmonės iš viso uždirbo 378,49 dolerių ir numetė apie 5,9 kg, o depozito grupėje žmonės laimėjo 272,8 dolerio ir numetė 6,35 kg.

Kontrolės grupės dalyviai, kurie sėkmės atveju turėjo pasitenkinti tiesiog galimybe apsitempti siauresniais džinsais, per keturis mėnesius numetė mažiau nei du kilogramus.

Anot K. Volppo, tyrimas buvo labai veiksmingas trumpalaikiam svorio metimui, tačiau kai pinigų srautas nutrūko, svoris vėl ėmė didėti.

„Dabar mums reikia išsiaiškinti, ar motyvavimo metodas yra veiksmingas ir išlaikant optimalų kūno svorį“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją