Pataria Vilniaus Europos odontologijos klinikos gydytoja odontologė - ortopedė Lyra Žemrietienė:

- Balti ir sveiki dantys suteikia pasitikėjimo savimi, patraukia aplinkinių dėmesį, neretai ir palengvina bendravimą. Deja, nedaugelis gali pasigirti natūraliai baltais dantimis, kitiems gražios šypsenos tenka siekti ir cheminio dantų balinimo pagalba.

Prieš nusprendžiant balinti dantis, būtina pasikonsultuoti su dantų gydytoju, nes kosmetinis dantų balinimas tinka ne kiekvienam. Pavyzdžiui, šitos procedūros reikėtų vengti nėščioms, turintiems jautrius dantis, sergantiems dantenų ar burnos ertmės ligomis.

Šiandien dantų balinimas bene viena labiausiai paplitusių kosmetinio dantų gydymo procedūrų. Dantims balinti išbandyta daug įvairių medžiagų, tačiau dažniausiai naudojamas įvairių koncentracijų vandenilio peroksidas arba silpna jo forma - karbamido peroksidas. Dantis balinti galima namuose ir apsilankius pas gydytoją odontologą.

Namuose dantys nubalinami per 10-14 parų su specialiomis peroksido turinčiu geliu užpildytomis kapomis. Peroksidui veikiant dantų emalį, yra suardomos baltyminės jungtys ir pašalinamos dantų dėmės, kurios gali būti paviršinės ir vidinės. Paviršinės dėmės paprastai atsiranda dėl spalvotų produktų vartojimo, o vidinės - dėl kai kurių vaistų vartojimo, senėjimo, traumų ir kitų priežasčių.

Apsilankius pas gydytoją odontologą, dantys balinami procesą suaktyvinant lazeriu ar specialiomis lempomis. Šiandien kosmetinės odontologijos dėka tiek išorines, tiek vidines dantų dėmes galima nesunkiai pašalinti.

Geriausiai balinti tinka neplombuotus priekinius dantis ir jei yra sveikos dantenos. Beje, nevertėtų pamiršti, jog be teigiamo kosmetinio efekto, dantų balinimas taip pat turi ir šalutinių poveikių. Jis gali sukelti laikiną dantų jautrumo padidėjimą bei dirginti dantenas. Be to, išbalinus dantis, plombų spalva lieka nepakitusi.

Jei nusprendėte dantis balintis cheminiu būdu, turėtumėte prisiminti, kad gautas baltų dantų efektas nėra ilgalaikis ir norint išlaikyti nuolatinį dantų baltumą, balinimo procedūras reikia reguliariai kartoti. Be to, taip išbalinti dantys stipriau reaguoja į visus spalvinančius produktus, nes, pavyzdžiui, nuo kavos, juodos arbatos, raudono vyno, tabako ir kitokių produktų gali atsirasti dėmės arba dantys praranda baltumą.