Sijonuota padauža

Gimusi San Diege, antros kartos Kubos emigranto ir amerikietės, kurios gyslose teka indų, vokiečių ir anglų kraujas, šeimoje, Cameron Diaz paveldėjo ne tik egzotišką išvaizdą, bet ir nepriklausomą charakterį. Būsimoji aktorė augo tikra padauža, pateisindama jai duotą vyrišką vardą. Jos draugai buvo išimtinai berniukai, su kuriais ji lygiosiomis mušėsi ir krėtė eibes, o vyresnė šėliojo ant motociklo.

Viskas pasikeitė, kai šešiolikmetę chuliganę pamatė fotografas Džefas Diunas. Po savaitės ji jau pasirašinėjo kontraktą su „Elite“ agentūra, o greitai tapo vienu geriausių jos modelių. Kai bendraamžiai kaulijo iš tėvų kišenpinigių smulkioms išlaidoms, ji visiškai savarankiškai gyveno Japonijoje ir uždirbdavo iki dviejų tūkstančių dolerių per dieną.

Viena tik kėlė apmaudą ryžtingai įsiveržusiai į aukštosios mados pasaulį merginai – problemos su oda, persekiojusios ją nuo tada, kai tik save atsiminė. Vos tik Cameron kiek pasinervindavo, veidą tuoj pat išberdavo nekenčiamais spuogais.

Eksperto komentarai

Aktorė ne viena tokia. „Su panašiomis problemomis kartkartėmis susiduria septyniasdešimt procentų moterų“, - sako viena geriausių aknės gydymo specialisčių, medicinos mokslų kandidatė, gydomosios kosmetologė Tamara Korčevaja. – „Paprastai spuogai atsiranda nuo dvylikos iki aštuoniolikos metų, o vėliau arba visai išnyksta, arba palaipsniui nunyksta iki dvidešimt penkerių metų. Tačiau kartais jie kankina visą gyvenimą“.

Spuogų susidarymą lemia riebalinių liaukų darbo aktyvizacija ir kaip pasekmė – padidėjęs odos riebalų gaminimas. Riebalai, kaupdamiesi porose ir jas užkimšdami, sudaro puikias sąlygas daugintis bakterijoms ir atsirasti uždegimams. Kuo oda storesnė ir ilgesnis riebalų liaukos latakas, tuo didesnė rizika.

Kam nepasiseks, iš anksto nenuspėsi. Vieningos nuomonės dėl spuoguotumo specialistai iki šiol nepriėjo. Dar neseniai buvo manoma, kad aknė – hormoninė liga. Tačiau tyrimų rezultatai parodė: hormoninės problemos ryškiai išreikštos tik 10-20% spuogų savininkų. Nepasitvirtina ir ligos paveldimumo teorija.

Mergina iš „Kaukės“

Tačiau būsimosios žvaigždės savęs vertinimas dėl problemų su oda nė kiek nenukentėjo. Juolab kad prieš jos akis buvo aibė įžymybių, kurioms aknė nesutrukdė padaryti karjeros, pavyzdžių. Nuo spuogų kentėjo ir tebekenčia Madonna, Courtney Cox, Liz Hurley, Gvyneth Paltrow, Victoria Beckham, Angelina Jolie... 38 metų dainininkė Shania Twain kartą liūdnai pajuokavo: „Būna dienų, kai gailiuosi, jog moterims neauga barzda“. Taigi Diaz nesijautė vieniša su savo problema.

Dėl savo ryžtingumo, užsispyrimo ir podiume įgyto užsigrūdinimo vakarykštis modelis ne tik nugalėjo savo kompleksus, bet ir gavo pirmąjį vaidmenį šlovę atnešusiame filme „Kaukė“. Po dvylikos perklausų neprofesionali aktorė tapo paties Jimo Carrey partnere.

Nepraėjo nė treji metai, kaip Cameron ėmė medžioti garsiausi režisieriai ir prodiuseriai. Per devynerius karjeros kine metus ji nusifilmavo tokiuose filmuose, kaip „Geriausio draugo vestuvės“, „Būti Džonu Malkovičiumi“, „Čarlio angelai“, „Vanilinis dangus“, „Niujorko gaujos“... O pertraukas tarp filmavimų leisdavo kosmetologinėse klinikose, stengdamasi išsigydyti ligos paaštrėjimą.

Eksperto komentarai

Tokia galvą susukanti karjera sergant akne – didelė retenybė. Daugumai nuolatiniai odos bėrimai – kompleksų priežastis. Spuogų paaštrėjimo periodu kai kurios net nesirodo iš namų. Ypač apmaudu, kai spuogai pasirodo jau vyresniame amžiuje, pavyzdžiui, trisdešimties metų. Taip būna neretai: aknė kamuoja apie penkiolika procentų balzakiško amžiaus damų. Kas dešimtai jų spuogai pasirodė tik po dvidešimt penktojo gimtadienio.

Tokie ne laiku atsiradę spuogai signalizuoja apie organizme susikaupusias problemas – pavyzdžiui, ginekologines ar gastroenterologines. Tarkim, jei silpnoji vieta – skrandis ir žarnynas, spuogai dažniau pasirodo T zonoje – ant kaktos, nosies ir smakro. Pakanka tik imti gydyti problemą, ir odos būklė iškart pagerėja.

Spuogų atsiradimui įtakos turi ir stresas: kraujyje susidaręs adrenalino perteklius padidina aknę provokuojančių vyriškų lytinių hormonų išsiskyrimą.

Aknė – chroniška liga. Gydytojo užduotis – kaip galima ilgiau palaikyti remisiją. O paciento – laiku pradėti gydymą, kad būtų išvengta randų susidarymo.

Išradinga ir nepriklausoma

Laimei, Cameron pavyko išsigelbėti nuo randų. Tačiau įkyrėliai spuogai, kuriuos ne visada paslepia net profesionalus grimas, nuolat primena save, o kartais net griauna planus. Taip aktorė nepasirodė filmo „Niujorko gaujos“ premjeroje; dėl nervinių priežasčių su jos veidu nutiko kažkas siaubingo. „Spuogai kyla dėl kiekvieno menkniekio“, - sako aktorė. „Dienomis, kai oda atrodo ypač blogai, stengiuosi nežiūrėti į veidrodį.“

Tačiau gerbėjų skaičiaus spuogai nesumažino. Penkerius metus Cameron pragyveno kartu su agentu ir prodiuseriu Carlosu De La Torre. Kitu palydovu tapo Mattas Damonas. Paskui buvo aktorius Jaredas Leto ir dainininkas Justinas Timberlake‘as, jaunesnis už Cameron devyneriais metais. Savo asmeninio gyvenimo peripetijų aktorė nekomentuoja ir ištekėti neskuba. Jos interneto svetainė kupina meilės prisipažinimų.

O aknei gydyti ji rado puikų gydytoją, kurio meistriškumą jau įvertino Drew Barrymore, Kirsten Dunst, Denise Richards ir kitos Holivudo dievaitės. Gydymas buvo nepigus, tačiau ir čia Diaz parodė savo charakterį. Kad nenuskriaustų savęs, ji MTV kanalui, kuriame tada vedė kassavaitinį šou, iškėlė ultimatumą: apmokėti jai brangiai kainuojantį gydymo kursą. Kuo baigėsi derybos, neaišku. Tačiau sprendžiant iš to, kaip nepriekaištingai atrodo aktorė, kompromisas buvo pasiektas.

Eksperto komentarai

Paaštrėjimo gydymas neretai užsitęsia mėnesius, kartais ir metus, ypač jei kalbama apie apleistą aknės formą, kai riebalinių liaukų uždegimas apima ir gilesnius odos sluoksnius. Pradėti nuo odos valymo tokiu atveju negalima: suerzinus ir taip sudirgintą odą, galima tik pabloginti situaciją. Iš pradžių uždegimą reikia gydyto specialiomis kaukėmis arba injekcijomis.

Tuo pat metu paskiriami specialūs homotoksiniai ir homeopatiniai preparatai, padedantys mažinti uždegiminius procesus. Gautas rezultatas sutvirtinamas gydomąja kosmetika. Toks kompleksinis gydymas leidžia susidoroti su sudėtingiausiomis aknės formomis.

Manoma, kad aknę gydo saulės spinduliai. Tai ne visai taip. Šiek tiek saulės odai išties naudinga. Tačiau didelėmis dozėmis ultravioletas slopina imunitetą ir stimuliuoja vyriškų hormonų, aktyvizuojančių riebalinių liaukų veiklą, išsiskyrimą. Todėl daug žmonių, linkusių į spuogus, iš pietų kraštų grįžta su paaštrėjusia ligos forma.

Laisva ir laiminga

Nepaisant problemų su veidu, Cameron Diaz laiminga. Šiandien ji turi visko savo dvasiniam komfortui: pinigų, sėkmę, įdomius vaidmenis, gerbėjų minias. Į populiarumą aktorė žiūri su humoru ir žvaigždžių liga neserga: laisvu laiku laksto automobiliu, gyvena gan kukliame žvaigždžių standartais bute, papuoštame radiniais iš blusų turgaus, vaikšto į parduotuves kaip paprasta mirtingoji.

Beje, šiokių tokių silpnybių Cameron turi. Ji užkietėjusi banglentininkė (už tai sumokėjo prieš kelerius metus, susilaužiusi nosį į mėgstamą lentą) ir parduotuvių maniakė (išėjusi apsipirkti gali nusiaubti visas parduotuves iš eilės).

„Gyvenimas trumpas. Jame nėra laiko repeticijoms – iškart prasideda šou. Todėl stengiuosi gyventi visu greičiu“, - su tokiu nusiteikimu išties jokia aknė nebaisi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)