Žinant tikrąjį biologinį savo odos amžių galima daryti išvadas ir apie gyvenimo būdą, rinktis tinkamą kosmetiką ir procedūras, rašo passion.ru. Jei jums prie širdies mokslinis požiūris, galima atlikti specialią biologinio odos amžiaus nustatymo procedūrą: tam sukurti specialūs odos skeneriai.

Tačiau jei tokios procedūros atlikti nėra galimybių, tuomet odos amžių galima bandyti nustatyti atlikus tam tikrus testus. Skirtingų kosmetikos gamintojų specialistai šiuo tikslu teikia kartais prieštaraujančų patarimų, todėl nusprendėme pasiūlyti jums du testus, kurie padės nustatyti biologinį odos amžių, tokiu būdu iki minimumo sumažinant klaidų tikimybę.

Pirmasis testas

Dermatologai rekomenduoja kaip pagrindą naudoti skaičių 21 ir prie jo pridėti arba iš jo atimti skaičius, pasirinktus pagal atsakymus į klausimus.

1. Jūsų oda:

- lygi, glotni 0

- jautri, linkusi paraudonuoti +1

- sausa, šiurkštoka +2

- su išsiplėtusiomis poromis ir „juodais taškais“ -1

2. Kiek elastinga jūsų oda?

- labai elastinga 0

- pakankamai elastinga +1

- tam tikrose vietose elastingumas sumažėjo +2

- pastebimai mažiau elastinga nei prieš keletą metų +3

- veido kontūrai „išplaukę“ +4

3. Ar jūsų oda blizga?

- ne +1

- taip, visas veidas -1

- tik T zona 0

4. Ar turite raukšlių?

- ne 0

- šiek tiek išraiškos raukšlelių +1

- vis pastebimos raukšlelės aplink akis, ties nosimi ir lūpomis +2

- „žąsies kojelės“ prie akių yra aiškiai matomos +3

- gilios raukšlės ant kaktos, aplink akis ir lūpas +4

5. Ar jums iškyla spuogų?

- kartais 0

- dažnokai -1

- niekada +1

6. Kaip atrodo jūsų veidas, kai būnate mažai miegojusi (galima rinktis keletą atsakymų iš karto)?

- puikiai 0

- nežymiai patinusi +1

- maišeliai po akimis +1

- veido spalva blyški, pilkšva +1

7. Jūsų gyvenimo būdas (galima rinktis kelis atsakymo variantus):

- sportuojate ir stebite savo mitybą -1

- didžiąją dienos dalį praleidžiate patalpoje, kur sausas oras +1

- rūkote +2

- dažnai patiriate stresą +1

- daug laiko praleidžiate po tiesioginiais saulės spinduliais +3

- nuolat laikotės dietų +2

Šio testo pateikiamas rezultatas yra apytikslis.

Antrasis testas

Jį atlikus galima sužinoti ganėtinai konkretų skaičių, kuris jus arba nudžiugins, arba nuvils.

Kaip pagrindas naudojamas chronologinis amžius. Prisimenate, kiek jums metų? Užsirašykite šį skaičių. Atsakinėdami į klausimus pridėkite arba atimkite skaičius kaip rekomenduojama.

1. Saulės poveikio odai įvertinimas:

- kasdien tepate odą kremais su SPF -2

- lankotės soliariumuose +7

- kasdien apie 8 valandas praleidžiate gryname ore +8

2. Prižiūrėdama odą jūs:

- kasdien naudojate priemones makiažui valyti, drėkinančius kremus -2

- naudojate priemones nuo senėjimo (anti-age tipo kosmetiką) -5

3. Vitaminų ar maisto papildų vartojimas:

- kasdien vartojate kelis skirtingus preparatus -4

- kasdien vartojate vieną preparatą -3

- periodiškai vartojate antioksidantus (vitaminą C arba vitaminą E) -1

4. Ar dažnai patiriate stresą?

Taip - +3

Ne - 0

5. Kasnakt miegate po 7-8 valandas?

Taip -3

Ne 0

6. Darote fizinius pratimus ar kitaip sportuojate bent 1 valandą per parą?

Taip -2

Ne 0

7. Gyvenate didmiestyje?

Taip +2

Ne 0

8. Jūsų gyvenimo būdas:

- išgeriate ne mažiau nei 4 porcijas alkoholio per savaitę +3

- rūkote +8

- nerūkote, bet tenka nuolat būti prirūkytoje patalpoje +7

9. Kasdien išgeriate 8 ar daugiau stiklinių vandens?

Taip -2

Ne 0

Rezultatas – realus biologinis jūsų odos amžius.

Dabar, apsiginklavus duomenimis apie tikrąjį savo odos amžių, galite galvoti apie tai, kaip jai padėti.

Ko dabar reikia jūsų odai?

Biologinis jūsų odos amžius

Iki 20 metų

Tai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad jaunas amžius yra puikios odos būklės garantija. Deja, jaunystė visai nėra priežastis atsipalaiduoti: inkštiriniai bėrimai ir odos riebalų perteklius apkartina gyvenimą jaunoms panelėms nė kiek ne mažiau nei raukšlės ir odos sausumas keturiasdešimtmetėms.

Kosmetologai tvirtina, kad aknė – tai hormoninių organizmo pokyčių pasekmė: hormono testosterono kiekio padidėjimas skatina odos riebalų išskyrimą, o tai sukelia porų užsikimšimą ir sukuria puikią mitybinę terpę bakterijoms.

Su šia problema geriausia grumtis pasitelkus du pagalbininkus: endokrinologą ir kosmetologą. Jei jums pakanka užsispyrimo ir sugebėsite griežtai laikytis visų rekomendacijų, tai odos pasveikimo galimybės yra labai geros.

O visais kitais atžvilgiais šis amžius yra nuostabus: visi ląsteliniai procesai vyksta aktyviai, jūsų oda tampri ir elastinga. Vienintelis dalykas, į kurį derėtų atkreipti dėmesį – tai kasdieninis rūpestingas odos valymas. Rinkitės kosmetiką jaunai odai!

20-30 metų

Pats nuostabiausias amžius: oda yra pačioje biologinio aktyvumo viršūnėje, ji pati renkasi visus būtinus komponentus. Netrukdykite jai mėgautis gyvenimu, bet ir nepraleiskite galimybės palepinti ją kruopščia priežiūra.

Porų išsiplėtimas vis dar gali kartais apkartinti gyvenimą, todėl odos valymui ir jos apsaugai nuo agresyvaus išorinio poveikio tenka skirti ne mažiau dėmesio nei anksčiau.

Svarbiausia – išsaugoti tuos turtus, kuriuos jums gamta padovanojo visiškai nereikalaudama atlygio. Dabar būtina savo odą valyti ir ginti, o renkantis kosmetiką nepamirškite paieškoti ant etiketės nurodyto būtent šio biologinio odos amžiaus.

30-40 metų

Šiame amžiuje kiekvienos moters organizme įvyksta tam tikras hormoninis lūžis, kuris daugelį priverčia griebtis kraštutinumų. Kurgi ne! Ankstyvą rytą netikėtai pamačius veidrodyje nelabai pažįstamą tetulę ne kiekviena sugebės išsaugoti šaltakraujiškumą.

Esmė tame, kad po trisdešimties metų pradeda lėtėti kolageno sintezė, o viršutinis – apsauginis – epidermio sluoksnis tampa storesnis.

Apsilpsta odos tamprumas, o norint jo neprarasti negrįžtamai, vertėtų būtinai iš naujo įvertinti savo santykius su saule bei susipažinti su geru kosmetologu, mokančiu masažuoti odą.

Perkant kosmetiką nesistenkite apsidrausti naudojant priemones brandžiai odai ir „super-liftingais“: viskam savas laikas. Tačiau naudoti mimikos raukšlelių korektorius patartina.

40-50 metų

Be panikos! Šiame amžiuje tikrai daug ką galima išskaityti iš veido: raukšlelės jau įsitvirtino veide , veido kontūrai pradeda prarasti apibrėžtumą, nusileidžia akių ir lūpų kampučiai – visa tai yra palaipsninio kolageno ir elastino netekimo pasekmė.

Toms, kurios negali susitaikyti su metų sąlygotais pasikeitimais, kosmetologija siūlo begalę būtų kovoti su amžiumi: nuo aparatinių procedūrų, mezaterapijos, botokso injekcijų ir kremų iki estetinės chirurgijos, taigi, atrasti būdų išsaugoti jaunystę visada galima.

O renkantis kosmetiką pirmenybę teikite daugiafunkcinėms priemonėms, kurios gali kovoti iškart su keliais senėjimo požymiais: taip rezultatą pajusite greičiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją