Aplinka

Kavinių interjeras kuriamas taip, kad jame norėtųsi būti kuo ilgiau. Patogūs krėslai, jaukus apšvietimas, gražus patiekalų serviravimas. Tad savaime suprantama, kad norėdama dar ilgiau pasėdėti, užsisakote papildomai nekaltą užkandį arba, trokšdama pasilepinti, – desertą.

Tik neapsigaukite, verčiau iš anksto nuspręskit, ką žadate valgyti. Meniu gausa ir kolegų įkalbinėjimai tikrai nieko gero Jūsų pastangoms išsaugoti figūrą neduos. Be to, ar žinote, kad kavinėse nuolat grojanti ritmiga muzika ne tik pakelia nuotaiką, bet ir žadina apetitą?

Reklama

Ji persmelkusi mūsų gyvenimą taip stipriai, kad jos net nepastebime, tačiau ne kartą būtent jos dėka pravėrusi piniginę pamažu užveriate duris gražiai figūrai ir, žinoma, sveikatai. Pabandykite paneigti, kad reklama neturėjo įtakos, kai kavinėje vietoje sulčių ar arbatos užsisakėte dietinės kokakolos – juk reklama pakuždėjo, kad ji lengva(!) ir kad ją geria tik gyvenimu besimėgaujantys žmonės... O užsukusi į valgyklos stiliaus nejaukią McDonaldo dėžutę – net prisimindama Morgano Spurlocko filmą apie greito maisto poveikį, naudojamus siaubingus rinkodaros triukus ir nepataisomą žalą organizmui – klusniai nusiperkate mėsainį ir su šypsena veide (juk taip skelbia reklama) praryjate gabalą „šiukšlių“, turinčių net 600 kcal! Tad nesistebėkite vaikais, jei pati esate naivi reklamos auka...

Meniu gudrybės

Elegantiški, patrauklūs, pilni gundančių patiekalų paveikslėlių ir „skanių“ aprašymų. Atsivertusi meniu, verčiau neapžiūrinėkit patiekalų fotografijų. Juk tie patiekalai, kurie nufotografuoti bukletams, taip skaniai atrodo veikiant visai „neskaniems“ chemikalams, kurie reikalingi, kad maistas išsaugotų gražią spalvą, blizgesį ir t. t.). Verčiau analizuokite tai, kas parašyta smulkesnėmis raidelėmis.

Bet koks patiekalo apibūdinimas, kuriame naudojami žodžiai „grietininis“, „apvoliotas džiūvėsėliuose“ ar „traškus“, yra užuomina apie didelį sočiųjų riebalų kiekį. O kuo tai gresia, puikiai žinote, jei ne – suprasit, kai lašelis po lašelio cholesterolis užkimš Jūsų kraujagysles, sutrikdys organizmo sugebėjimą įsisavinti deguonį bei maisto medžiagas, padidės infarkto, aterosklerozės, plaučių, žarnyno vėžio tikimybė. Skamba bauginamai? Bet susimąstyti verta.

Lėkštės

Dažniausiai patiekalai patiekiami didelėse lėkštėse, taigi atrodo, kad Jūsų pietūs tikrai buvo kuklūs, tačiau pabandykit visa tai perkelti į mažą lėkštutę – nebeatrodys taip nekalta. Be to, seniai žinoma, kad mažiausiai suvalgoma tada, kai indai yra mėlynos spalvos. Labiausiai apetitą kelia šiltos spalvos – oranžinė, raudona, geltona. O dabar pagalvokite, ar teko kada matyti kavinėje arba restorane mėlynos spalvos lėkštes? Čia juk apstu vien apetitą žadinančių spalvų!

Gėrimai

Ar esat girdėjusi pasakymą: jei bijai valgyti, išgerk 50 g brendžio ir baimė praeis? Tai tikra tiesa, užsisakius lengvą kokteilį, alaus bokalą ar vyno taurę, apetitas iš tiesų sustiprės. Verčiau prieš užsisakydama paprašykite padavėjo atnešti stiklinę vandens su keliais lašeliais citrinos arba paprasto negazuoto vandens. Vietoje kavos su grietinėle ar puodelio kapučino rinkitės arbatą, cukrų pakeisdama šaukšteliu medaus. Paskaičiuokime: puodelis kavos su pienu – apie 150 kcal, puodelis latte – 200 kcal, kapučino kavoje gali tūnoti net 300 kcal, tuo tarpu arbata su šaukšteliu medaus – tik 40 kcal! O jei mėgstate kavą ar arbatą gerti nesaldintą? Tuo geriau!

Užkandžiai

Padavėja visuomet maloniai pasiteiraus, gal ką užsisakysite iš anksto, kol bus atnešti Jūsų užsisakyti patiekalai. Toks mandagumas turi savo „svorį“. Keli gabėliai keptos duonos su lydytu sūriu, suvalgyti dar nesulaukus dietinių salotų, „prikabins“ 300 kcal. Keptų svogūnų žiedų ar kalmarų, jei norite išsaugoti liekną figūrą, savaime suprantama, taip pat atsisakykit.

Kaina

Kavinėse valgyti tikrai nėra pigu, tad ne kiekvienas gali sau leisti užsisakyti brangių patiekalų iš žuvies ar žvėrienos. Suprantama, kad bulviniai blynai, cepelinai, blyneliai su uogienėmis ar visokių rūšių picos stipriai „neskriaudžia“ piniginės, tačiau apie jų sveikumą ar naudą negali būti nei kalbos. Tad jei piniginės ištekliai yra riboti, rinkitės salotas, tik atidžiai pastudijuokit jų asortimentą, nes kai kurios, regis, nekaltos salotos gali slėpti daugiau kalorijų nei miltiniai patiekalai.

Neabejodama klauskit padavėjos, kokia jų sudėtis. Užsisakykite lėkštę sriubos – tai pats geriausias nuvarginto skrandžio draugas. Daugelis kavinių siūlo dienos sriubą, kuri būna pigesnė nei kitos. Norėdama numesti svorio, geriau venkite pertrintų sriubų: į jas dedamos trintos bulvės, grybai ir net tirštinimui naudojamas krakmolas ar sviestas prideda nemažai kalorijų, taigi verčiau valgyti vištienos sultinį.

Salotos Tai vienas iš populiariausių patiekalų. Siekdama išsaugoti gražias formas, jį renkasi dailioji lytis. Tačiau žinokite ir būkite atsargi: Jūsų įsivaizduojamos salotos – ne visada tos salotos. Nepriklausomai nuo to, kas parašyta meniu, užsisakiusi patiekalą, kuriame yra žodelis „salotos“, ir tikėdamasi gauti daržovių asorti, galite likti nustebinta gavusi normalų antrą patiekalą.

Nepaklysti padės kaina, nes dažniausiai tokios „salotos“ būna brangesnės. Viskas gerai, tačiau jei skaičiuojate kalorijas, verta žinoti, kad populiarios Cezario salotos nėra tokios jau nekaltos. Jų (su visais priedais) porcija po lapais slepia net 400 kcal! Nicos salotų porcija – 370 kcal, Valdorfo – 450 kcal.

Skonio slapukai

Norėtumėte sužinoti paslaptį, kodėl kavinių maistas toks skanus, nesvarbu, ar tai sriuba, daržovės ar kaip garnyras patiekta bulvių košė? Tai lemia gyvuliniai riebalai, sviestas, skonio stiprikliai, įvairūs aliejai. O kodėl, regis, paprastos salotos tokios saldžios? Pasirodo, jas mėgstama apipilti vandenyje ištirpintu cukrumi. Suprantama, kad taip skaniau, bet ar sveikiau? Be to, nors visi žinome, kad „druska – ne sveikata“, restorano ar kavinių patiekaluose jos tikrai nemažai, o blogąsias baltosios mirties savybes kiekvienas, besirūpinantis sveikata, puikiai žino.

Jei esate susižavėjusi rytietiška virtuve ir dažnai lankotės kinų ar japonų restoranuose, verta žinoti apie jų patiekaluose naudojamą natrio glutamatą (E 621). Paprastai jis vadinamas kiniška druskele ir jo randama beveik visuose rytietiškų restoranų patiekaluose. Šis „prieskonis“ daro stebuklus. Net prastos rūšies peršaldytą mėsą ir beskonius patiekalus paverčia tikrais kulinarijos šedevrais.

Beje, ši medžiaga turi dar vieną stebuklingą savybę: priverčia nuolat jausti alkį. Jei pavalgiusi „lengvo“ maisto jaučiate silpnumą, mieguistumą, pradeda skaudėti galvą, būkite tikra, kad Jūsų organizmas gavo būtent šio rytietiško ingrediento. Kas keisčiausia, ši bloga savijauta nėra reta ir vadinama kinų restoranų sindromu.

Padažai

Tai vienas iš skaniausių ir pavojingiausių dalykų. Netgi iš pažiūros nedidelis kiekis šio priedo gali papildomai prie porcijos pridėti net 500 kcal. Gaminant padažą dažniausiai naudojamas majonezas, aliejus, sviestas, druska, o į kai kuriuos padažus įeina ir krakmolas. Jei saugote figūrą, verčiau jų atsisakykite.

Galima paprašyti, kad užuot padažą užpylę tiesiai ant salotų, patiektų jį atskirame indelyje. Tuomet valgydama įmerkitą šakutę į padažą ir tik tada smeikite daržovę – taip ir paragausite gardaus padažo, ir nustebsite pamačiusi, kiek kalorijų sutaupėte. Rekomenduotina atsisakyti prie salotų siūlomos duonos ir bandelių. Viena tokia ruginė bandelė – ir organizmas gauna jau kelis šimtus kalorijų.

Tyrimas

Pasikvietusi į pagalbą ištikimąsias drauges, pasiryžau eksperimentui – visą savaitę valgyti tik kavinėse. Dėl savaime suprantamų priežasčių, nenorėdama pasiduoti reklamai, kavinių pavadinimų neminėsiu. Galiu tik išduoti, kad nei vienoje iš penkių aplankytų kavinių paklaususi padavėjų apie konkretaus patiekalo kalorijas atsakymo negavau, o pradėjusi domėtis, ar naudojami produktai nėra genetiškai modifikuoti, iš kur gaunamos daržovės, mėsa ir t. t., užsitarnavau nemalonios klientės statusą, kurį bandžiau kompensuoti šypsena bei pasiteisinimu, kad tai tik smalsumas. Tiesa, sužinoti populiariausius patiekalus buvo kur kas lengviau.

Po ilgos ir piniginei „skausmingos“ savaitės sudariau meniu, kuriame pateikiami populiariausi patiekalai ir jų kalorijos. Tiesa, neapsigaukite – tai nėra nauja dieta, paremta kavinių valgiaraščiais... Juk sudėjusi visus darbe suvalgytus niekučius (porą gabaliukų šokolado, torto gabalėlį, ne vieną puodelį kavos) ir nepamiršusi įskaičiuoti to, ką neištvėrusi stvėrėte vakare iš šaldytuvo, pamatysite, kad iš tiesų valgymas kavinėse nėra toks jau nekaltas. Siūlau peržvelgti vienos tipinės dienos valgant kavinėse valgiaraštį.

Pusryčiai

• Puodelis latte kavos – 200 kcal.

• Maža kumpio ir daržovių salotų porcija (sudėtis: kopūstai, kumpio gabaliukai, agurkai, paprikos, pievagrybiai, sūris, kiaušiniai) – 200 kcal. Prie salotų patiektas majonezo ir bazilikų padažas – dar plius 100 kcal.

Kaina (su arbatpinigiais) 10 Lt

Kalorijos: 500

Pietūs

• Čili sriuba su tarkuotu sūriu – 300 kcal.

• Maža pica (sudėtis: plonas paplotėlis iš miltų, kiaušinių, vandens, kumpio gabaliukai, pomidorai, pievagrybiai, sūris) ir, žinoma, padažas, kurio tikrai nepagailima – 600 kcal.

• Kapučino kava – 200 kcal.

Kaina (su arbatpinigiais) 27 Lt

Kalorijos: 1000

Vakarienė

• Spagečiai su vištiena, tarkuotu sūriu – 700 kcal.

• Taurė baltojo sauso vyno – 150 kcal

• Kepta duona su majonezu ir sūriu – 600 kcal. Porcija dalinomės keturios smagurės, tad, manau, išeina, kad šios nuodėmės paragavau tik 150 kcal.

Kaina (su arbatpinigiais) 35 Lt

Kalorijos: 1000

Per dieną suvalgiau maisto, kurio vertė 2500 kcal. Išleidau 72 Lt. Daug tai ar ne – čia jau sprendžia kiekviena individualiai, tuo labiau kad kalorijų suvartojame skirtingai, tai priklauso nuo amžiaus, darbo intensyvumo ir, žinoma, genų. Išleista pinigų suma taip pat vienoms pasirodys per didelė, kitoms – visai prieinama.

Lankytis kavinėse nėra blogai – juk tai kartu ir bendravimo, poilsio, susitikimų bei laisvalaikio vieta. Tik reikia išmokti derinti jų teikiamus malonumus ir matyti tai, kas meniu paslėpta.

Skanaus!

Žurnale “Express Mada” taip pat skaitykite:

Interviu su dizainerėmis Ieva Ševiakovaite ir Jolanta Rimkute "Tavo identity"

Žymių žmonių mintys apie etno

Kuo ypatingas dizainerės Julijos Žilėnienės namų interjeras

Naujausios rudens-žiemos tendencijos ir moterims, ir vyrams