Visi ant dviračių!

Dviratis Juventai Mudėnienei pirmiausia yra aistra ir priemonė, padedanti nesusireikšminti. Ji važiuoja ne tik dviračiu, bet ir automobiliu, viešuoju transportu. Tačiau dviračiu Juventa dažniausiai keliauja į darbą.

"Praėjusį birželį plieninių (vienuoliktųjų) vestuvių metinių proga vyras Paulius mums abiem padovanojo dviračius, surištus plienine grandine ir papuoštus balionais (dukra Ugnė ir sūnus Kipras dviračius turėjo). Praeitą vasarą bijojau važiuoti, juolab kad pirmasis mūsų šeimos pasivažinėjimas turėjo būti kalnuotais ir spygliais nusėtais miško takeliais, o aš buvau nevažinėjusi dviračiu nuo paauglystės.

Tad vyras važiavo su sūnumi, o aš ant dviračio atsisėdau tik šios vasaros pradžioje. Vyras pasakė, kad vaikui prasidėjo vasaros atostogos ir jis manęs nevežios į darbą. Teko rinktis: važiuoti viešuoju transportu, eiti pėsčiomis ar minti pedalus. Pasirinkau dviratį", - pasakoja J.Mudėnienė.

Aišku, iš pradžių buvo ir mėlynių, dėl jų sėdėti darbe buvo sunku. Bet dabar įprato ir puikiai jaučiasi, užšokusi ant dviračio sėdynės. Tiesa, lietingomis dienomis moteris į darbą važiuoja troleibusu, bet tada nuo Seimo iki Šv. Petro ir Povilo bažnyčios eina pėsčiomis. Nemažas atstumas.

"Malonu važiuoti dviračiu, ypač rytą. Tik į darbą stengiuosi atvykti bent pusvalandžiu anksčiau, kad spėčiau pasidažyti, susišukuoti. Žmonės labai maloniai žiūri į dviratininkus, mindama pedalus sulaukiu daug šypsenų ir pati šypsausi - tai pakelia nuotaiką. O po sunkios dienos, kai darbe ne viskas būna gerai, ypač smagu sulaukti tokių šypsenų", - kalba pašnekovė.

Pamačiau! Nusipirkau! Važiuoju!

Fotografei Vaivai Abromaitytei dviratis yra maloni susisiekimo priemonė Vilniuje. Juo mieste važinėja jau trejus metus! Dažniausiai vyksta į darbą. Kadangi fotomenininkė gyvena Gedimino prospekte, o fotografijos studiją turi Didžiojoje gatvėje, dviratis yra patogiausia transporto priemonė. Pedalus moteris mina ne tik šiltuoju metų laiku.

"Kartais dviračio sezoną baigiu tik pasirodžius pirmajam sniegui. Gaila, kad mieste dažnai tragiškai žūsta dviratininkai, nes trūksta dviračių takų ir vairuotojų kultūros. Užsieniečiai, o ypač skandinavai, sako, kad Vilniuje važiuoti dviračiu yra pavojinga. Kitados mane, važiuojančią nuo kalno, "nuskynė" linksmi jaunuoliai BMW markės automobiliu", - kalba patyrusi dviratininkė.

Prieš trejetą metų, važiuodama dviračiu, moteris sulaukdavo daug dėmesio, nes mažai kas rinkdavosi šią transporto priemonę.

"Mergina ant dviračio atrodydavo egzotiškai. O aš ant dviračio sėdau, kai važiuodama taksi ir vėluodama į susitikimą pamačiau dviračių parduotuvę. Paprašiau vairuotojo, kad ten sustotų, greitai nusipirkau naują transporto priemonę ir toliau smagiai važiavau į susitikimą.

Nesu kategoriškai nusistačiusi prieš žmones, neišlipančius iš automobilių. Vieniems patinka vaikščioti, bėgioti, kitiems - važiuoti dviračiu ar automobiliu. Tiesa, tie, kurie daug važinėja keturratėmis plieninėmis transporto priemonėmis, tiesiog auginasi užpakalius ir gadina trapų ozono sluoksnį", - apie meilę dviračiui linksmai kalba V.Abromaitytė.

Už ekologiją!

Muzikinės grupės "InCulto" lyderis Jurgis Didžiulis šiuo metu stengiasi atitrūkti nuo žiniasklaidos ir ne visada išsako savo nuomonę vienu ar kitu klausimu. Tačiau nekalbėti apie dviratį jis tiesiog negali! Juk daug kas pastebėjo, kaip dažnai Jurgis Vilniaus gatvėmis mina pedalus ir plačiai šypsosi.

Todėl, kad ir kaip vengia žiniasklaidos dėmesio, muzikantas mielai dalijasi mintimis: "Dviratis - tobula transporto priemonė. Ir renkuosi todėl, kad ji ekologiška. Be to, tai puiki pramoga ir nauda sveikatai. Vilniaus senamiestyje, kuriame gyvenu, ir aplinkiniuose rajonuose tai idealus pasirinkimas. Juk važiuodamas dviračiu sutaupau daug brangaus laiko, kurį sugaiščiau spūstyse. Tik gaila, kad visus metus dviračiu važiuoti negalima, dėl to per žiemą jo pasiilgstu."

Kad dviratis ideali transporto priemonė, abejonių nekyla ne tik Jurgiui, bet ir jo žmonai Ericai Jennings. Ir ji mielai mina dviračio pedalus. Matyt, ši "liga" - užkrečiama.