„O laike, gyvate tu...“

Greičiausiai reikia būti ponia Liuciferiene, kad veido odos nepaliestų laikas. Mat oda bręsta, vystosi kaip ir visas organizmas, galiausiai ima senti: dėl ląstelių DNR pokyčių lėtėja odos ląstelių regeneracija, storėja jos raginis sluoksnis. Be to, mūsų oda sausėja, nes lėtėja riebalinių liaukų veikla.

Oda išsausėja, nyksta baltymai kolagenas bei elastinas, tad ima mažėti odos elastingumas, krinta jos tonusas, suplonėja epidermis, atsiranda nelygumų ir veidą ima vagoti raukšlelės. Tačiau skiriamos dvi raukšlių rūšys. Pirmoji – mimikos raukšlės, susidarančios dėl veido raumenų veiklos ar dėl charakteringos išraiškos.

Ištikimoms kikentojoms gana greitai atsiranda raukšlių strėliukės aplink akis ir burną, pikčiurnos atrodo vyresnės dėl nuleistų lūpų kampučių ir surauktų antakių, mąsliosios įsigyja raukšlių kaktos srityje. Antra raukšlių rūšis – tai minėtosios amžiaus raukšlės, atsirandančios nykstant baltymui kolagenui. Dėl to oda suglemba, ypač ryškiai tai pastebima atvirose kūno vietose – ant rankų ir veido.

Šios odos pabaisos mūsų veidelius pradeda pulti maždaug įpusėjus arba baigiant trečiąją dešimtį – dažniausiai po dvidešimt penkerių, tai iš dalies priklauso nuo gyvenimo būdo, odos tipo, ultravioletinių spindulių kiekio ar genetikos. Kada ir kiek šių senėjimo ženklų išryškės, aišku, yra užkoduota mūsų genuose, tačiau daug ką lemia ir tai, kaip mes elgiamės su šiuo paveldu. Skamba iš tiesų bauginamai, tiesa?

Ranką ištiesia kosmetikos pramonė

Štai čia ir prisistato kosmetikos pramonė, per ruporus rėkianti, jog jų specialios jauninamųjų kremų formulės padės sustabdyti laiką ir išlygins raukšleles. Ir ko jai nesireklamuoti, kai per metus Europos kosmetikos pramonė kasmet parduoda 5 mlrd. vienetų kosmetikos produktų ir uždirba apie 35 mlrd. eurų...

Kosmetika nuo raukšlių – jauninamosios kosmetikos specializuota rūšis. Jauninančios kosmetinės priemonės negali stabdyti natūralių procesų ir padaryti odos jaunesnės, jos gali tik sulėtinti senėjimą. Specialistai drąsiai teigia, jog paprasta akimi matomų raukšlių gylis panaudojus tokį kremą nedaug tesumažėja, o pati oda tik nežymiai sutvirtėja.

Ką kremai tikrai gali – tai puikiai atgaivinti odą kelioms valandoms. Ir ne vienai mūsų tebėra paslaptis, jog rezultatai nebūna tokie stulbinantys, kokių tikimės pirkdamos gražiai įpakuotą pažadą nesenti; kita vertus, reguliariai naudojant senėjimą stabdančias priemones mūsų oda atrodo kur kas geriau.

Tyrimai parodė, jog moterys, kurios kasdien nuo trisdešimties metų vartoja kremą nuo raukšlių, sulaukusios trisdešimt penkerių savo odos išvaizda patenkintos tris kartus labiau nei nevartojančios kremo. Tačiau nereikia pamiršti placebo efekto, ypač kai žavus indelis šio balto stebuklo kainuoja ne keliolika litų. Vis dėlto kas gi slepiasi jauninančių kremų viduje?

Alfa-hidroksi rūgštys ir kiti keisti dalykai

Alfa-hidroksi rūgščių (AHR) yra bene visuose kosmetikos gaminiuose – nuo elitinės kosmetikos iki vaistinių preparatų. AHR yra natūralios kilmės rūgštys, išskiriamos iš pieno, cukranendrių cukraus ir obuolių. Priklausomai nuo stiprumo šios rūgštys švelniai atidalija paviršinį odos sluoksnį, taip atsiveria užsikimšusios poros, pašalinamos susikaupusios negyvos ląstelės, tad oda tampa glotnesnė.

Šios rūgštys, kaip ir beta-hidroksi rūgštys, skatina naujų odos ląstelių gaminimąsi, todėl sukuria jaunesnės odos iliuziją. Nustatytas ir „ypatingas“ patentuotų senėjimą stabdančių aktyviųjų medžiagų derinys – tai keramidai, AHR ir amonio laktatas.

Senėjimo procesui stabdyti skirtų odos priežiūros priemonių sudėtyje paprastai būna vitaminų C, E ir A: vitaminas C lygina smulkias raukšleles apie akis, stangrina odą, o vitaminas A, teigiama, padeda atkurti pažeistą kolageno struktūrą ir stiprina odą. Antioksidantas vitaminas E neleidžia ląstelėms suglebti, dėl to lėtina senėjimą. Kremuose būna ir provitamino B5, kuris drėkina.

Retinolio rūgštis lygina raukšles, daro ankstyvo senėjimo požymius ne tokius pastebimus, tačiau paprastame kreme jos nerasime, mat tai – vaistinė medžiaga. Kaip ir alfa-hidroksi rūgštys, retinolio rūgštis švelniai nušveičia odą.

Į kremų sudėtį įeina ir keramidai bei lipidai, kurie svarbūs odos raginiam sluoksniui kaip riebalinės medžiagos, kurios tarsi sudaro apsauginę plėvelę. Dar dedama enzimų, kurie veikia kaip odos minkštiklis ir senų ląstelių priešas. Dabar labai populiaru į kremo sudėtį įtraukti hialurono rūgštį, kurią gamina ir mūsų organizmas.

Tiesa, priemonės su hialurono rūgštimi yra skirtos brandžiai ir sausai odai, tad panelės turėtų vengti tokių produktų. O garsieji kolagenas bei elastinas kremuose tūno ne šiaip sau – tai svarbūs odos struktūrą apsaugantys elementai, kurie daro ją elastingesnę. Neapsieinama ir be koenzimo Q10 (ubikvinono), į vitaminus panašios medžiagos, randamos kiekvienoje kūno ląstelėje.

Jie atstato ir regeneruoja odos ląsteles, suteikia joms energijos, šalina toksinus, skatina kolageno ir elastino gamybą. Visas šias veikliąsias medžiagas į gilesnius odos sluoksnius lyg kokios nuolankios tarnaitės perneša liposomos – mikroskopiniai maišeliai ar rutuliukai, iki 300 kartų mažesni už odos ląsteles.

O taip gausiai aptariamas ir giriamas kremuose esantis deguonis pagyvina odos ląsteles bei pagreitina jų atsinaujinimą. Tačiau pamirštama, jog geriausiai oda aprūpinama deguonimi žvalių pasivaikščiojimų gryname ore metu.

Be visų tradicinių komponentų, kremuose nuo raukšlių galima aptikti ir kiek įdomesnių medžiagų, pavyzdžiui, aukso ar perlų dulkių, juodųjų ikrų, anksčiau taip pamėgtos placentos, gyvūnų sėklos ar šilko dalelių.

Kai kas, ko mes nežinome

Skaitydami kremo anotaciją, tikrai ne visada sužinosime, ko įdėta į masę, žadančią mūsų raukšlėms prastą rytojų. Štai šį kovą Norvegijoje buvo uždrausta prekiauti šveicarų kompanijos „Ethos World“ odą jauninančiu kremu. Pasirodo, kremo sudėtyje yra „ypatingas“ ingredientas – karnozinas. Tai itin veiksmingas antioksidantas, palaikantis optimalią raumenų funkciją. Bet tokius stiprius amino rūgščių junginius galima vartoti tik gydytojui paskyrus.

Žurnale „New Scientist“ buvo išspausdinti JAV „Brooke Army“ medicinos centro endokrinologų atlikto tyrimo rezultatai po to, kai kelerius metus buvo tiriami veido kremai nuo senėjimo, pažymėti prierašu „skin deep“ (gilus poveikis odai). Pasirodo, šio kremo sudėtyje yra butilo parabenų, kurie savo cheminiu poveikiu primena hormonų estrogenų veikimą ir... skatina navikų, ypač krūties, augimą.

Be to, gamintojai atkakliai „pamiršta“ informuoti pirkėjus apie sunkiųjų metalų buvimą jų gaminiuose. Kita vertus, ir pastariesiems taikomi reikalavimai visur skirtingi. Kanadoje ir Europoje uždrausta kosmetologijoje naudoti švino junginius.

O JAV juos uždrausta dėti tik į kremus, skirtus paakių odai. Ne mažiau pavojingi yra formaldehido junginiai. Anksčiau jie buvo vieni populiariausių konservantų net ir kremuose, bet dabar griežtai uždrausti dėl poveikio odos baltymų struktūrai ir senėjimo skatinimo.

Kitaip tariant, kiekviena kosmetikos priemonė mūsų odai yra lazda su dviem galais: nors aktyviosios sudėtinės kremo dalys pamaitina odą, bet stabilizatoriai, konservantai, be kurių dažniausiai neapsieinama, jai kenkia.

Telieka arba labai priekabiai narplioti kone neįskaitomu šriftu ant dėžučių pateiktą komponentų sąrašą ir rinktis tik tuos senėjimą stabdančius kremus, kuriuose nepageidaujamų medžiagų kiekis mažiausias, arba puoselėti odą natūraliomis priemonėmis.

Garsioji Elizabeth Taylor sakė, jog grožio paslaptis – ne stebuklingo kremo indelis, o subalansuota mityba bei sveikas miegas. Tad gal derėtų tiesiog susitaikyti su savimi, gamta ir džiaugtis natūraliai tekančiu gyvenimu?

Žurnale „Express Mada“ taip pat skaitykite:

Tomo Fordo provokacija
D.Paukštytė: kai liūdesys-kūrybos džiaugsmas
Jaunystės eliksyrai
Mados naujienos
Moteriškumo triumfas
Vamp – mistikos ir sekso kokteilis
Madingiausios šukuosenos, aksesuarai ir makiažas
Taip pat: išskirtinės fotosesijos