Į Delfi pateiktus klausimus atsako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai.

– Kuria iš šių infekcijų – gripu, COVID-19 ir pneumokokine infekcija – šiemet senjorai serga dažniausiai?

– NVSC renka ir analizuoja apibendrintus sergamumo gripu ir kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) duomenis, todėl palyginti, kuria iš minėtų infekcijų senjorai serga dažniau, sudėtinga. Atkreipiame dėmesį, kad plaučių uždegimas, kurį sukelia pneumokokinė infekcija, gali pasireikšti kaip gripo, COVID-19 ligos ar kitos ŪVKTI komplikacija. Visos minėtos infekcijos yra pavojingos rizikos grupėms priklausantiems asmenims, tarp kurių ir vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Reikėtų paminėti, kad ne visi asmenys kreipiasi medicinos pagalbos (ypač jei simptomai lengvi ir savijauta nėra prasta), todėl registruojamas sergamumas ne visada atspindi realią situaciją.

Šiais metais (nuo sausio mėn.) iš viso užregistruota 11 371 susirgimas COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), 8677 gripo atvejai vyresniems nei 18 m. amžiaus asmenims, 11 pneumokokinės infekcijos atvejų 65 m. ir vyresniems asmenims.

– Kokios dažniausiai fiksuojamos šių ligų komplikacijos?

Gripas, COVID-19 liga ir kitos ŪVKTI gali sukelti sunkias komplikacijas, tokias kaip: plaučių uždegimas, akių uždegimas, sinusitas, miokarditas, encefalitas, meningitas ir kt. Sunkesnės ir retesnės neurologinės komplikacijos yra: insultas, smegenų uždegimas, kliedėjimas ir nervų pažeidimai.

Dažniausiai pneumokokinė infekcija sukelia plaučių ir vidurinės ausies uždegimą, sinusitą ar pažeidžia širdies vidinį dangalą (endokardą), kai kuriais atvejais gali išsivystyti meningitas ar sepsis. Net ir pasveikus nuo pneumokokinės infekcijos, pasitaiko liekamųjų reiškinių – priklausomai nuo persirgtos ligos formos, galimi smegenų, širdies pažeidimai, klausos sutrikimai ar dar rimtesnės komplikacijos.

– Kodėl būtent senjorai yra aukštoje rizikos grupėje?

– Vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys (senjorai) yra išskiriami kaip rizikos grupė dėl sergamumo gretutinėmis ligomis, imuninės sistemos ypatumų.

– Turbūt skiepytis galima irgi ne visiems?

– Skiepytis nuo gripo, COVID-19 ligos ir pneumokokinės infekcijos rekomenduojama visiems asmenims, tačiau kartais dėl sveikatos būklės konkrečiu atveju skiepai gali būti atidėti, asmuo neskiepijamas. Visais atvejais dėl skiepų rekomenduojama pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju, kuris padės priimti sprendimą.

Asmenys, nepriklausantys pneumokokinės infekcijos ir gripo rizikos grupėms, turi galimybę pasiskiepyti savo lėšomis. Vertėtų paminėti, kad senjorai skiepijasi gan aktyviai.

– Ar šiuo metu nėra per vėlu tai daryti?

– Skiepytis nuo gripo galima viso gripo sezono metu. Pastarąją savaitę (6-ąją šių metų savaitę) sergamumo gripu skaičiai padidėjo, todėl skiepytis nuo gripo dar tikrai nevėlu. Raginame suskubti ir pasiskiepyti visiems, ypač rizikos grupėms priklausantiems asmenims.

Atkreipiame dėmesį, kad vieno vizito metu galima pasiskiepyti ir nuo gripo, ir nuo pneumokokinės infekcijos.

Skiepai – tik įvertinus sveikatos būklę

Virgilija Bečelytė

Kad dar ne per vėlu skiepytis, tikina ir „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė: „Sezoninio gripo atvejų stebima ir iki pavasario, todėl ir šis laikotarpis yra tinkamas pasiskiepyti. Svarbu nepamiršti, kad imunitetą pasiskiepijęs pacientas įgyja tik po dviejų savaičių, todėl tą laikotarpį reikėtų dar labiau pasisaugoti. Skiepytis nuo pneumokoko niekada nėra per vėlu. Imunitetą asmuo įgyja penkeriems metams“.

Šiuo metu „Camelia“ vaistinėse skiepijama nuo erkinio encefalito, sezoninio gripo ir pneumokoko 18 metų sulaukusius asmenis.

– Ar yra skirtumas, kur senjoras skiepysis: vaistinėje ar savo poliklinikoje?

– Senjorams poliklinikose skiepai yra nemokami, tačiau gydymosi įstaigose yra sudaromos eilės, ir pacientai turi sulaukti paskirto laiko. Vaistinėse senjorai gali pasiskiepyti patogiai ir greitai. Sezoninio gripo vakcina ir vakcina nuo pneumokoko suaugusiems vaistinėse yra mokama. Pacientams vaistinėje su „Mažų kainų“ kortele su senjoro žyma yra pritaikomos papildomos nuolaidos.

– Ar yra kažkaip tikrinama žmogaus sveikata prieš skiepijant?

– Pacientas turi užpildyti specialiai paruoštą klausimyną jo sveikatos būklei įvertinti (Kontrolinis skiepų suaugusiesiems kontraindikacijų patikrinimo klausimynas). Jeigu kyla papildomų neaiškumų dėl paciento sveikatos būklės – pateikiami papildomi klausimai. Tik įvertinus atsakymus apie paciento sveikatos būklę yra atliekama skiepijimo procedūra. Pacientai, kurie nepateikia anketos arba atsisako tą padaryti, nėra skiepijami. Vaistininkas suteikia visą informaciją apie skiepą, galimą šalutinį poveikį, atsako į visus pacientų klausimus.

– Kuria vakcina šiemet senjorai skiepijasi dažniausiai?

– Daugiausiai pacientų sulaukiame gripo vakcinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją