Lietuvoje puikiai žinomas ir žmonių mėgstamas altistas, dirigentas, muzikologas bei pedagogas 78- erių profesorius Donatas Katkus dėl iki šiol stigmatizuojamos ligos – kojų nagų grybelio – kompleksuodavo, kiek save prisimena.

„Mano mamytė dirbo vaikų namuose, kur buvo pirtis, ir dažnai ji mane vesdavosi ten maudytis. Mama vis sakydavo, kad ta vieta nėra itin švari, tad, manau, ten ir būsiu pasigavęs šitą bjaurastį, kažkodėl švelniai vadinamą grybeliu. Tai – grybas, piktas ir per gyvenimą man sukėlęs nemažai nepatogumų bei kompleksų, – atvirai kalba D. Katkus. – Vasarą kompleksuodavau, neturėdavau kur kojų dėti, nes atrodė, kad žmonės manimi bjaurėsis. Juk šitas grybas – purvo liga, bent taip ilgus metus buvo manoma. Dabar, kai yra naujų technologijų, o žmonės edukuoti, jau žinome, kad grybu gali užsikrėsti bet kas ir bet kur – pirtyje, svečiuose, įkišęs kojas į svetimas šlepetes ar dar kur. Aš tai aš, bet labai jaudinuosi dėl savo žmonos – Laimutei net nagą buvo išrovę, taip seniau gydė. Deja, nesėkmingai, ir mes abu jau buvome nusiteikę į grabą su tokiais nagais keliauti, bet šeimos bičiulis pasiūlė dar kartelį pabandyti.“

D. Katkus sako labiausiai norintis, kad sugytų žmonos nagai, nes būtent dėl šios ligos ji gyvenime nėra pasidariusi pedikiūro.

Švarūs nagai suteikia laisvę

Donatas Katkus

78-erių L. Katkuvienė tokius ligos pažeistus kojų nagus sako turinti, kiek save pamenanti. „Kuo tik gydžiau – ir jodu tepiau, ir į odos ligų centrą ėjau, ten ilgai nagus kažkuo tepė, o paskui nykščio nagą nurovė, nes tikėjosi, kad ataugs naujas ir gražus. Deja, taip nenutiko“, – pasakoja moteris. Labiausiai juodu su Donatu ne dėl savęs jaudinasi, o dėl anūko: „Jis vis atvažiuoja ir į Donato šlepetes įšoka ar nakvoja pas mus – bijome, kad užkrėsime vaiką.“

Sutuoktinius konsultavusi „Nordclinic“ gydytoja dermatovenerologė Indrė Šaferienė juos nuramino ir paskyrė ant nagų tepamo lako, stabdančio grybelio plitimą, geriamųjų medikamentų bei iš karto atliko pirmąsias lazerio procedūras. Specialistė prognozuoja, jog maždaug po dviejų mėnesių gydymo jau turėtų pradėti ataugti sveikos nagų plokštelės, rašoma pranešime spaudai.

„Pedikiūro gal jau nebesidarysiu, bet lankau jogą ir niekada nedrįsdavau per treniruotes būti basa, o taip norėdavosi, – šypsosi Laimutė Katkuvienė – Tikiuosi, kad pavyks po penkių dešimčių metų kančios, nes kitaip šios ligos sukeliamo diskomforto nepavadinsi, pasidžiaugti bent kiek lygesniais ir gražesniais nagais.“

Tiek maestro D. Katkui, tiek jo žmonai prieš gydymą buvo atlikti išsamūs kraujo tyrimai, rodantys puikią abiejų sutuoktinių sveikatą. „Mano tyrimai užstrigo ties 35-ais metais, – kvatoja humoro jausmo nestokojantis D. Katkus. – Man tuoj 80, tačiau tik cukraus kiekis yra padidėjęs.“ Jam pritaria sutuoktinė: „Donatas yra smaližius, nė dienos negalintis be saldumynų. Tačiau ir 100 gramų jo mėgstamų ledų ant svarstyklių virsta visu kilogramu. Tai tikras fenomenas! Tiesa, karantinas mums labai padėjo – pagaliau Donatas buvo namuose, valgė tai, ką aš jam pagamindavau, ir numetė 6 kilogramus.“

Gera žiūrėti, kaip bendrauja sutuoktiniai, o p. Donatas jaudinasi, kad būtent nuo jo moteris, kurią pamilo dar 1961-aisiais, užsikrėtė nagų grybeliu, ir prašo ją nuo šios ligos pagaliau išvaduoti.

Nagų grybelis gali signalizuoti apie labai rimtas ligas

Laimutė Katkuvienė

Nagų grybelis – infekcinė liga, kurią sukelia grybai dermatofitai, pelėsiai, mieliagrybiai. Užsikrėtus atsiranda nagų pokyčių – jie gali imti trupėti, sustorėti, pakeisti spalvą (pabalti, pagelsti, pažaliuoti ar net pajuoduoti). Dažniausiai šie pakitimai matyti nago kerpamajame krašte.

Grybelis „mėgsta“ drėgną ir šiltą aplinką, todėl svarbu po maudynių gerai nusausinti kojas, dėvėti avalynę, kurioje nešunta pėdos. Tai ypač aktualu vasarą, kai kojos gausiau prakaituoja. Batai turi būti patogūs, netrinti ir nespausti, nes į traumuojamą nagą lengviau patenka grybelinė infekcija.

Kai kada nagų pokyčiai gali įspėti apie gerokai pavojingesnę ligą nei grybelis – jei nago plokštelėje atsirado išilginis tamsiai rudas ar juodas pažeidimas, tai gali būti ponaginės melanomos požymis. Ligos, kurią būtina nedelsiant gydyti.

„Grybelinės kojų ligos labiausiai paplitusios pasaulyje ir yra vienos užkrečiamiausių, pažeidžiančių kojų ir rankų pirštų nagus“, – sako „Nordclinic“ dermatovenerologė I. Šaferienė, medikė, artimiausius mėnesius lazeriu bei medikamentais gydysianti D. ir L. Katkų šeimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)