Niekuo iš pirmo žvilgsnio iš aplinkinių neišsiskiriantis vienišas vyras gyvena kukliame vieno kambario bute. Tačiau aplinkiniai tiki, kad šis gyvatės metais po vėžio ženklu gimęs žmogus turi aiškiaregystės dovaną. Vacys hipnoze ir maldomis siekia padėti žmonėms įveikti įvairias ligas, ir tikina nesiekiąs asmeninės naudos. „Perėmiau iš senovės papročius, kurie atitinka šiandieną ir stengiuosi padėti žmonėms“, – sakė būrėjas.

Vacys savo jėgas išmėgino įvairiose srityse: dirbo kultūros namų direktoriumi, meno vadovu, pedagogu ir paprastu darbininku. „Burti nėra mano darbas, greičiau pomėgis“, – dėstė pašnekovas. Jis niekada iki šiol nėra viešai kalbėjęs apie savo išskirtines galias ir net nesvajojo užsiimti būrėjo veikla. Tačiau nuo žmonių nepasislėpsi.

Ligų ar kitų bėdų prislėgti žmonės skuba prašyti Vacio, turbūt vienintelio Dzūkijoje buriančio vyro, pagalbos.

Paslapčių sėmėsi iš tetos

Vacys prisimena, kad burtais susidomėjo būdamas šešerių metų, tačiau stebėti būrimo procesą pradėjo dar anksčiau – trejų metukų.

,,Mano teta buvo būrėja. Ji man perdavė visas žinias, kurios buvo surašytos senovinėje knygoje“, – sakė jis.

Vyriškio atmintyje dar ir šiandien gyvi vaikystėje matyti pirmieji tetos būrimai. ,,Ant stalo buvo ratas, kuriame surašytos abėcėlės raidės. Vakarais pas tetą sueidavo visos kaimo merginos ir šiuo ratu burdavo“, – pasakojo jis. Vyriškis prisimena nuo mažumės girdėjęs tetą ir kitas kaimo moteris pranašaujant: ,,Vaciukas bus būrėjas, garsas apie jį sklis po visą pasaulį.“ „Kiekvienas gali kortas išmesti, bet reikia ir ypatingų sugebėjimų, geros intuicijos, kuria pasižymi tikrai ne kiekvienas“, – aiškina būrėjas. Vacys atsimena, kad dar vaikystėje tiksliai nuspėdavo tam tikrus įvykius.

Kortas iškirpo iš laikraščio

Būrėjas prisimena savo pirmuosius bandymus. ,,Vaikystėje iš laikraščio susikarpiau kortas ir su anglimi jas išpiešiau – popieriaus tais laikais trūko. Kortos buvo kreivos, nedailios, bet džiaugiausi, kad galėsiu burti, – apie dar vaikystėje atsiskleidusį pomėgį pasakojo Vacys. – Mažas būdamas norėjau žinoti daugiau negu kiti. Vis galvodavau, kodėl mano teta taip susižavėjusi būrimais. Būriau ir mokykloje.“

Vyriškis pasakoja sulaukęs žmonių, kurie irgi norėjo burti, bet visi po kurio laiko dingdavę „kaip pernykštis sniegas“. „Neatlaikydavo jų nervai“, – sakė Vacys. Jis teigia, kad sugebantys įspėti ateitį žmonės yra pažymėti ypatingais ženklais. Tokie žmonės privalo turėti dešiniajame delne intuicijos liniją, taip pat reikalinga įgimta aiškiaregystė, be kurios neįmanoma nieko tiksliai nuspėti. Būrėjui svarbu išmanyti ir hipnozę.

,,Aš priliečiu ranką prie žmogaus galvos ir juntu, ar yra ten auglys, ar ne“, – teigė Vacys. Būrėjas turi domėtis astrologija, istorija, medicina.

Taro kortoms – „ne“

Anot Vacio, negalima pasikliauti Taro kortomis ir kavos tirščiais. ,,Taro kortomis burti apskritai negalima, nes jos atneša nelaimes buriantiems. Šiose kortose pavaizduoti karstai, kaulai, visa tai skleidžia neigiamą energiją“, – aiškino vyriškis.

Prieš pradėdamas burti Vacys visuomet uždega žvakelę. Po to apžiūri žmogų, pagal akių bei plaukų spalvą atrenka jį atitinkančią kortą. Taip pat pažiūri į žmogaus rankas, nagų sandarą. Būrėjas teigia, jog labai trumpi nagai parodo, kad žmogus yra gobšus.

,,Atidžiai turiu stebėti ženklus, kad nesuklysčiau“, – aiškino pašnekovas. Žmogų jis gali apibūdinti net iš eisenos. ,,Tarsi šliaužiantys, užnugary laikantys rankas, užrietę galvas žmonės per daug pasitiki savimi, einantieji sparčiu žingsniu – aktyvūs, visur norintys suspėti. Tokiems žmonėms paprastai sekasi“, – sakė Vacys.

Apskritai vyriškis būrimą kortomis sieja su maldomis: ,,Paburi, pasimeldi. Tai teigiamai veikia.“ Pažvelgti į savo ar artimųjų ateitį jis labai bijo: „O jeigu ką blogo pamatysiu?“

Būrėjo pasiekimai

Dažnai į būrėjo namų duris pasibeldžia žmonės, kenčiantys didelį skausmą, nerimą ar susidūrę su kitomis rimtomis problemomis.

,,Ištikus nelaimėms, žmonės mane gali „iš po žemių iškasti“, niekur nepasislėpsi“, – pasakojo Vacys. Anot jo, dabar gyvenimas daugeliui tikrai labai sunkus. Žmones kamuoja ligos, skyrybos, konfliktai, o dar prasidėjo ekonominė krizė. Apsilankiusieji prašo palengvinti rūpesčių naštą. Vyriškis prisimena, kaip šiais metais dzūkė moteris, atvežusi sunkiai sergančią studentę dukrą, raudodama prašė pagalbos. Merginą, anot motinos, kamavo nepaaiškinami negalavimai – staiga pradėjo nykti, vos galėjo judėti. Artimieji netgi ruošėsi laidotuvėms.

,,Šis atvejis mane pribloškė, – prisiminė Vacys. – Pabūriau, sukalbėjau specialias maldas ir išleidau jas tikėdamas, kad viskas bus gerai. Po mėnesio mergina mane aplankė, puolė į glėbį ir su ašaromis akyse dėkojo už pagalbą.“

Neseniai į jį kreipėsi moteris, kurios vyrui nustatytas prostatos vėžys. ,,Būriau iš nuotraukos, po to ir iš visos širdies palinkėjau: ,,Jei Dievas leis, pasveiks, jei ne – nepasveiks. Aš ne Dievas“. Po kiek laiko pranešė, kad pavyko padėti ir šiam žmogui“, – patenkintas pasakojo būrėjas. Jis prisiminė dar vieną ypatingą atvejį: kaimynė pasiskundė, kad vyras ją muša. „Išbūręs pasakiau jai, kad daugiau nemuš. Tas žmogus, smurtavęs prieš moterį, netrukus mirė“, – dramatiškos atomazgos neslepia Vacys.

Atvyksta iš toli

Vieniems atvykusiems Vacys meta kortas, o su kai kuriais tiesiog pasikalba. „Laimė – kiekvieno žmogaus rankose. Pagalbos reikia tiems, kuriuos gniuždo bloga jų karma“, – dėstė Vacys.

Per savo netrumpą būrėjo „karjerą“ jis sulaukė žmonių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš tolimosios Australijos, Brazilijos, Saudo Arabijos, net Kinijos ir Indijos. Ypač daug jų atvyksta iš Rusijos. „Neseniai teko burti juodaodžiui“, – „Mano Dzūkijai“ prisipažino būrėjas.

Kartais būrėjo patarimų klausia besirengiantys tuoktis žmonės, kuriuos domina ar pavyks sukurti laimingą šeimą. „Jei matau, kad gyvenimo drauge nebus, tokiems žmonėms patariu nesituokti“, – sakė mūsų pašnekovas.

Burtis ateina įvairių socialinių sluoksnių žmonės, ateina ir visuomenėje žinomų asmenų, kuriuos prislegia rūpesčiai. Jaunuolius pas būrėją kartais atveda paprasčiausias smalsumas.

Būrėjas niekada nesako žmonėms, jei mato, kad jiems gresia greita mirtis – tik perspėja itin saugotis, vengti nereikalingos rizikos.

Vacys prisipažįsta, kad galėtų keisti žmonių likimus, bet to nedaro. Būna atvejų, kai į jį kreipiasi žmonės prašydami ką nors užburti, prakeikti, net siekiantys pašalinti, pavyzdžiui, vyrą nuviliojusią konkurentę. Tačiau Vacys sako neigiamai vertinąs juodąją magiją ir tuo neužsiimąs.

Neįprasti pomėgiai

,,Laisvalaikiu duodu ramybę protui, neskaitau laikraščių, nežiūriu televizijos. Tik dėl vaizdo kambaryje tūno mažutis senas ,,Šilelis“, – prisipažino Vacys. Šis žmogus ypač mėgsta tvarką ir švarą. Gali ilgai blizginti batus, su malonumu šveičia puodus, kasdien skalbia patalynės užvalkalus. Vacys sakosi esantis karštai tikintis žmogus – nors ir neina į bažnyčią, kasdien meldžiasi namuose ir netgi turi angelą sargą – bendravardį šv. Vaclovą. „Burdamas išeikvoju daug energijos, maldos padeda atgauti jėgas“, – sako būrėjas.