Istorija su laiminga pabaiga

Šią temą pasirinkau neatsitiktinai: mano močiutei prieš dvejus metus buvo diagnozuota melanoma. Kartą šukuodama plaukus ji šukomis užkliudė ir nuplėšė apgamą, vėliau jis paraudo, negijo, šlapiavo. Močiutė kreipėsi į savo miestelio šeimos gydytoją. Ši patarė negyjančią vietą pašalinti chirurginiu būdu. Močiutė jos paklausė ir nuvyko į Panevėžio ligoninę, kur jai ir buvo pašalintas nuplėštas apgamas ir šiek tiek aplinkinio ploto.

Operaciją atlikęs chirurgas nusiuntė pašalintos odos mėginį ištirti. Paaiškėjo, jog tai buvo piktybinis darinys. Jau Kauno klinikose močiutei buvo padarytos galvos, vidaus organų echoskopijos. Laimei, metastazių neaptikta. Gydytojai pasakojo, kad esant vyresniam amžiui (mano močiutei tuomet buvo daugiau nei 80 metų), naujos ląstelės gaminasi daug lėčiau nei esant jauno amžiaus. Šiuo atveju jai tai padėjo, nes iki dabar jokių piktybinių pakitimų nebuvo rasta.

Dažnai numoja ranka

Tokių atvejų, pasak R. Petrosian, vis daugėja. Garbaus amžiaus žmonės, deja, retai naudoja apsaugą nuo saulės ir, žinoma, nenaudojo jos jaunystėje, dėl ko bėgant metams ir išsivysto odos vėžys. Saulė – ne tik didžiausias jaunystės priešas (raukšlės, pigmentinės dėmės, odos sausumas), tačiau, deja, ir vėžinių ligų katalizatorius.

Pasak pašnekovės, vyresni žmonės neretai nekreipia dėmesio į atsiradusius odos pakitimus, dažnu atveju kreipiasi tik dėl negyjančių, opėjančių darinių, o kartais tiesiog atvyksta dėl visai kitų odos problemų.

Gydytoja dermatovenerologė Ramunė Petrosian įspėja, jog su šia liga juokauti neverta: „Tai – agresyviausias ir pavojingiausias odos vėžys, kuriam būdingos ankstyvos metastazės ir aukštas mirtingumo rodiklis.“

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 300 ligos atvejų, melanoma gali susirgti tiek jaunesnio, tiek vyresnio amžiaus žmonės, dažniau diagnozuojama 40–60 m. amžiaus ir vyresniems. Melanomos prognozės pasveikti ir mirtingumas priklauso nuo melanomos stadijos. I stadijos – lokali, be tolimųjų metastazių melanomos prognozė dažnai būna palanki, tačiau III–IV stadijos prognozė bloga. „Kuo vyresniame amžiuje melanoma nustatoma, tuo prognozė tampa prastesnė“, – sako gydytoja.

Sunkesnis gydymas

Vėlyvai vyresnio amžiaus pacientų diagnostikai įtakos turi pokyčiai, sukelti senstant: susilpnėjusi rega, sunkumai apžiūrint savo kūną ir pastebint odos pokyčius, taip pat, labai tikėtina, mažesnis suvokimas apie pačią ligą, prastesnė socialinė ekonominė padėtis. Be to, vyresnio amžiaus pacientų gydymo galimybės dar nėra išsamiai ištirtos, nes tyrimai dažniau atliekami su jaunesnio amžiaus pacientais.

Melanomai gydyti įprastai vartojami vaistai pasižymi dideliu toksiškumu, dažnai yra netinkami vyresnio amžiaus ligoniams dėl neigiamo naudos ir rizikos santykio, tačiau chirurginio gydymo galimybės turėtų būti svarstomos tik individualiai įvertinus melanoma sergančiųjų sveikatos būklę.

Verta žinoti

Melanomos rizikos veiksniais laikomi pirmas ir antras odos tipai (šviesesnė oda), kurie ir dominuoja tarp Lietuvos gyventojų. Taip pat riziką susirgti melanoma didina UV spinduliuotė, didelis apgamų skaičius bei atipiški apgamai, pasitaikę melanomos atvejai šeimoje. Senyvas amžius ir vyriška lytis taip pat gali būti priskiriami rizikos veiksniams. Vyresnio amžiaus pacientams melanoma dažniausiai pasireiškia dėl sumažėjusios DNR atstatymo gebos bei susilpnėjusio imuniteto.