Floridoje laidotuvės prie jūros

Jungtinėse Amerikos Valstijose kai kurie žmonės ėmė galvoti kūrybiškai apie tai, ką jie nori padaryti su savo kūnu ar pelenais po mirties. Floridos įmonė „Eternal Reefs“ teigia, kad susidomėjimas gana neįprastomis laidojimo galimybėmis išaugo būtent dėl pandemijos.

„Pandemija pakeitė susidomėjimą laidojimo paslaugomis. Vis daugiau žmonių renkasi netradicines galimybes. Manau, kad pandemija daugeliui žmonių atvėrė kitokio, ne tradicinio laidojimo koncepciją“, – sako „Amžinojo rifo“ vadovas.

Anot laidojimo biuro Floridoje vadovo, pandemijos metu jiems tenka sulaukti žmonių susidomėjimo apie laidojimą vandenyne. „Atrodo, kad žmonėms tiesiog patinka mintis sugrįžti jūros pavidalu“, – sako biuro vadovas. Praėjusiais metais daugiau nei 2 tūkst. kompanijos rifų buvo pastatyti 25 vietose prie JAV rytinės pakrantės.

Laidojimas – ekologiškas pasirinkimas

Žmonėms, norintiems, kad jų palaikai liktų sausumoje, Sietle įsikūręs verslas „Recompose“ sukūrė „žmogaus kompostavimo“ technologiją, kuri mirusiuosius paverčia dirvožemiu.

Kūnas paguldomas sandariame plieniniame cilindre kartu su medienos drožlėmis, šiaudais ir ankštiniais augalais, vadinamais liucerna. Tokio kompostavimo metu, specialiame mėgintuvėlyje yra kontroliuojamas anglies dioksido, azoto, deguonies, šilumos ir drėgmės kiekis, kad mikrobai ir bakterijos galėtų klestėti.

Kompostavimo procesas trunka maždaug 30 dienų ir jam pasibaigus trys kubinės pėdos – 85 litrai – žemės pašalinamos iš cilindro. Tokio tipo dirvožemis paskleidžiamas Vašingtono valstijos miške.

Verslininkė iš JAV Katrina Spade sako, kad netradiciniai laidojimo būdai – tai galimybė bendromis pastangomis palikti šį pasaulį gražų, neteršiant planetos. Labai daug dalykų šiuo metu siejama su ekologišku gyvenimo būdu ir šios ekologijos mados atsiranda ir laidojimo versle. „Iš daugelio žmonių girdėjome, kad tai suteikia vilties ir komforto jausmą“, – apie besikeičiantis laidojimo ypatumus pasakoja moteris.

Technologijos paspartino galimybes

Jungtinėje Karalystėje laidotuvių ir pomirtinio gyvenimo pramonės ekspertas Peteris Billinghamas kuria tinklalaidę „Death Goes Digital“. Jis sako, kad pandemija paspartino technologijų naudojimą ir priėmimą šiame laidojimo sektoriuje. COVID-19 paspartino šiuos pokyčius kur kas labiau. Panašus atvejis JK yra laidojimo paslaugų tiesioginė transliacija, nes pagal koronaviruso apribojimus nustatomas asmeniškai galinčių lankyti gedinčiųjų skaičius.

Kai šių metų pradžioje per COVID-19 Niujorke mirė niujorkiečio Michaelo tėvas, jis taip ir padarė: įdarbino įmonę, kad laidotuvės būtų transliuojamos gyvai. Tai leido žmonėms visoje JAV ir kitose šalyse, įskaitant Kanadą, Indiją, Izraelį, Panamą, Švediją ir JK, stebėti procesus aukštos raiškos vaizdo ir garso įrašais. „Visi jautėsi esą ceremonijos dalyviai, net jei jų ten nebuvo fiziškai“, – sako niujorkietis Michaelas.

Kai kurie žmonės nori, kad kuo daugiau draugų ir šeimos narių galėtų pamatyti artimo žmogaus laidotuves, o kiti tiesiog siekia iškeliaudami iš šio pasaulio neteršti gamtos arba įprasminti gyvenimą kokioje nors jautrioje, širdžiai malonioje vietoje.

Užuojauta

Komentaras

UAB „Rekviem LT“ vadovas Bernardas Vilkelis:

– Tradicijos keičiasi, o pandemija paskatino tai daryti dar greičiau. Manau, kad spartėjant gyvenimo tempui, greitėja ir atsisveikinimo procesas, visgi, psichologai to nerekomenduoja, nes svarbus moralinis aspektas, galimybė susigyventi su netektimi. Pastebime, kad smarkiai padidėjo kremavimas, nes atsižvelgiant į koronaviruso aplinkybes, tai patogu ir paprasčiau daryti atsisveikinant. Be to, kremavimo populiarumas augo kasmet, galima net sulyginti su elektronine prekyba, kur negrįžtamai bus padarytas teigiamas pokytis.

Lietuvoje urną su pelenais galima laikyti kolumbariume, palaidoti ir trumpą laikyti namuose, tačiau turime ir netradicinių prašymų, pavyzdžiui, ar galime išbarstyti pelenus specialiame lauke, vandenyje, visgi, tai nėra populiarūs pasiūlymai ir ne visi jie gali būti įgyvendinti Lietuvoje, sakyčiau, tai greičiau pavieniai prašymai. Visgi kraštutinumų, kad būtų galima išbarstyti palaikus Katedros aikštėje ar panašiose vietose, mes nepalaikome, turi būti išlaikyta pagarba. Tačiau, manau, kad pribrendo laikas apie tai kalbėti, visuomenei įsitraukti į diskusijas, koreguoti įstatymus ir sukurti tvarkingas taisykles.