Štai kodėl komikė Jenny Eclair (60 m.) parašė knygą apie iššūkius, kuriuos patiria moterys menopauzės metu „Older And Wider: A Survivor’s Guide To The Menopause“. Šioje knygoje su jai būdingu humoru komikė atvirai pasakoja, ką reiškia pereiti į kitą gyvenimo tarpsnį.

Jenny pasakoja: „Mes, moterys, pasikeitėme. Nebenešiojame skrybėlaičių ir korsetų, viską paliekame laisvai kaboti. Nebesišnabždame už uždarų durų apie „tai, kas apačioje“. Apie tai dabar kalbama atvirai, ir kol moterys nubunda trečią nakties permirkusiais nuo prakaito naktiniais, visiems bus tik geriau, jei jos bus išklausytos.“

Thesun.co.uk pteikia ištrauką iš knygos, kurioje Jenny atskleidžia, kaip keičiasi lytinis gyvenimas per menopauzę, ir kaip vyrai gali palengvinti šiuos pokyčius.

„Yra daugybė moterų, kurios menopauzę patiria neturėdamo antrosios pusės – dauguma jų pačios pasirinko neužmegzti ilgalaikio santykio. Vis dėlto, jei šiuo laikotarpiu šalia yra artimas žmogus, tai gali labai palengvinti savijautą. Jeigu tik tas žmogus nėra š**o gabalas.“

Faktas: visos moterys, kurios sėkmingai pasiekia menopauzės amžių, ją patirs. Antrajai pusei gali būti nelengva priimti šiuos moters pokyčius, tačiau mes juk irgi nesitikėjome, kad teks matyti retėjančius plaukus, storėjantį liemenį ir iš ausų bei nosies styrančius plaukus.

Tad būkime teisingi ir pripažinkime: senti sunku visiems. Dauguma porų sensta vienu metu, tad abu imkite po irklą ir irkluokite kartu kaip komanda, o jei ne – lipkite lauk iš valties. Labai svarbu šiuo laikotarpiu palaikyti vienam kitą.

Kartais palaikymas gali būti išreikštas paprastais dalykais, smulkmenomis – puodelis arbatos į lovą, jaukus (ne grabaliojantis) apkabinimas arba puokštelė gėlių. Artimas žmogus turėtų nuolat parodyti, kad yra mūsų pusėje, kad palaikys mus kas benutiktų, ir niekada nesakys, kad mėgstama suknelė tapo kiek per ankšta.

Mano partnerį labiausiai nervino tai, kad aš tapau itin jautri – verkdavau dėl menkiausio nieko, ir ėmiau nepasitikėti savimi. Jis lengvai susitaikė su keiksmais ir puodų trankymu, tačiau nežinojo kaip elgtis su nauja, nuolat šniurkščiojančia mano asmenybės puse.

Manau, pakaitinė hormonų terapija išgelbėjo ne tik mano sveiką protą, bet ir mano karjerą bei santykius. Mudu su vyru labai džiaugiamės, kad ši terapija man buvo prieinama ir mediciniškai taikytina.

Jaustis seksualia menopauzės metu lengviau toms moterims, kurios pasitiki savimi, ir kurias gamta apdovanojo tobulu kūnu, tačiau toms iš mūsų, kurios nepasitikėjo savimi net ir pačiame jaunystės žydėjime, menopauzė gali pakirsti pasitikėjimo savimi kaip moterimi pamatus.

Kas naktį visame pasaulyje tūkstančiai vyrų ir moterų apsimeta miegantys, kad tik antrajai pusei nekiltų tų minčių. Tai, kaip jūs išsisukate iš padėties, priklauso nuo jūsų.

Dauguma moterų jaučiasi pernelyg fiziškai pavargusios ir nenori ginčytis. Jos mano, kad jei nusileis, ir vertins seksą kaip sportą, nebus taip ir blogai. Į pabaigą jos gal net pradeda mėgautis procesu, ir galbūt net sutinka viską pakartoti ir kitą savaitę.

Vis dėlto, jei jau ryžotės, pasistenkite nesugadinti viso reikalo kokia buitine pastaba. Pavyzdžiui, pačiame įkarštyje neklauskite: „Ar nepamiršai išnešti šiukšlių?“

Įdomu tai, kad naujausias 2020 metų tabu yra viešai pripažinti, kad seksas neteikia malonumo. Mes tokie tolerantiški viskam, tačiau nesugebame priimti fakto, kad daugumai žmonių seksas nėra svarbus.

Panašiai kaip golfas. Žinoma, ir golfo atveju, ir kalbant apie seksą, egzistuoja rizika, kad antroji pusė, kuriai golfas (ir seksas) patinka, ilgainiui susiras kitą partnerę (-į). Taigi reikia turėti omenyje, kad vieni žmonės toleruoja nesantuokinį golfą, kiti ne.

„Kodėl jis (ji) negali žaisti golfo vienas (-a)?“ – girdžiu jūsų klausimą. Žinoma, gali, tačiau tokiu atveju nenustebkite, kai vieną dieną grįžusi namo rasite jį besitreniruojantį ant sofos svetainėje.
Mano draugės sekso iššūkius vyresniame amžiuje priima įvairiai. Vienos džiaugiasi laisve nebegalvoti apie kontraceptikus ir mėgaujasi naujuoju nevaisingumu. Tačiau tokių mažuma. Dauguma tiesiog jaučia energijos trūkumą.

Vis dėlto reikėtų paminėti tai, kad daugumai jų sugrąžinti aistrą į miegamąjį padėjo pakaitinė hormonų terapija. Tačiau statistika tokia, kad nors nemažai vidutinio amžiaus moterų mėgaujasi sveiku seksualiniu gyvenimu, milijonai moterų „daro tai“ sukandusios dantis, skubėdamos apsimesti, kad pajuto orgazmą, kad tik kuo greičiau baigtųsi kankynė. Jos verčiau sutinka kentėti, nei pripažinti, kad seksas joms nebeteikia jokio malonumo, be to, nenori nuvilti partnerio. Tai neteisinga, bet, kaip sakė viena mano bičiulė: „Man labai nepatinka, kad reikia atitirpinti šaldiklį, tačiau retkarčiais turiu tai padaryti.“

Moterys jaučia didžiulę kaltę dėl to, kad nesimėgauja seksu kaip anksčiau. Vis dėlto tiesa tokia, kad dauguma mūsų nesijaudintų, net jei niekada gyvenime nebetektų jo patirti.

Kiekviena pora skirtingai parodo rūpestį vienas kitu ir išreiškia meilę: vieniems reikia reguliaraus, sveiko sekso, kiti tiesiog nebambėdami parveža antrąją pusę iš oro uosto ketvirtą ryto.
Laimei, kiek man teko pastebėti, didžioji dauguma porų laikosi nebylaus susitarimo, kad seksas ilgainiui taps retesnis, tačiau tai nekeičia jų santykių. Bet kokiu atveju, svarbiausia yra kokybė, o ne kiekis.

Be to, ko gero šiais laikais kiekvienas žino, kad lytiniam gyvenimui partneris nebūtinas, o masturbavimuisi amžiaus apribojimai negalioja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)