Kaip šiandien gyvena moteris, kuri nusprendė klausyti tik savo širdies?

Annegret Raunigk išgarsėjo dar iki ketvertuko gimimo

Berlyno gyventoja Annegret Raunigk labai myli vaikus: visą savo sąmoningą gyvenimą ji dirbo pradinių klasių mokytoja, pagimdė 12 vaikų ir iki 2000-ųjų pradžios spėjo tapti močiute. 2005 m. moteris išėjo į pensiją ir visus nustebino nusprendusi pagimdyti dar vieną vaiką.

Ponia Rauningk nustebino ne tik savo pažįstamus, bet ir visą Vokietiją: 55 m. pensininkė ryžosi dirbtiniam apvaisinimui, pagimdė sveiką mergaitę ir tapo vyriausia motina šalies istorijoje.

Annegret Raunigk

Tvarkinguosius vokiečius tokia vėlyva motinystė tiesiog šokiravo: žmonės apkaltino Annegret egoizmu ir neatsakingumu. Bet moteris nenusiminė: ji dalyvavo daugybėje pokalbių laidų, davė interviu laikraščiams ir visiškai nesigėdijo savo amžiaus. Moterį kritikavę tautiečiai nė nenumanė, kad greitai Annegret juos nustebins dar labiau.
Annegret Raunigk

Priimti sprendimą dėl vaikų buvo lengva, ir nėštumas nekėlė didelių problemų

Praėjus devyneriems metams, kai aistros aprimo, jauniausioji Annegret duktė pareiškė, kad norėtų broliuko arba sesutės. Moteris nebuvo prieš dar vieną vaiką: ji jautėsi gerai, o ir vyresnieji vaikai padėjo, kuo galėdami. Sulaukusi 64 m. Annegret nusprendė keturioliktą kartą tapti motina. Tiesa, buvo viena didelė problema – amžius. Moteris jau patyrė menopauzę, todėl negalėjo susilaukti vaikų natūraliu būdu. Vokietijoje įstatymai draudžia kiaušialąsčių donorystę. Nevaisingoms moterims tenka važiuoti į kaimynines šalis: Rytų Europos (Čekijos, Ukrainos) medicinos centrai padeda susilaukti vaikų be amžiaus apribojimų. Annegret nusprendė pasinaudoti didelės Kijevo klinikos paslaugomis. Ten jai buvo persodinta dirbtinai apvaisinta donorės kiaušialąstė. Moteris išsitraukė laimingą loterijos bilietą: įsitvirtino net 4 embrionai.

Annegret Raunigk

Paprastai tokiais atvejais gydytojai rekomenduoja palikti tik vieną ar du gemalus, kad sumažėtų rizika. Tokiais atvejais kyla pavojus, kad vaikai gims ekstremaliai mažo svorio, ligoti. Tačiau Annegret atsisakė šios procedūros ir nusprendė pagimdyti visus 4 mažylius.

Moteris lyg tikra slapukė nepranešė apie savo ketinimą nei vokiečių gydytojams, nei vyresniems vaikams. Ar bereikia sakyti, kad kai faktas apie nėštumą iškilo į viešumą, aplinkinių reakcija buvo neigiama.

Gydytojai perspėjo apie pavojų motinos sveikatai: daugiavaisis nėštumas tokiame amžiuje gali sukelti širdies problemas, padidėjusį arterinį spaudimą ir gestacinį diabetą.
Tačiau Annegret visą nėštumą jautėsi gerai: ji gyveno sveikai, ir jai nepasireiškė nė viena problema, dėl kurios nerimavo gydytojai.

2015 m. gegužės 19 d. Annegret pagimdė tris berniukus ir vieną mergaitę. Tiesa, gydytojams teko atlikti Cezario pjūvį, ir vaikai pasaulį išvydo 15 savaičių anksčiau numatyto laiko. Visi Annegret mažyliai buvo tikri nykštukai – nesvėrė nė kilogramo. Mažylius Driesą, Neetą, Bence‘ą and Fjonną perkėlė į neišnešiotų naujagimių skyrių, kad jie sustiprėtų. O pati Annegret praleido dvi savaites intensyviosios terapijos skyriuje.

Dabar Annegret gyvenimas mažai kuo skiriasi nuo gyvenimo kitų mamų, kurios vienos augina vaikus.

Annegret Raunigk

Po gimdymo Annegret iš Berlyno persikėlė į nedidelį miestelį, kad būtų arčiau suaugusių vaikų. Tiesa, kai kurie vyresnieji vaikai nustojo bendrauti su motina dėl skandalingos istorijos su nėštumais ir pernelyg įkyraus žiniasklaidos dėmesio.

Šiandien Annegret padeda tik laikinos auklės ir paauglė Leila.

RTL žurnalistė Birgit Schrowange, kuri kuruoja Rauningų šeimą, papasakojo, kad Annegret patiria tokius pačius sunkumus, kaip ir kitos jaunos mamos. Mažyliai tapo tikrais neklaužadomis – bėgoja, šūkauja ir verčia namus aukštyn kojomis. Annegret sunku vienai tampyti keturvietį vežimėlį, ir ji beveik neturi laiko vien tik sau.

Birgit Schrowange pažymi, kad vaikai turi sveikatos problemų, kurias teks spręsti. Vienam iš berniukų reikalingas fizioterapeutas (išsiliejus kraujui į smegenis, jam sutriko judesių koordinacija), o mergaitei reikalingi akiniai.

Tačiau Annegret nepasiduoda ir toliau kliaujasi tik savimi. Ji po truputį sprendžia iškylančias problemas, nesiskundžia gyvenimu ir planuoja persikelti atgal į sostinę.

***

Nėštumas sulaukus 50+ šiais laikais nebėra sensacija. Aktorė Brigitte Nielsen penktą vaiką pagimdė sulaukusi 54 m. Janet Jackson ir Ingeborga Dapkūnaitė taip pat susilaukė vaikų būdamos vyresnės nei 50 m.

Vis dėlto visuomenėje vėlyvas nėštumas sukelia prieštaringas reakcijas – nuo susižavėjimo moters drąsa iki kaltinimų egoizmu. Gydytojai, psichologai ir visuomenė iki šiol neapsisprendžia, kaip vertinti moters sprendimą gimdyti brandžiame amžiuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)