24 metus įkalinimo įstaigoje prižiūrėtoju dirbęs A. Šapola buvo įpratęs prie sunkaus fizinio krūvio, palaikė puikią sportinę formą, tačiau išėjęs į pensiją ėmė gyventi sėsliau ir mažiau aktyviai. Svarstyklių rodyklė taip pat vis kilo, todėl vyriškis užsibrėžė ją nuleisti iki 100 kg. O čia nusišypsojo sėkmė – sveikatingumo klubo „Impuls“ gimtadienio proga Anatolij tapo laiminguoju, apdovanotu klubo naryste visam gyvenimui, rašoma atsiųstame pranešime spaudai. Vyras pripažįsta – grįžti prie senų įpročių nuo šiol bus paprasčiau.

– Beveik tris dešimtmečius dirbote ypatingo fizinio bei psichologinio pasirengimo reikalaujantį darbą. Aktyvus gyvenimas ir sportas buvo neatsiejama kasdienybės dalis?

– Be jokios abejonės – gera sportinė forma buvo tiesiog privaloma. Kasmet reikėjo laikyti specialius testus, gauti įskaitas. Penkerius metus dalyvavome prancūzų specialistų savigynos treniruočių programoje. Buvau aktyvus šaudymo varžybų dalyvis, intensyviai sportavau. Nors tuo metu rūkiau, po milžiniško fizinio krūvio kvėpuoti darėsi vis sunkiau. Nusprendžiau atsisakyti šio žalingo įpročio, nes organizmas pats to reikalavo.

Anatolij Šapola

– Nors darbas buvo kupinas iššūkių, naudos sveikatai jame taip pat netrūko. Ar fiziniam aktyvumui ir šiandien skiriate daug dėmesio?

– 48-erių baigiau prižiūrėtojo karjerą ir išėjau į pensiją, pradėjau gyventi sėsliau. Šiuo metu dirbu sėdimą darbą, čia skaniai maitina, net nepastebėjau, kaip visa tai atsiliepė kūnui. Kol dar nebuvau pensijoje, dirbau ir kinologu, turiu belgų aviganį, kartu treniruojamės – mėtau kamuoliuką iki ranka pavargsta, bet bėgioja jis – ne aš. Pats remontuoju kompiuterius, turiu įvairių darbų prie nuosavo namo, tačiau tuo sportas ir baigiasi. Natūralu – svoris užaugo, judėti tapo vis sunkiau, o svarstyklių rodyklė padėjo iki galo apsispręsti, kad būtina imtis pokyčių. Žmona lanko sporto klubą, nutariau sekti jos pavyzdžiu.

– Vadinasi, prie sveikų įpročių grįžote įkvėptas ir sutuoktinės?

– Aktyvus žmonos gyvenimas man yra didžiulė paskata: didžiuojuosi, kad ji sportuoja, lanko treniruotes, todėl nusprendžiau prisijungti. Be to, kai svarstyklės parodė 120 kg, supratau – privalau imtis veiksmų. Man tai buvo jau per daug: nors esu nebe jaunas, tikiu, galiu susitvarkyti. Užsibrėžiau pasiekti 100 kg ribą, nes žmona pasakė – nuo šio svorio vyras tik prasideda. Noriu pradėti gyventi sveikiau ir patikti tiek jai, tiek sau.

Anatolij Šapola

– Laimėjote sporto klubo narystę visam gyvenimui. Ar anksčiau teko lankytis sporto klube? Kokias veiklas planuojate išbandyti, kokių tikslų siekti?

– Gimiau Ukrainos kaime, sporto klubų ten nebūdavo. Jaunystėje su kitais bendraamžiais sportuodavome rūsyje, kilnodavome svorius. Pagrindinė fizinė veikla – darbai, aktyvus gyvenimas. Tačiau nusprendžiau atsigriebti ir pasinaudoti galimybe patogiai sportuoti vietoje, kuri pritaikyta šiems poreikiams. Tad užsirašiau į sporto klubą, o tada netikėtai sužinojau, kad laimėjau jo narystę visam gyvenimui.

Ketinu išbandyti viską – net grupines treniruotes. Dar dirbant, dalis mokymų vykdavo grupėse, todėl sportuoti komandoje man atrodo įprasta bei puikiai pasiteisinanti praktika. Motyvuoji save, padedi kitiems – abipusė nauda. Sporto klubui planuoju skirti tris laisvas nuo darbo dienas, pradžioje bandysiu kardio pratimus, vėliau užsiimsiu svoriais.

Anatolij Šapola

Viliuosi, svoris ims mažėti. Kuo esi vyresnis, tuo sunkiau prisiversti judėti, viską pradėti iš naujo. Todėl patariu visiems – sporto reikia imtis kuo anksčiau ir neapleisti šios veiklos. Aš padariau pertrauką ir viskas grįžo papildomais kilogramais. Tačiau jau pasiryžau numesti ne tik juos, bet ir grįžti prie senų aktyvaus gyvenimo įpročių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)