Tinklalapyje „Bright Side“ atliktas tyrimas ir pateiktas sąrašas produktų, kuriuos įtraukę į subalansuotą dietą galite sumažinti skausmą ir uždegimą, sustiprinti kaulus ir pagerinti kasdienę savijautą.

1. Vaisiai

Visi žinome, kad vaisiuose gausu mūsų organizmams (ypač imuninei sistemai) būtinų vitaminų. Tačiau vaisius valgyti verta ir dėl kitų priežasčių.

Vaisiai ir uogos

Vynuogės: Vynuogės labai gardžios, be to, jose yra uždegimą bei sąnarių skausmą mažinančio augalinio junginio, vadinamo proantocianidinu.

Citrusiniai vaisiai: Gerai žinome, kad mūsų organizmams, o ypač imuninei sistemai, reikia vitamino C. Apelsinuose, greipfrutuose ir kituose citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C, kuris padeda išvengti sąnarių skausmo ir uždegiminio artrito.

Vyšnios: Yra įrodymų, kad vyšnios (ypač nesaldintos rūgščiųjų vyšnių sultys) labai padeda osteoartritu sergantiems žmonėms. Su moterimis atliktas tyrimas atskleidė, kad vos 3 savaites rūgščiųjų vyšnių sultis gėrusių pacienčių uždegimo žymenys sumažėjo, be to, susilpnėjo skausmas.

2. Daržovės


Tėvai mums nuolat kartodavo: „Valgyk daržoves!“ Jie neklydo – daržovės labai naudingos sveikatai.

Špinatai. Jūreivis Popajus labai mėgo špinatus, nes jie ne tik gardūs, bet ir turi daug antioksidantų. Špinatuose taip pat yra kaempferolio – medžiagos, kuri, pasak mokslinių tyrimų, mažina uždegimą bei skausmą ir stabdo osteoartrito progresą.

Brokoliai. Brokoliuose yra sulforafanų – sąnarių skausmą mažinančios ir reumatoidinio artrito simptomus silpninančios medžiagos. Galbūt sužinoję, kokia ji naudinga sveikatai, šią daržovę pamėgsite labiau?

Sojos. Sojos labai naudingos sveikatai. Jose mažai riebalų ir daug baltymų bei skaidulų, be to, jose yra sąnarių uždegimo skausmą mažinančių omega3 riebiųjų rūgščių. Tačiau sveikatai naudinga valgyti tik pačias sojas, o ne iš jų pagamintus daug druskos ar cukraus turinčius produktus.

Raudonosios pupelės. Raudonosiose pupelėse taip pat yra daug skaidulų, kurios (kaip ir visų grūdo dalių produktai) mažina C-reaktyvaus baltymo kiekį. Be to, raudonosiose pupelėse yra daug baltymų, folio rūgšties, geležies, magnio ir kalio – t. y., imuninę sistemą stiprinančių medžiagų.

3. Prieskoniai


Prieskoniai ne tik suteikia patiekalams geresnį skonį, bet ir turi daug sveikatai naudingų savybių. Norėdami išgauti geriausias jų savybes, prieskonius sumaišykite su vandeniu ir pasigaminkite šaltą arba karštą gėrimą.

Šafranas arba ciberžolė. Šie prieskoniai padeda mažinti uždegimą ir slopinti artrito simptomus. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šafrane esanti medžiaga krosinas turi uždegimą mažinančių, antioksidacinių ir proliferaciją slopinančių savybių, todėl padeda sąnarių skausmą patiriantiems žmonėms.

Imbieras. Viename tyrime norėta išsiaiškinti, kaip imbieras paveikia stiprų kelio sąnarių skausmą patiriančius pacientus. Tyrimo rezultatai rodo, kad 63 proc. kurį laiką imbierą vartojusių pacientų teigė, jog skausmas žymiai susilpnėjo.

Česnakas. Česnakas nepaprastai naudingas norint išvengti ligų ir slopinti jų simptomus. Pasak mokslinių tyrimų, česnakas ne tik mažina kraujospūdį ir padeda gydyti širdies ligas, bet ir pasižymi stipriomis uždegimą slopinančiomis savybėmis bei mažina riziką susirgti osteoartritu ir patirti skausmingus šios ligos simptomus.

Žalioji arbata. Dauguma žmonių žino, kad žalioji arbata turi antioksidacinių savybių ir padeda gerinti medžiagų apykaitą. Tačiau joje taip pat yra ir polifenolio – medžiagos, padedančios slopinti uždegimą ir mažinti skausmą. Viename tyrime taip pat įrodyta, kad žaliojoje arbatoje esantis epigalokatechino-3-galatas padeda reumatoidiniu artritu sergantiems žmonėms išvengti žalos sąnariams.

4. Kiti produktai

Viduržemio jūros dieta

Sąnarių skausmą mažina ne tik vaisiai, daržovės ir prieskoniai.

Žuvis ir žuvies taukai. Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, tune ir upėtakiuose bei šių žuvų taukuose gausu omega3 riebiųjų rūgščių. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šios rūgštys slopina uždegimą ir labai greitai mažina sąnarių skausmą. Be to, žuvyje gausu artrito ir panašių ligų simptomus slopinančio vitamino D.

Visų grūdo dalių produktai. Valgyti apdirbtų grūdų produktus reikėtų retai, tačiau visų grūdo dalių produktai (pavyzdžiui, visų grūdo dalių makaronai, avižos, rudieji ryžiai ir visų grūdo dalių dribsniai) turi junginių, padedančių mažinti C-reaktyvaus baltymo kiekį kraujyje. Šis baltymas siejamas su artritu ir kitomis ligomis.

Neriebūs pieno produktai. Pieno produktai (pavyzdžiui, jogurtas, pienas ir sūris) turi daug kalcio ir vitamino D, o šios medžiagos padeda stiprinti kaulus ir gerinti imuninę sistemą. Taigi pieno produktai – puikus priedas prie subalansuotos dietos, be to, jie padeda mažinti osteoporozės ir osteoartrito sukeliamą skausmą.

Graikiniai riešutai, pistacijos ir migdolai. Visi riešutai maistingi, tačiau itin daug kalcio, magnio, vitamino E, baltymų ir imunitetą gerinančios alfa linoleno rūgšties randama graikiniuose riešutuose, pistacijose ir migdoluose. Be to, graikiniuose riešutuose ypač gausu osteoartrito ir reumatoidinio artrito skausmą mažinančių omega3 riebiųjų rūgščių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)