Lietingos sąlygos tiesiogiai susijusios su didesniu avaringumu. Nesvarbu, kur gyvenate, jums vis tiek teks susidurti su vairavimu lietuje. Žinojimas, kaip šlapia kelio danga ir prastesnis matomumas veikia automobilio valdymą, padės jums likti saugiems vairuojant lietingomis sąlygomis.

Devyni faktai apie vairavimą lietuje:

1. Jeigu vairuodami lietuje jaučiatės nejaukiai ir galite atidėti savo kelionę ar keliauti viešuoju transportu, prieš sėsdami prie vairo palaukite geresnio oro. Nėra reikalo rizikuoti, jeigu vairuoti per lietų nėra būtina.

2. Prieš sėsdami prie vairo per lietų įsitikinkite, kad jūsų automobilio įranga veikia gerai. Patikrinkite priekinius ir galinius žibintus, langų valytuvus, kad būtumėte tikri, jog prireikus viskas sėkmingai funkcionuos. Taip pat patikrinkite automobilio padangų protektorių. Plikos padangos gali labai sumažinti sukibimo jėgą šlapiame kelyje.

3. Važiuokite lėčiau. Lietingomis sąlygomis būtina ne tik laikytis nurodyto greičio, bet netgi važiuoti lėčiau nei įprastai. Šlapi keliai labai pavojingi. Kai lauke lyja, jūsų automobilio reagavimo laikas gerokai sulėtėja. Todėl per lietų važiuoti lėčiau – tiesiog privaloma.

4. Naudokite langų valytuvus. Nors tai tarsi diktuoja sveikas protas, tačiau pasitaiko vairuotojų, kurie užėjus nedideliam lietui pamiršta įjungti valytuvus. Daugumoje automobilių valytuvų greitį galima reguliuoti priklausomai pagal kritulių kiekį. Taip pat yra produktų, kuriais galima išpurkšti stiklą ar jį nuvalyti, kad vanduo greičiau nutekėtų.

5. Jeigu važiuojate per lietų, palikite didesnį atstumą iki priešais jus važiuojančio automobilio, nes prireikus dėl šlapio kelio sustabdyti savąjį bus kur kas sunkiau. Tarp jūsų ir kito automobilio turi būti keliolika metrų.

6. Venkite staigaus stabdymo. Bandykite pristabdyti transporto priemonę atitraukdami koją nuo akceleratoriaus pedalo anksčiau nei paprastai tai darytumėte ruošdamiesi sulėtinti ar sustoti.

7. Venkite telkšančio vandens. Važiuodami per stovintį vandenį galite pradėti slysti kelio paviršiumi ar buksuoti. Stenkitės apvažiuoti susitelkusį vandenį persirikiuodami į kitą eismo juostą.

8. Jeigu automobilis pradeda slysti, ramiai atitraukite pėdą nuo akceleratoriaus pedalo ir sukite vairą į tą pusę, į kurią turėtų judėti jūsų automobilio priekis. Venkite staigių posūkių ar staigaus stabdymo.

9. Dėl lietaus padidėja drėgmė. Lietuje vairuojant automobilį gali pradėti rasoti langai. Daugumoje automobilių ventiliacijos sistema turi funkciją šiai problemai spręsti. Jeigu per langus nieko nematote, gali prireikti sustoti.

Jeigu paisysite šių atsargumo priemonių, saugiai vairuoti lietuje nebus taip sunku. Nepamirškite, kad greičio sumažinimas ir žibintų įjungimas yra du paprasčiausi, tačiau veiksmingiausi būdai drėgno oro sukelto nelaimingo atsitikimo tikimybei sumažinti.

O jei esate pėstysis, nepamirškite užsisegti atšvaito. Taip apsaugosite ne tik save, bet ir padėsite vairuotojui jus kuo greičiau pamatyt. Daugiau apie atšvaitus galite skaityti ČIA