Spalio dienomis darbus sode pradėkime nuo valymosi. Prieš šalčius reikia išpilti visą vandenį iš statinių ir jas apversti dugnu aukštyn. Rekomenduojame padengti statines žibalu ir nudažyti, kad jos nesurūdytų. Tada suneškite jas į sandėlį.

Beje, sodo statines gali panaudoti kaip gaudykles graužikams, kurie mėgsta slėptis rūsiuose ir sandėliukuose. Uždenkite statinę tvirtu popieriumi, kartu su juo apriškite virve statinės kraštus, o viduryje išpjaukite kryžių. Tiesiai virš statinės lubose įkalkite vinį ir pakabinkite ant jo masalą, pavyzdžiui, sužiedėjusį džiūvėsį, pamirkytą į augalinį aliejų, ar lašinukų gabaliuką.

Dabar metas pereiti prie darbų sode. Spalio mėnesį vis dar renkamas vėlyvųjų obuolių ir kriaušių derlius. Vaisiai išsilaikys ilgiau, jei juos skinsite sausu oru kartu su vaiskočiais. Dėžes su obuoliais ir kriaušėmis iš pradžių pastatome daržinėje, o tada jas reikės perkelti į saugyklą. Geriausia tai padaryti tuomet, kai oro temperatūra lauke ir rūsyje bus vienoda. Galiausiai nurenkame svarainius, kurie visiškai sunoksta tik spalio viduryje. Visus pažeistus ar papuvusius vaisius reikia nedelsiant perdirbti arba sunaikinti.

Kai nukris lapai, vaismedžius reikės apdoroti Bordo mišiniu (3 proc. tirpalu), kokybiškai palaistyti, apšiltinti šaknis humusu ir mėšlu. Spalio pradžioje iki šalnų būna pats tinkamiausias metas vaismedžių sodinukams sodinti. Jie sodinami į paruoštas duobes. Sodinukų šaknis užkasame žemėmis, kurias gerai suspaudžiame, palaistome ir mulčiuojame. Kad medžių neapgraužtų zuikiai, galite sumaišyti 2 l saulėgrąžų aliejaus, 100 g vario sulfato, 400 g terpentino, 3 kg muilo ir 300 g naftalino. Šį mišinį išmaišome kibire vandens ir ištepame juo vaismedžių žievę.

Atėjo metas ir rudeniniams apipjaustymams. Kai kurie augalai, kuriems anksti pradeda bėgti sultys, pavasarį ne itin gerai atlaiko tokias procedūras. Pirmiausia, tai aktinidijos, todėl jas reikėtų apipjaustyti spalio pradžioje:
1. Pašaliname aplūžusius, nusilpusius ir karūną tankinančius ūglius.
2. Nupjauname pora vytelių, kurios nokino vaisius maždaug trejus metus. Vyteles nupjauname iki stambesnio jaunos lianos atsišakojimo prie žemės.
3. Patrumpiname generacinius – vegetacinius ir vegetacinius ūglius.
4. Likusius ūglius tolygiai paskirstome palei sienelę ar atramą.

Tai dar ne visi spalio darbai jūsų sode. Jums taip pat reikėtų:

  • užsiimti vaiskrūmių ir vaismedžių baltinimu. Šiems darbams palaukite sausų orų. Balinti reikėtų tiek kamienus, tiek stambiąsias šakas. Baltinimas apsaugos medžius iki paties pavasario – jei tik lietus jo nenuplaus.
  • Aprišti jaunų sodinukų kamienus – tai apsaugos juos nuo šalčių ir graužikų. Vaismedžių kamienus galima aprišti eglišakiais arba sintetiniu audiniu. Tačiau šiam darbui nerekomenduojama naudoti meldų, nes juose žiemą puikiai jausis kenksmingi vabzdžiai.
  • Atlikti generalinę vejos tvarką. Nupjauname žolę, palikdami maždaug 8 cm aukščio žolytę. Užsėjame tuščius plotelius, patręšiame žolę kaliu. Veją reikia gerai išgrėbti, kad iš jos pasišalintų nukritę lapai ir žolės atliekos. Jei rudenį dažnai lis, reikės subadyti velėną specialiomis šakėmis, skirtomis vandeniui nubėgti.

Sezoniniai darbai sode spalį jau baigiasi, nes didžioji dalis darbų būna atliekama rugsėjį. Padėkokite savo sodui už gausų derlių ir palinkėkite sau vaisingų būsimų metų. Laikas pereiti prie darbų darže ir gėlyne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją