Dažnesni lengvose ir drėgnose dirvose. Dieną rausia urvus ir graužia savo kelyje randamas šaknis, šakniastiebius, neatsisako sliekų ir kitų smulkių gyvūnų, o naktį išlenda į paviršių ir minta antžeminėmis augalų dalimis, puikiai skraido ir plaukioja.

Pavasarį, kai žemė pakankamai sušyla, kurkliai pradeda poravimosi sezoną, kuris trunka iki birželio galo. Patinėliai kurkia išlindę į žemės paviršių, kartais urvuose, dažniausiai drėgnose vietose. Kad sustiprintų garsą, jie išrausia piltuvėlio formos urvus, kurie veikia kaip stiprintuvas. Tyliomis naktimis kurkimas girdimas iki 1 km atstumu.

Patelės skraido ieškodamos kurkiančių patinų, poruojasi. Jos labai vislios, po žeme esančiuose lizduose gegužės–birželio mėnesiais padeda kiaušinėlius, kuriais labai rūpinasi, gina kurkliukus iki pirmo nėrimosi. Norėdamos lizdą apsaugoti nuo saulės spindulių ir kad ten būtų šilčiau, patelės nugraužia virš jo augančių augalų šaknis, kad šie išdžiūtų. Lervos labai panašios į suaugėlius, tik pradžioje neturi sparnų, o vėliau turi juos trumpesnius.

Kurkliai žiemoja iki 1–1,5 m gylio urvuose, sausose vietose. Žiemoti kartais pasirenka mėšlo krūvas, ten ir kiaušinius padeda.

Kurkliai – grėsmingos išvaizdos vabzdžiai, kurie išgąsdina ne tik išvaizda, bet ir varo į neviltį savo veiklos mastais. Kiekvienas sodininkas kovoja su jais, kaip išmano, gaudo, nuodija, baido...

Skirtingi kovos būdai

Dalijamės keliais kovos būdais, kuriuos siūlo interneto svetainės www.sodospalvos.lt lankytojai perskaitę ir pakomentavę straipsnį „Ar įmanoma įveikti kurklį?“.

Galbūt kuris nors iš jų patiks, tiks ir bus veiksmingas ir Jūsų kovos su kurkliais lauke.

...

Geriausiai kurklius sekėsi gaudyti laistant vandeniu, tik reikia greitos reakcijos. Tačiau, mano supratimu, geriausias priešas yra kurmiai, kurie jais maitinasi. Iš pradžių mano sode buvo daug kurmių, o kurklių ir akyse nebuvau regėjusi. Labai sėkmingai išgainiojau kurmius, o po jų atėjo kurkliai. Neseniai pamačiau kurmrausius ir labai apsidžiaugiau, kad sode vėl įsikūrė kurmiai. Tikiuosi, kad kurklių sumažės. Be to, ypač vertingų gėlių svogūnėlius ir daržovių daigus apkamšau šeivamedžių šakutėmis. Jos nemaloniai kvepia ir atbaido kurklius.

Emilija

...

Išnaikinti sunku. Išbandžiau viską, kas ką patarė: vaistus, lukštus, raugus ir t. t. Sugalvojau, kaip juos apgauti. Tankų metalinį tinklelį su 5x5 mm dydžio akutėmis sukarpai tokiais gabalais, kad būtų galima apjuosti puslitrinį stiklainį. Į sulenktą gabalą dedi sodinuką ir sodini. Tinklelis turi būti truputį iškilęs virš žemės. Kurkliai knisa žemę aplinkui, bet į vidų nepatenka, ir augaliukas lieka sveikas. Sėkmės!

Rita

...

Jau trejus metus gaudau kurklius alaus buteliais. Veikia 100 proc. Sugaunu per 300 kurklių kiekvieną sezoną. Tikrai efektyvu, tačiau darbas reikalauja nemažų pastangų, nes kas dvi savaites reikia užsiimti gaudynėmis.

Janina

...

Vietoj „Fairy“ siūlau naudoti aliejų, kuris nekenkia augalams ir jums, tačiau yra veiksmingas. Paimkite kibirą vandens ir įpilkite saulėgrąžų aliejaus (pigiausias). 10 l vandens reikia kokių 50–100 ml aliejaus. Išmaišytą skystį pilkite į urvus, geriausiai šviežiai išraustus, nes ten didžiausia tikimybė, kad kurklys kažkur netoli. Nedideliame plote, pavyzdžiui, šiltnamyje, galima sulyginti išraustą žemę ir lengvai suploti paviršių, tada gerai matyti, kur rausiama (žemė pakyla). Procedūrą, aišku, reikia kartoti nuolat.

Daug skysčio pilti nereikia – pakanka pusės stiklinės, ir kurklys, jei yra netoliese, netrukus išlenda lauk. Į senus urvus skystį išpilstysite, bet galite nieko nepagauti. Aliejus užkemša vabzdžių kvėpavimo takus ir jie žūsta. Suaugę kurkliai jautresni, o mažesni tik apspangsta ir juos reikia sunaikinti.

Vabzdys gali išlįsti nebūtinai ten, kur pylėte, o ir kur netoliese. Išpilstote, paskui apžiūrite ir surenkate. Po lietaus galite nevargti.

Petras

...

Šiemet pirmi metai, kai pastatėme šiltnamį. Tada ir sužinojau, ką reiškia kurkliai. Jie sėkmingai graužė ridikėlius, špinatus, svogūnus. Vienintelis būdas, kuris pasiteisino, tai aliejus ir vanduo. Net netikėjau, kad kurklių gali būti tokia galybė.

Elena

...

Rekomenduoju į vandenį įmaišyti skalbiamųjų miltelių ir pilti į urvą. Kurkliai išlenda ir žūva.

Algirdas

...

Aš šalia daigų (pomidorų, paprikų) užkasiau silkės gabaliukų. Skaičiau, kad jie nemėgsta šios žuvies kvapo ir dingsta iš tos vietos. Kol kas pomidorai ir paprikos sveiki visi.

Alvydas