Nesėkmingo pirkinio istorija

Į redakciją kreipėsi skaitytoja Jurgita V. ir papasakojo savo levandų istoriją.

„Pernai nusipirkau kelis krūmelius levandų. Dievinu jų kvapą, visada norėjau užsiauginti, bet nesisekdavo – vis nesudygdavo. Pamačiusi dailius jau pražydusius krūmelius, neatsilaikiau pagundai. Mažai teišmanau apie augalus, tad pardavėjos ilgai teiravausi apie auginimą ir ypač apie atsparumą žiemos šalčiams. „Kartoju – tai daugiametis augalas, – tikino pardavėja beveik supykusi. – Ponia miela, būna, kad ir senelio sodintos obelys iššąla.“ Susigėdau savo neišmanymo ir su pirkiniu nukiūtinau namų link, net grąžą pamiršusi.

Pasodinau levandas alpinariume. Džiaugiausi, kad jos žydi gražiai, kad svajingą aromatą skleidžia, kad bitutės dūzgia. Vis norėjau šakelių pasiskinti, pasidžiovinti – juk ir prieskonis, ir sausoms puokštėms tinka, ir kandis atbaido. Nusprendžiau kitų metų palūkėti – juk kereliai bus didesni, išsiplės, galės ir gėlyno puošmena būti, ir pasiskinsiu. Tik va bėda – pavasarį mano mielosios levandos jokių gyvybės ženklų taip ir neparodė. Gal reikėjo uždengti? Gal prižiūrėti nemokėjau? Padėkite, prašau, paaiškinkite, kas nutiko.“

Jurgita nuotraukos neturėjo, bet rado dailią etiketę. Joje buvo parašyta Lavandula stoechas.

Ką gi nusipirko Jurgita?

Lavandula stoechas – lotyniškas italinės levandos pavadinimas. Kitose šalyse ji vadinama prancūziška, ispaniška levanda. Pardavėja sakė tiesą – augalas daugiametis. Tik su kai kuriomis išlygomis, kurias negarbingai nutylėjo. Jei auginsite Prancūzijoje, Graikijoje, Italijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Maroke, Tunise (gal jau daugiau nebevardinsiu...), tada taip – ji daugiametė. Lietuvoje italinė levanda žiemos šalčių neištveria (atlaiko tik iki –10 °C). Kol kas tokių „karštų“ žiemų nelabai būna, tad didvyriškai žūti ji turi visus šansus.

Lavandula stoechas

Taip ir nutiko Jurgitos „daugiametėms“. Įsigiję italinių levandų, galėsime jomis džiaugtis tik vieną sezoną. Bet išeitis yra. Auginkite vazonuose, o atvėsus orams perneškite į vėsią patalpą. Apkarpykite stiebus palikdami 1/3 ilgio ir saikingai laistykite. Pavasarį patręškite, pakeiskite gyvenimo sąlygas – šviesa ir šiluma, laistymas pažadins jų gyvybines galias. Netrukus ir žiedų sulauksite. Norintys gyventi paprasčiau, šio sumanymo atsisakys. Užsiauginti šių augalų galima, tik reikia žinoti kokias sėti, ar pirkti – juk levanda levandai nelygu...

Renkitės patikimą rūšį

  • Lietuvoje žiemos išbandymus patikimai atlaiko tikroji levanda (L. angustifolia). Kitos rūšys (jų per 30) ir jų hibridai lauke neperžiemos.
  • Šiems augalams patinka atvira, saulėta, šilta vieta. Dirva turėtų būti pakalkinta ir gerai praleidžianti vandenį, lengva. Sunki, šlapia, rūgšti netinka. Parinkite aukštesnę vietą, o būtų dar geriau, jei jas pasodinsite alpinariume.
  • Levandos sudaro 30–60 cm aukščio ir panašaus pločio kerus, o birželio–rugpjūčio mėnesiais pražysta skleisdamos su jokiu kitu nesupainiojamą aromatą. Dabar siūloma įvairių veislių baltais, rožiniais, violetiniais, mėlynais žiedais.
  • Po žydėjimo galima apkarpyti.
  • Besniegėmis žiemomis apšąla viršūnės, bet nugenėjus kereliai dažniausiai atželia.
  • Pavasarį levandos dauginamos sėklomis, auginiais.

Gydomosios levandų savybės

Levandos – viešnios iš Viduržemio jūros regiono šalių. Savo gimtinėje jos buvo ir tebėra labai populiarios. Priežastis – stiprus kvapas. Levandos užsiuvamos maišeliuose, dedamos į drabužių spintas – jos iškvėpina baltinius ir nuvaiko kandis. Plačiai naudojamas ir levandų aliejus. Aštraus aromato mėgėjai šių augalų kaip prieskonių deda į mėsos ir žuvies patiekalus.

Šiomis dienomis levandų gydomosios savybės šiek tiek primirštos gal ir dėl to, kad dabar ligoniai tikisi greitesnio vaistų poveikio – vis neužtenka kantrybės gydytis. O štai senovės romėnai buvo kantrūs ir žinojo, ką daro. Jie vartojo levandas ir prieskoniams, ir vaistams, ir kvepalams, jų dėdavo į gaivinančias vonias.

Levandos priskiriamos prie tų augalų, kurie daro teigiamą poveikį organizmui, sutrikus vegetatyvinės sistemos funkcijoms. O kas šiandien gali pasigirti, kad ši trapi sistema yra visiškai tvarkinga? Nebent vaikai, bet ir tai ne visi. Levandos gelbsti ir sutrikus širdies veiklai, kad ir susirgus tokia sunkia liga kaip širdies nepakankamumas. Jomis gydomi virškinimo organų sutrikimai. Bet dar kartą įspėju – nelaukite greito poveikio ir, prieš pradėdami gydytis, pasitarkite su gydytoju. Ne visiems levandos arba jų aliejai į naudą – yra alergiškų žmonių. Ypač atsargios turi būti besilaukiančios ir maitinančios mamytės.