Kai gyvenate mieste, erdvė yra tikra vertybė. Tie, kurie neturi sodų, terasų, vidaus kiemelių ar net nedidelio balkono, yra priversti auginti gėles išorinėje lango pusėje kabinamuose vazonuose, žygiuoti į parką panorus pasimėgauti saulės voniomis ir paversti namų saloną skalbykla. Ir net jeigu turite nuosavos erdvės lauke, oras ne visada užtektinai sausas ir šiltas, kad galima būtų džiovinti skalbinius, rašo independent.co.uk.

Deja, paaiškėjo, kad skalbinių džiovinimas viduje gali kelti didesnį pavojų sveikatai nei galėjome pagalvoti. Airijos Astmos draugija įspėja visus imtis atsargumo priemonių.

„Drėgna aplinka skatina pelėsių, kurie gali formuoti „sėklomis“ vadinamas sporas, augimą“, – sako draugijos atstovas Pheena Kenny. – Šios sporos gali kai kuriems žmonėms iššaukti alergines reakcijas. Pelėsiai ir grybelinės sporos dažnai plika akimi nematomi. Paprastai kai žmonės įkvepia šias sporas, jų imuninė sistema padeda jų atsikratyti kosulio ar čiaudulio būdu.

Jeigu nesate jautrūs pelėsiams, galite taip niekad ir nepatirti šios reakcijos. Tačiau kai kuriems astma sergantiems žmonėms, kurie yra jautrūs pelėsių sporoms, tai gali veikti kaip dirgiklis, pabloginantis astmos simptomus.“

Ph. Kenny aiškina, kad Aspergillus fumigatus spora gali sukelti plaučių infekcijas.

Ir pavojus kyla ne tik sergantiems astma, bet ir pagyvenusiems žmonėms, kūdikiams ir vaikams, sergantiems egzema ir turintiems silpnesnę imuninę sistemą. Pasak Ph. Kenny, blogiausi mėnesiai šia prasme yra sausis ir vasaris, taip pat rugpjūtis ir rugsėjis.

Tad kokių priemonių galima imtis?

„Kur įmanoma, džiaukite skalbinius lauke arba džiovinkite juos džiovyklėje gerai ventiliuojamoje patalpoje, toliau nuo miegamųjų ar gyvenamosios zonos, – pataria Ph. Kenny. – Pelėsiai gali augti drėgnose ir šiltose vietose, tokiose kaip vonios kambariai, virtuvės ir rūsiai“.

Dar keletas patarimų:

  • Nuo kietų paviršių nuplaukite pelėsius vandens, acto ir muilo mišiniu;
  • Nelaikykite drabužių drėgnose spintelėse ar pernelyg stipriai sugrūstų spintose;
  • Kaip įmanoma dažniau atidarinėkite langus, kad namai būtų gerai ventiliuojami. Ypač pasinaudoję dušu, po valymo, valgio gaminimo ar išsijungus indaplovei.

Vis tai turės didelę įtaką jūsų sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)