Štai keli patarimai, kurie padės namus sutvarkyti švariai, ekologiškai ir nešvaistant pinigų brangioms cheminėms valymo priemonėms - namų valymui naudok sodą!

1. Pasigaminkite švelnų paviršių šveitiklį
Voniai, kriauklėms, plytelėms valyti pasigaminkite saugią, efektyvią priemonę– tiesiog užberkite sodos ant drėgnos kempinėlės ir šveiskite. Po to gerai nuplaukite vandeniu ir sausai nušluostykite. Jei purvas labai pridžiuvęs, pasidarykite košelę iš sodos, rupios druskos ir indų ploviklio. Užtepkite ant nešvarios vietos, palaikykite ir nušveiskite.

2.Plaukite indus, išvalykite degėsius
Soda puikiai tirpdo riebalus, todėl gali būti vartojama vietoj indų ploviklio. Jei puodas ar keptuvė prisvilo, pamirkykite juos stipriame sodos tirpale, po to šveiskite sausa soda ant drėgnos kempinėlės.

3. Atšviežinkite kempinėles ir mazgotes
Nemaloniai kvepiančias kempinėles pamirkykite stipriame sodos tirpale (4 valg. šaukštai pusei litro šilto vandens). Perplaukite švariu vandeniu.

4.Išvalykite mikrobangų krosnelę
Kepimo soda ant drėgnos kempinėlės švariai išvalysite mikrobangę, joje neliks chemikalų kvapo.

5. Nušveiskite sidabro indus
Tam naudokite košelę iš 3 dalių sodos ir 1 dalies vandens. Nušveiskite ir gerai perplaukite vandeniu.

6. Išvalykite orkaitę
Negailėdami pabarstykite soda orkaitės dugną. Apipurkškite vandeniu, kad soda sudrėktų. Palikite nakčiai. Ryte iššveiskite, likusią sodą sušluokite, orkaitę perplaukite vandeniu.

7. Plaukite grindis
Nenaudokite toksiškų grindų ploviklių. Geriau ištirpinkite 0,5 puodelio sodos kibire šilto vandens ir plaukite nevaškuotas ar plytelių grindis. Perplaukite švariu vandeniu ir nusausinkite. Grindys tiesiog žibės.

8. Valykite baldus
Galite nuvalyti baldus ir sienas (net kreidelių žymes) švelniai trindami drėgna kempinėle su soda. Nušluostykite sausu švariu skudurėliu

9. Nuvalykite vonios užuolaidas

Nuvalykite užuolaidas ir atgaivinkite jų kvapą šveisdami soda ant drėgnos kempinėlės ar šepečio. Perplaukite vandeniu ir nudžiovinkite.

10. Skalbkite vaikų drabužėlius
Vaikų oda jautri skalbikliams, kurių pasirinkimas tikrai didelis. Tačiau vis tiek sunku panaikinti dėmes bei kvapus iš tokių daiktų, kaip seilinukai, kelnytes ir pan. Jei dėmės sunkai valomos, skalbdami šalia savo skysto skalbiklio įpilkite pusę puodelio sodos. Taip pat įpilkite 0,5 puodelio sodos į skalavimo stalčiuką - taip geriau pasinaikins kvapai.

11. Atgaivinkite sporto krepšių kvapus
Tiesiog pabarstykite juos soda, palaikykite ir išdulkinkite.

12. Šalinkite riebalų ir tepalų dėmes
Jei ant garažo grindų ar kiemo trinkelių pastebėjote riebalų dėmes, įtrinkite jas kepimo soda, palaikykite ir nuplaukite vandens čiurkšle.

13. Plaukite automobilius
Naudokite sodą plaudami žibintus, chromuotas detales, langus, padangas, vinilo sėdynes nesirūpindami dėl įbrėžimų. Litrui šilto vandens imkite ¼ puodelio sodos. Labai dideliems nešvarumams naikinti pilkite sodos tiesiog ant kempinėlės ar šepečio.

14. Valykite langus
Langus puikiai nuvalysite drėgnu skudurėliu ir soda, po to perplaukite kitu skudurėliu, sumirkytu karštame vandenyje.

15. Valykite vonios kambarį
Vonią, klozetą, dušo sieneles lengvai nušveisite košele, pagaminta iš 1 dalies sodos ir 0,5 dalies acto. Ši košelė ne tik šveičia, bei ir pašalina muilo apnašas, pelėsius.