Pagrindiniai jo motyvai – mėlynų dailylenčių ir betono sienų apdaila, geometriniai plytelių raštai. Retro dvasia dvelkia restauruoti septintojo dešimtmečio baldai, atvežti iš šeimininkės tėvų ir senelių namų. Jie kelia malonius prisiminimus, suteikia jaukumo.

Sukurtos patogesnės erdvės

Vilniaus Naujamiesčio daugiabutis, kuriame yra šis būstas, statytas 7-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. 59 kvadratinių metrų ploto butas buvo senokai nematęs remonto. Siekiant, kad jis labiau atitiktų čia įsikūrusios merginos poreikius, pirmiausia buvo išgriautos visos pertvarinės sienos ir sukurtos naujos, daug patogesnės patalpos, aiškina interjero kūrėjas.

„Užsakovė suteikė kūrybinę laisvę, pasitikėjo, nes jai labai patiko mano kūryba, ankstesni darbai. Ji pageidavo patogaus, šiuolaikiško ir elegantiško skandinaviško stiliaus interjero. Norėjo, kad kuo racionaliau išnaudotume visą nedidelio buto plotą. Nors biudžetas buvo ribotas, vadovavomės principu: geriau mažiau, bet kokybiškai“, – pasakoja R. Špokas.

Dizaineris suprojektavo tris kambarius. Gyvenamoji erdvė sujungta su virtuve ir nedideliu prieškambariu, yra atskiras jaukus miegamasis ir patogus darbo kambarys. Interjere juntama skandinaviško minimalizmo įtaka. Išlaikytas vienas stilius visame bute, sukurta įdomių, originalių detalių, kad nebūtų nuobodu ir monotoniška.

Kelia malonius prisiminimus

Senus sovietiniais laikais pagamintus, tačiau tikrai stilingus fotelius ir kėdes, taip pat iš Austrijos parvežtą senelių dovanotą medinę kėdę turėjo šeimininkė. Šiuos baldus bendru sutarimu nutarta pritaikyti naujame interjere. Ir jie neabejotinai gerai tinka. Žavus seno ir naujo kontrastas suteikia namams retro prieskonį, atrodo ir įdomiai, ir moderniai.

Tai lyg reveransas praeičiai, maloniems prisiminimams apie tėvų namus ir 7-ajam dešimtmečiui, kurio dvasia alsuoja pats namas. Pasak R. Špoko, jei baldas kokybiškas, stilingas, o dar mielas akiai ir širdžiai – restauruoti verta, nors tai tikrai nėra pigu. Kita vertus, kartais geriau restauruoti seną baldą negu įsigyti niekuo neišsiskiriantį naują.

Dizaineris specialiai šiam interjerui sukūrė ir mėlynai pilkų tonų paveikslą, kuris puošia svetainę. Apšvietimo sprendimai labai paprasti. Svetainėje, virtuvėje ir koridoriuje naudojami juodi taškiniai lubiniai šviestuvai. Ažūriniai metaliniai šviestuvai virš valgomojo stalo išryškina atskiras funkcines zonas. Prie sofos jaukią šviesą skleidžia toršeras.

Saviti dekoro elementai

Balta, pilka ir mėlyna spalvos, šiltas medienos, kuria išklotos grindys, atspalvis ir išraiškinga tekstūra, geometrinių raštų ritmas kuria jaunatvišką nuotaiką. Virtuvės ir vonios plytelės išmargintos madingais geometriniais senoviniais raštais. Mėlynų medinių sienų ornamente galima įžvelgti etnografinių užuominų.

„Šių dekoro elementų savitumas interjerą paverčia novatorišku, moderniu, išskirtiniu. Esminė detalė – medinių jūros mėlynumo dailylenčių fragmentai ant svetainės ir miegamojo sienų bei vonios balduose. Dailylentės kuria žaismingą ir jaukią atmosferą. Betoninė siena svetainėje simbolizuoja išgrynintą urbanistinę estetiką ir yra atsvara medienos detalėms“, – aiškina R. Špokas.

Įstrižai sudėtos balinto uosio grindys suteikia dinamiškumo, o baltos sienos, virtuvės ir svetainės baldai bei durys yra neutralus fonas. Prisėsti ir pailsėti vilioja minkšta mėlynu audiniu aptraukta sofa. Mėlynos spalvos yra ir virtuvės spintelėse. Melsvi, juodi, pilki elementai išryškėja kėdžių ir fotelių apmušaluose, pagalvėlėse, patalynėje, lovos gobelene, užuolaidose.