Daugiau apie netikėčiausias kavos savybes bei panaudojimo būdus pranešime spaudai pasakoja „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis.

Sode

Panaudotus kavos tirščius nebūtina iš karto mesti į šiukšliadėžę. Juos galima panaudoti sode. Tiesiog sumaišykite su šarmo turinčiomis medžiagomis bei patręškite dirvą. Sodo augalams toks mišinys yra vertinga trąša. Kirminai gyvenantys komposte minta bakterijomis, kurios dauginasi kavos tirščiuose. Šios bakterijos yra naudingos kirminų virškinimo sistemai bei padeda jai efektyviau funkcionuoti.

Nedidelis kavos tirščių kiekis yra naudingas tręšiant augalus, kurie reikalauja didesnės koncentracijos rūgštingumo, pvz. rožės. Kavoje yra gausybė azoto, kalcio, magnio, kalio bei kitų mineralų. Tirščius paprasčiausiai reikia užpilti ant dirvos paviršiaus. Bent plonu sluoksniu padengus dirvą, kurioje auga augalai, pastarieji įsisavins šias medžiagas, taip sukuriant prielaidas augalams greičiau augti. Prieš naudojant šį metodą, būtina atkreipti dėmesį į individualių augalų toleranciją rūgštingai dirvai. Pvz. pomidorams ši trąša visiškai netinka.

Atbaido vabzdžius

Kava skleidžia stiprų kvapą, kuris atbaido daugybę vabzdžių ar net gyvūnus. Šį reiškinį pagrindžianti teorija teigia, kad uodai, skruzdėlės, lervos netoleruoja kavos rūgštingumo dirvoje ir šalinasi nuo vietų, kuriose dirva pasižymi šiomis savybėmis.

Atbaido gyvūnus

Jei savo kieme nepageidaujate nekviestų svečių – gyvūnų, tam galima panaudoti kavą. Sumaišius kavos tirščius su kitomis, aitrų kvapą skleidžiančiomis medžiagomis, savo teritoriją apsaugosite nuo šių įsibrovėlių. Taip yra todėl, kad daugelio gyvūnų uoslė yra nepalyginamai jautresnė nei žmonių, taigi nors mums kvapas ir yra nejaučiamas arba net kvepia skaniai, gyvūnams jis gali būti nepakeliamas. Šiam reikalui kavos tirščius galima maišyti su apelsinų ar kitų citrusinių vaisių žievėmis.

Jei norite apsaugoti savo gyvūną nuo blusų, kava, vėlgi, gali ateiti į pagalbą. Tiesiog reikia maudant gyvūną į vandenį įpilti kavos.

Aromatai

„Rytais labiausiai pradžiugina šviežiai maltos kavos aromatas? Kavos pagrindu galite pasidaryti natūralų namų gaiviklį. Tiesiog sumalkite kavą ir suberkite ją į laidžią medžiagą (pvz. medžiaginį maišelį, pėdkelnes). Šį gaminį saugiai suriškite, bei pasidėkite namuose ir kiekvieną dieną pasitiksite malonaus aromato apsuptyje“, – siūlo I. Dombrauskis.

Uoslės atgaivinimui

Turbūt jau pastebėjote, kad beveik visose kvepalų parduotuvėse galima rasti nedidelį indelį kavos pupelių. Šis sprendimas turi savo paskirtį. Kavos skleidžiamas aromatas išvalo ir atgaivina uoslės receptorius, kurie po ilgalaikio kvapų uostymo tampa nebe tokie jautrūs ir negali identifikuoti kvapų. Atgaivinus receptorius besirenkantieji kvepalus vėl gali užuosti net subtiliausius kvepalų aromatus.

Kvapai

Kava turi savybę sugerti kvapus, todėl puikiai tinka šaldytuvo kvapams panaikinti. Dėl tos pačios priežasties, jeigu norite, kad kava išlaikytų savo aromatą – nedėkite jos į šaldytuvą, kitu atveju, ji įsisavins visus įmanomus šaldytuvo kvapus ir praras savo aromatą.

Kava panaikina įvairius kvapus, todėl po aitrių produktų apdorojimo, pvz. svogūno, galite panaikinti nemalonų rankų kvapą. Tereikia jas ištrinti su kava. Tinka ir kriauklės valymui, jei ji skleidžia nemalonų kvapą, tereikia į sistemą supilti kavos tirščius. Tik nepadauginkite, kad neužsikimštų sistema.

Odos valiklis

Kavos tirščiai yra pakankamai šiurkščios konsistencijos, kad su jais būtų galima valyti, tačiau kartu ir pakankamai švelnūs, kad būtų galima šveisti net veido odą. Panaudotais kavos tirščiai patrinkite veido odą ir ji atsinaujins. Ši procedūra naudinga veido odos pilingavimui. Po procedūros oda patampa švelni, o vyrams suteikia losjono po skutimosi su espresso kavos aromatu aromatą.
Kava naudinga ir kovoje su celiulitu. Kavos tirščius sumaišius su kokosų aliejumi, šį mišinį įtrinkite į odą.

Dažai

Jau ilgą laiką tapytojai ir amatininkai atradę ypatingą kavos savybę įgalinančią išgauti šilčiausius atspalvius savo kūriniuose. Įprastai pagaminama kava gali būti panaudojama įvairių medžiagų dažymui. Dažant šiuo būdu kava medžiagoms perduoda blankiai rusvą atspalvį.

Valiklis

Kavos tirščius drąsiai galima naudoti kaip indų šveitiklį. Grubus paviršius palengvina net labiausiai įsisenėjusių paviršių atgramdymą. Iššveitus indą su kavos tirščiais paskui tiesiog nuplaukite viską po vandeniu. Tinka ir riebaluotiems paviršiams.

Burnos gaiviklis

Neįtikėtina, tačiau lygiai taip pat, kaip sugeria kvapus iš šaldytuvo, kava taip pat gali pasitarnauti ir nemalonaus burnos kvapo panaikinimui. Tiesiog įsidėkite keletą kavos pupelių į burną ir netrukus turėsite neutralų kvapą.

Plaukams

Pasirodo, jog kava gali praversti ir plaukų procedūroms. Pasidarius stiprios kavos puodelį bei jam ataušus įtrinkite kavą į sausus išplautus plaukus. Šį koncentratą palikite plaukuose apytiksliai 20 min, o tada praplaukite vandeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)