Ypatingą nuotaiką kuria čia gyvenančių žmonių istoriją menančios detalės, iš kartos į kartą perduodami baldai.

Prireikė daugiau erdvės

110 kvadratinių metrų ploto buto interjero stilių būtų sunku įsprausti į vadovėlinio apibrėžimo rėmus. Dizainerės nuomone, jis artimiausias eklektikai – įvairių laikotarpių, stilių, medžiagų, formų maišymas. Mažiau dėmesio taisyklėms, daugiau – jausmams, vertybėms, kurios svarbios čia gyvenantiems žmonėms, atskleidžia svarbiausius principus.

„Šių namų interjerą kūriau du kartus. Tai mano kaip dizainerės metamorfozė, idėjų transformacija, kurios prireikė keičiantis klientų poreikiams. Pagal pirmąjį variantą butą sudarė keturi kambariai, virtuvė ir vonia. Tai buvo namai trims žmonėms – tėvams ir dukrai. Rekonstrukcijos prireikė, kai dideliam užsakovų džiaugsmui gimė antroji dukrytė“, – pasakoja B. Senkevič.

Kambarių skaičius liko toks pat, bet šiek tiek perplanuotos erdvės siekiant didesnio funkcionalumo. Šeimininkai norėjo, kad abi mergaitės turėtų atskirus kambarius, kad būtų kuo daugiau vietos daiktams susidėti ir namai visada atrodytų tvarkingi, estetiški. Po remonto bute atsirado du papildomi tamsūs kambariukai.

Didinant vaikų kambarius valgomasis sujungtas su svetaine, ši patalpa kiek sumažėjo. Kuriant interjerą pirmą kartą daugiau dėmesio skirta detalėms, emocijoms, kurias sukelia daiktai. Erdvės suformuotos taip, kad būtų patogu, bet nesiekta išnaudoti kiekvieno kampo. Pakartotinai kuriant daugiau galvota apie pragmatinius dalykus.

Ką tik galėjo, atnaujino

Dizainerė nepagailėjo laiko ir pastangų, kad atnaujintų baldus, kitus daiktus ir pritaikytų juos pertvarkytame interjere, nes jai rūpi atsakingas vartojimas. Daugumą jų pavyko išsaugoti rekonstruojant ir perdažant – padėjo nestandartinių baldų gamintojai. Išmesti senus baldus, aksesuarus ir pakeisti kitais daugeliu atvejų būtų buvę paprasčiau, tačiau prikelti naujam gyvenimui daiktai ypač džiugina.

Vienas iš labiausiai pavykusių sprendimų – Provanso stiliaus miegamojo lovos galvūgalis buvo aptrauktas įdomesniu, ryškesniu gobelenu. Komoda, ant kurios stovi televizorius, pagaminta iš senos spintos antresolės. Užuolaidas reikėjo tik persiūti priderinant naujas, labiau tinkančias prie bendro stiliaus detales. Šviestuvai beveik visi liko, tik pakeista jų vieta.

Pagausėjusios šeimos kokybiškam poilsiui svetainėje reikėjo naujo patogaus minkšto kampo. Apžiūrėjus standartinius gaminius nepavyko rasti tinkamo, todėl B. Senkevič suprojektavo, o baldininkai pagamino stilingą geltonos spalvos sofą. Įsigytas ir naujas apvalus valgomasis stalas su kėdėmis, jų gobelenas dera prie baldų rankenėlių.

„Vonioje norėjosi raudonų akcentų. Kai suradome raudoną vonią, ji iš karto mums visiems labai patiko. Visi baldai pagaminti individualiai, raudonumą prislopina juodos ir baltos plytelės. Prie vonios labai tinka raudona kėdutė. Šviestuvai, praustuvas, vandens maišytuvai tobulai dera tarpusavyje, nors jų stiliai visiškai skirtingi“, – aiškina dizainerė.

Atitinka visų poreikius

Virtuvė yra atvira, žaismingos grindų plytelės primena šachmatų lentą. Baldai nestandartiniai, ne visur buvo įmanoma panaudoti medžio dureles, todėl kai kurios spintelės uždengtos tekstile, šis sprendimas suteikia savitumo ir žavesio. Langą puošia romantiškos klostinės užuolaidos. Prancūziško stiliaus kriauklė dera su veidrodiniu šviestuvu ir veidrodžiu dengtu šaldytuvu.

Beveik visi svetainės ir valgomojo baldai sukurti pagal individualius dizainerės projektus. Knygų lentyna įrengta virš minkštasuolio, tai labai patogu. Jaukumo suteikia sieniniai šviestuvėliai, originalus veidrodis.

Miegamasis, palyginti su pirminiu variantu, irgi susitraukė, bet neprarado nė lašelio žavesio. Nauju gobelenu aptrauktas lovūgalis ir pačios šeimininkės gaminti šviestuvai kuria malonią aplinką. Šis kambarys neapkrautas daiktais ir smulkmenomis, vyrauja ramios spalvos, todėl atrodo erdvesnis, negu iš tikrųjų yra.

Vaikų kambariai labai skirtingi. Jaunėlės karalystė pastelinė, rožinė, su gausybe žaislų, kaip ir pridera mažosios princesės valdoms. O vyresnioji sesė jau visa panelė, turinti savo idėjų, norų. Jos kambaryje puikiai tiko juoda dažyta siena, ant kurios galima rašyti kreidelėmis, raidėmis išmargintas kilimas, mergaitės pomėgius atspindi pianinas ir švediška sienelė.

Detalės – pagal nuotaiką

Interjero kūrėja pastebi, kad knygos yra neatskiriama šios šeimos gyvenimo dalis, todėl joms buvo skiriama daug dėmesio. Knygomis galėjo būti užpildytas dvigubai didesnis koridorius, bet joms teko ieškoti kitos vietos. Vis dėlto kelios lubas siekiančios knygų lentynos čia išsiteko ir tapo spalvingu interjero akcentu.

Viso buto sienos šviesių spalvų arba baltos, grindys iš medžio masyvo, siekta, kad jos nekristų į akis ir netaptų interjero ašimi. Plytelės taip pat neryškios, tik klasikinis juodos ir baltos derinys virtuvėje ir vonioje suteikia žaismingumo. Daugiau dėmesio skiriama spalvotoms detalėms, jas keičiant kaskart sukuriama kita nuotaika.

Apšvietimas įvairus, visame interjere yra nemažai skirtingų originalaus dizaino šviestuvų, jie tampa vienu ryškiausių dekoro elementų. Paveikslai, nuotraukos taip pat kuria išskirtinę atmosferą. Visos detalės čia labai svarbios, apgalvotos, būtent jos praskaidrina pilką kasdienybę ir suteikia neapsakomą džiaugsmą gyventi.

„Kai susiburia visa šeima, namuose sklinda ypatinga šiluma: gardžiai kvepia gaminamas maistas, girdėti linksmas klegesys, skamba muzika. Prie to prisideda ir mano sukurtas interjeras, subtilūs, netradiciniai sprendimai. Besąlygiškas užsakovų pasitikėjimas suteikė laisvę ir padėjo pasiekti rezultatą, kuriuo patenkinta ir aš, ir jie“, – sako B. Senkevič.