Jau senokai orchidėjas galima laikyti vienomis iš madingiausių gėlių – ir ne tik tarp egzotiškų augalų mylėtojų. Jas mielai naudoja ir profesionalūs dizaineriai biurams, viešoms ar komercinės paskirties patalpoms puošti. Tačiau vienas dalykas yra mokėti pastatyti vazonėlį su orchidėja vaizdingiausioje patalpos vietoje, o visai kitas – nepražudyti taip augalo.

Kaip įkomponuoti

Orchidėja – tarsi princesė tarp kitų gėlių, jai būtina suteikti progą pasipuikuoti. Ideali vieta tam bus kambario centras, kur visi galėtų matyti ir grožėtis, kur saulės šviesos bus nei per daug, nei per mažai.

Jeigu abejojate dėl šviesos kiekio, atkreipkite dėmesį į orchidėjos lapus ir žiedlapius: jeigu jie tamsūs, šviesos mažoka, jei įgavę gelsvą atspalvį – jau per daug.

Dar viena klimatinė būtinybė orchidėjoms yra drėgnas oras. Todėl patalpa turėtų būti gerai vėdinama, bet, suprantama, ne taip smarkiai, kad skersvėjai plazdentų žiedlapius.

Skirtingiems kambariams – skirtingos gėlės

Orchidėjų galima rasti įvairiausių atspalvių, pradedant akį rėžiančiais ir baigiant pasteliniais. Kaip tik dėl to šių gėlių kompozicijos būna tokios efektingos.

Kai kurie interjero dizaino specialistai pataria naudoti vienos rūšies orchidėjas, tačiau kiti nedraudžia ir maišyti. Sprendimą, kurį variantą rinktis, turėtų padiktuoti interjero spalvų gama ir stilistika.

Svetainės viduryje įkurdinta orchidėja taps visuotinio dėmesio centru. Violetinių atspalvių žiedai atrodys labai romantiškai, jeigu kambaryje bus daugiau tokios spalvos akcentų.

Baltos arba geltonos spalvų orchidėja suteiks interjerui ryškumo, pozityvumo.

Itin madinga pastaraisiais metais orchidėjomis puošti miegamuosius. Šios gėlės – švelnumo įsikūnijimas, taigi puikiai tinka tokiai aplinkai. Kalbant apie spalvas, miegamuosiuose geriausiai atrodys balti ir gelsvų atspalvių žiedai.

Dar madingesnė tendencija – orchidėjos virtuvėje. Dauguma interjero dizainerių tokiu atveju rekomenduoja neutralios baltos spalvos variantą, tačiau jis nėra privalomas. Žaiskite spalvomis, kiek tik jūsų širdis geidžia. Tik nestatykite orchidėjos pernelyg arti viryklės: nors tai ir šiltų kraštų augalas, karščio netoleruoja.

Jeigu nėra kito pasirinkimo, kaip tik pastatyti orchidėją ant virtuvės palangės, nepamirškite saugoti jos nuo stiprių saulės spindulių.

Stilių įvairovės karalienės

Klasikiniu stiliumi įrengtame interjere orchidėjos harmoningai dera su visais elementais – galite nesukdami galvos vazonėlį ar vazą statyti praktiškai bet kur. Tačiau ir modernaus interjero gerbėjams nereikėtų baimintis tokių gyvųjų akcentų: gležnos orchidėjos kontrastuos su lakoniška ar net griežtų formų aplinka dar labiau ją paryškindamos.

Taigi ir šiuolaikiškai įrengtame būste orchidėjai galėsite rasti vietą bet kur – ši gėlė kiekvieniems namams suteiks spalvų, švelnumo, grožio ir gyvybingumo.