Patyrę sodininkai dar neištirpus sniegui prideda sniego į cisternas. Sodinant daržoves šiltnamiuose ar balandį – lysvėse ištirpusio sniego vanduo labai pravers.

Šakelių karpymas ir medžių bei krūmų tręšimas

Dar nepradėjus tekėti sulai reikia apkarpyti medžius ir vaiskrūmius. Tai galima daryti pirmomis šiltesnėmis dienomis po žiemos.

Pirmiausia nukarpomos didelės šakos. Paskui reikia kruopščiai apžiūrėti medžių žievę, o pastebėjus užkrėstus plotus, juos reikia nuvalyti. Nereikalingas, žiemą aplūžinėjusias, sausas, ligotas šakeles irgi reikia nukarpyti ir sudeginti.

Spygliuočiai ir krūmai apkarpomi gerokai vėliau – balandį–gegužę. Sniegui nutirpus reikia supurenti žemę apie medžius, juos patręšti ir palieti.

Generalinė tvarka sode

Šis darbų etapas sunkiausias, jis dirbamas tada, kai visiškai nutirpsta sniegas. Net jei vėlyvą rudenį sugrėbėte lapus, sutvarkėte sklypą, per žiemą vis tiek prisikaupia įvairių šiukšlių – mulčiavimo produktų, kuriais apdengiamos lysvės, įvairių apdengimų likučių ir pan.

Patyrę sodininkai rekomenduoja tvarkant sklypą išrauti ir pirmas piktžoles, kol jos dar silpnos, neįsišaknijusios ir lengvai raunasi.

Vaismedžių baltinimas

Šis patarimas tiems sodininkams, kurie nenubaltino kamienų rudenį. Baltinti galima nutirpus sniegui ir temperatūrai pakilus iki daugiau nei 5 laipsnių. Atidėlioti balinimo nepatartina – balinti reikia iki išsprogstant pumpurams ir pasirodant pirmai žalumai, nes sušilus žemei išlįs įvairūs kenkėjai. Nepamirškite užtepti žaizdų ir gilių įbrėžimų. Ypač svarbu nubalinti jaunus augalus.

Insekticidai

Kai vidutinė paros temperatūra būna didesnė nei 5 laipsniai šilumos, medžius ir krūmus reikia apipurkšti insekticidais nuo įvairių kenkėjų ir ligų. Šį darbą reikia atlikti prieš pasirodant pirmiems lapeliams.

Augalų sodinimas ir persodinimas

Ankstyvas pavasaris – puikus metas sodinti naujus krūmus – aviečių, serbentų, gervuogių, vaismedžių, medžių ir gėlių. Aktyviausias augimas ir šaknų sistemos vystymasis vyksta, kai oro temperatūra būna nuo 5 iki 12 laipsnių, o taip būna arba rudenį, arba ankstyvą pavasarį. Manoma, kad krūmus ir medžius geriau sodinti pavasarį, nes rudenį nepakanka laiko adaptuotis iki šalčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)