Guostis, kad vyrui reikia daug laiko pasiekti orgazmą, nėra populiaru. Vyraujant priešlaikinės ejakuliacijos problemai, vyras, kuriam reikia daug laiko, daugeliui moterų būtų svajonė, bet realybėje tai kelia didelę įtampą.

Anot profesoriaus B. Dainio, jei vyras negali patirti orgazmo arba jam reikia labai daug laiko, tai jau gali būti uždelsta ejakuliacija ir tokį vyrą reikia siųsti pas gydytojus.

Be to, jei partneriui nepavyksta ejakuliuoti, neretai atrodo, kad tai moters kaltė, kad ji kažką negerai daro. Netiesa. Vyro orgazmui įtakos gali turėti daugybė veiksnių. Vienas priežastis galima pašalinti, kitų ne.

Kas yra uždelsta ejakuliacija? Tai situacija, kai sunku pasiekti orgazmą sekso metu. Net jei tuo mėgaujatės, ilgainiui tai ima kelti įtampą, o seksas nebeteikia malonumo.

Urologas Balys Dainys pasidalijo dažniausiomis uždelsto orgazmo priežastimis ir patarė, kaip jas spręsti.

6 dažniausios uždelsto orgazmo priežastys:

Psichotropiniai vaistai

Antidepresantai arba migdomieji gali sukelti uždelstą orgazmą tiek vyrams, tiek moterims. Iš tiesų nuo 30 iki 70 proc. antidepresantus vartojančių žmonių susiduria su seksualinio gyvenimo problemomis.

„Šiandien vis daugiau vyrų ieško pagalbos dėl negalėjimo baigti akto, nes vartoja antidepresantus. Ši problema labai sparčiai populiarėja, todėl ji tampa pagrindine patologine sutrikimo priežastimi. Daugumai patariu grįžti pas gydytoją išrašiusį stiprius antidepresantus ir pakeisti juos kitais, mažiau slopinančiais seksualinį potraukį,“ – patarė gydytojas B. Dainys.

Apyvarpės perteklius – fimozė

Fimozė yra viena iš medicininių būklių, kurios vyrams ne tik apsunkina lytinį gyvenimą, trukdo šlapinantis, bet ir sukelia uždelsta ejakuliaciją.

„Apyvarpė varpos ramybės būsenoje dengia galvutę, o įvykus erekcijai apyvarpė nuslenka žemyn. Jeigu vyras negali atsmaukti apyvarpės, diagnozuojama fimozė. Tokiu atveju vyrui sunku baigti aktą, jis jaučia fizinį ir emocinį diskomfortą. Dažnas jaunuolis šio sutrikimo nepastebi, kol nesusiranda merginos, na, o tada jau kreipiasi į gydytojus dėl apipjaustymo. Tai nėra sudėtinga operacija, todėl po jos atlikimo ir sutrikimas greitai baigiasi,“ – pasakojo gydytojas.

Žemas testosterono lygis kraujyje

Testosteronas – dažnai vadinamas vyriškumo hormonu. Vyrų organizme testosterono daugiausia pagaminama sėklidėse. Todėl jo trūkumas dažnai sukelia tokių problemų, kaip erekcijos nebuvimas, sunkumai patiriant orgazmą. „Testosterono kiekis dažniausiai tikrinamas kraujo tyrimu. Nustačius per mažą testosterono kiekį, gydytojas gali pasiūlyti tam tikrų medikamentų, didinančių šio hormono lygį,“ – kalbėjo urologas.

Psichologinio pobūdžio problemos

Net jei nevartojate vaistų, psichologinio pobūdžio sunkumai, kaip antai, nerimas, depresija, gali sukelti uždelstą orgazmą. Kai žmogus prislėgtas, sunku net dantis išsivalyti, ką jau kalbėti apie kopimą į kalnus ar seksą.

Dažnai uždelsto orgazmo kamuojamam vyrui reikia psichologinės pagalbos – arba psichologo, arba nuotaiką stabilizuojančių vaistų.

Įvairios traumos

„Nugaros skausmai, išvaržos, nugaros smegenų traumos, įvairūs infekciniai susirgimai, gali turėti įtakos abiejų lyčių seksualiniams sutrikimams, apie kuriuos pacientai dažnai pamiršta užsiminti.“ – pasakojo gydytojas.

„Paskatinkite partnerį nesidrovėti ir aptarti sunkumus su savo gydytoju. Vyrams sunku kalbėti apie tokius dalykus, bet juk gydytojai yra tam, kad jūsų gyvenimas taptų geresnis.“

Masturbavimasis

Jei dešimtmetį prieš sutikdamas moterį vyras buvo įpratęs masturbuotis, patirti orgazmą per įprastą lytinę sueitį jam gali būti sunku. Makštis stangri, bet ji nepajėgi pakartoti besimasturbuojančio vyro rankos stiprumo ar greičio. Taigi įprotis masturbuotis – viena iš uždelstos ejakuliacijos priežasčių.

„Matematika paprasta – kuo dažniau vyras mylisi ar masturbuojasi, tuo lėčiau baigia aktą arba visai nebaigia. Masturbacija gali būti taikoma kaip priešlaikinės ejakuliacijos prevencija, o uždelstą orgazmą ji gali dar labiau nutolinti,“ – kalbėjo gydytojas.