Šiurkščios tekstūros

Ne išimtis ir sostinės daugiabučių kompleksas „Beržų terasos“ – nors jame nemažai želdinių, žalumos trūksta. Čia esančiame erdviame 95 kvadratinių metrų ploto bute įsikūrusi keturių asmenų šeima.

„Jiems namus kūriau laikydamasi šiaurietiškų tradicijų – tai skandinaviško stiliaus interpretacija, interjere vyrauja pastelinės spalvos ir naudojama daug natūralaus medžio“, – aiškina interjero autorė dizainerė Kristina Lastauskaitė-Pundė.

Ji atkreipia dėmesį, kad daugėja užsakovų, kuriems namų aplinkoje svarbiausias yra jaukumas, kaip atsvara technologijoms ir inovacijoms, baigiančioms užkariauti kone kiekvieną gyvenimo sritį.

Šiame bute neatsitiktinai atsirado šiurkščios tekstūros detalių, jos sušildo ir primena kaimą. Tai ąžuolo masyvo staliukai – kelmai, lyg rankų darbo vilnonis kilimas, skersai šukuotos ąžuolo faneruotės baldai. Natūralius elementus papildo tamsesni pilki, melsvi ir balti atspalviai (būdinga skandinaviškam stiliui). Panašios spalvos naudojamos visame interjere, jos suteikia vientisumo.

Visą erdvę jungia įspūdingos pilkšvos ąžuolo grindys – jos vienodos bendroje patalpoje, virtuvėje, tėvų ir vaikų miegamuosiuose, prieškambaryje.

Harmoninga visuma

Gerai apgalvoti, pasikartojantys deriniai kuria tam tikrą ritmą ir tarsi paveiksle susilieja į subtilią, harmoningą visumą. Gyvumo suteikia keli ryškesni akcentai – geltona knygų lentyna, skirianti svetainę nuo valgomojo ir virtuvės, tokios pačios spalvos pagalvėlė, plytų atspalvio lovatiesė miegamajame, raudonos ir geltonos kilimo dalys lyg dėlionė, baldų detalės vaikų kambaryje.

„Šeimininkai pageidavo, kad aplinka būtų žaisminga, tad leidau sau pažaisti“, – tęsia pasakojimą dizainerė. Taip bendroje gyvenamojoje erdvėje atsirado dvi jos suprojektuotos atviros namukų formos knygų lentynos. Net prikrovus į jas daug knygų matomas šių baldų ažūras, jie neužstoja pro didelius langus sklindančios natūralios šviesos.

Kitas pavyzdys – linksmas staliukas, kurį sudaro keturios nesujungtos viena su kita detalės. Prireikus baldą galima akimirksniu išardyti ir nunešti, pavyzdžiui, į terasą, vaikų kambarį, koridorių ar miegamąjį.
Akį traukia minkštasis baldas, sudėliotas iš skirtingų mėlynų atspalvių ir formų dalių.

Netradicinės medžiagos

K. Lastauskaitės-Pundės interjerai kaskart nustebina netikėtomis medžiagomis arba netradiciniu jų panaudojimu. Kad ir pilkintas ąžuolas, ypatingas jo atspalvis išgaunamas ne dažant, o taikant specialią technologiją – rūkant medieną.

Virtuvės ir vonios baldams parinkta išraiškinga šukuota mediena (ąžuolo faneruotė), šiurkštus paviršius atrodo tarsi pasendintas.

Staliukas iš natūraliai suskilinėjusio ąžuolo masyvo laikui bėgant tik gražės. Jis ne tik dekoratyvus, bet ir praktiškas, prireikus atnaujinti užteks tik paalyvuoti, tad jį galima naudoti nesibaiminant – apie originalaus baldo privalumus kalba dizainerė.

Virtuvės baldų stalviršiai pagaminti iš kompaktinio laminato – medžiagos, paprastai naudojamos pastatų fasadams. Ši danga vientisa, be siūlių (pjaustoma iš didelio lakšto), labai atspari drėgmei, trinčiai. Ja padengta ir siena tarp stalviršio ir pakabinamų spintelių.

Vonios sienos ištinkuotos drėgmei atspariu dekoratyviniu tinku, aplinkui vonią išklijuotos mozaikinės plytelės iš marmuro.

Erdvė be jokių ribų

„Kurdama interjerą siekiau išvengti baltos dėžės pojūčio. Norėjau, kad baltos lubos būtų kaip atskiras elementas, o skirtingų melsvų ir pilkų atspalvių sienos jungtųsi į kitą vientisą elementą. Tai kuria erdvės be jokių ribų įspūdį, neaišku, kur baigiasi svetainė, o kur prasideda holas“, – apie idėją pasakoja K. Lastauskaitė-Pundė.

Kadangi butas šviesus, jame daug langų, nepabijota sodresnių spalvų. Bendroje gyvenamojoje erdvėje viena siena nudažyta tamsiai pilkai, kita ryškesne pilkai mėlyna spalva.

Prieškambaryje ir miegamajame sienos tamsiai pilkos, vonioje – šviesiai pilkos, paletę paįvairina skirtingų pilkų tonų mozaikinės plytelės.

Vaikų kambaryje viena siena visai juoda, ant jos lyg mokyklinėje lentoje galima piešti kreidelėmis, kitos – šviesių atspalvių.

Vakare tamsios spalvos neslegia, nes yra ne vienas dirbtinio apšvietimo scenarijus. Kai šviečia lubiniai šviestuvėliai, viskas paskęsta švelnioje šviesoje, net neaišku, iš kur ji sklinda. Jie derinami su moderniais lubų šviestuvais (virš televizoriaus, virtuvėje).

Ypatingą nuotaiką kuria dekoratyviniai šviestuvai. Virš valgomojo stalo pakabintas įtaisas jį apšviečia ryškiai. Poilsio kampelyje – neakinantys, skleidžiantys išsklaidytą šviesą ir kuriantys ramią atmosferą. Skandinaviškas šių šviestuvų dizainas žavi organiškomis formomis. Pastatomas ant grindų primena žibintą, o padėtas ant lentynos – vandens nugludintą akmenuką.