Nors kol kas Dovilei tai tik hobis, jai jau teko atnaujinti ir Rytų Londone įsikūrusį grožio saloną „Panelė“, moteris tikisi, kad tai – tik pradžia.

Dovilė mielai sutiko ANGLIJA.today skaitytojams papasakoti apie savo aistrą dekoravimui, namų interjero kūrimą ir sukurtą feisbuko puslapį „Home Decor“.

- Papasakokite apie save – kiek laiko gyvenate Anglijoje, iš kur atsirado aistra dekoravimui?

- Į Angliją atvykau gan neseniai – prieš trejus metus. Galiu save pavadinti meilės emigrante, nes niekad gyvenime neturėjau planų išvažiuoti gyventi svetur. Tačiau kaip sakoma „Niekada nesakyk niekada“, Lietuvoje sutikau savo vyrą, susituokėme, gimė dukrytė, vyras grįžo atgal į Angliją, o mes – kartu su juo.

Lietuvoje daugelį metų dirbau stiliste-vizualiste rūbų parduotuvėje, tai ir buvo pirmasis mano rimtesnis susidūrimas su grožiu, mada ir stiliumi.

- Kada susidomėjote dekoravimu?

- Tai peraugo į beprotišką aistrą tada, kai persikėlėme į kitus namus, jie buvo seni, reikėjo remonto, baldų, taigi aš sau išsikėliau užduotį atnaujinti juos išleidžiant kuo mažiau. Tapetavome, dažėme ir atnaujinome namus patys, tada gimė dar viena aistra - restauruoti, dekoruoti baldus.

Namai man tapo be galo jaukūs ir savi, nes prie visko prisiliečiau pati. Kadangi esu maksimalistė ir idealistė, tai visur noriu matyti grožį – todėl dekoruoju ir šeimos šventes, taip pat domiuosi rūbų tendencijomis, mėgstu puošti savo dukrytę.

- Iš kur semiatės dekoravimo idėjų?

- Dekoravimo idėjų semiuosi iš „Pinterest“, „Instagram“, dar skaitau įvairius tinklaraščius, knygas ir žurnalus apie interjerą bei švenčių dekorą.

- Ką dažniausiai dekoruojate? Šventes, namų aplinką?

- Galima sakyti, kad dažniau dekoruoju namus, visgi švenčių pasitaiko mažiau, o namuose perversmas – kone kasdien, labai mėgstu kurti, iš neįmanomo padaryti kažką tokio, kas net pačią nustebintų.

- Papasakokite apie savo namų interjerą. Kodėl jį kūrėte būtent tokį?

- Prieš kurdama interjerą, pirmiausia atsižvelgiu į aplinką, koks stilius derėtų labiausiai, be abejo, ir į žmogaus norus. Kadangi mūsų namai buvo gana seni, tai bandžiau sužaisti su aksesuarais, detalėmis, gėlių kompozicijomis ir neinvestuojant didelių lėšų sukurti jaukią atmosferą.

Iš daugybės žmonių sulaukiu komplimentų apie savo namus ir jų interjerą - tai man ypač malonu, nes į juos „įdėta daug širdies“ ir visiškai nedaug lėšų. Mano darbo įvertinimas man yra malonesnis nei pagyrimas, jog šiandien gražiai atrodau (juokiasi).

- Kas Jums yra svarbiausia savo asmeninėje erdvėje, Jūsų pačios namuose?

- Vienas iš svarbiausių dalykų – tai, kad namuose būtų jauku ir gera. Kas kitas, jei ne žmona, mama sukurs tą jaukumą. Man labai patinka posakis apie tai, jog namas padarytas iš karkaso ir plytų, o namai – iš meilės ir svajonių, tad svarbiausia, kas juose gyvena, kaip gyvena, o aplinka tik prisideda prie tų gražių jausmų kūrimo.
Dovilės Jablonskienės kurtas interjeras.

- Koks interjero stilius Jums šiuo metu labiausiai patinka?

- Tiesiog dievinu industrinį stilių. Žaviuosi šio stiliaus netradicinių medžiagų dermėmis. Ypač, kai naujai interpretuojami įvairiausi pramoninės paskirties daiktai: įrankių dėžės virsta baldais, netgi sena tepalo statinė gali tapti patogiu pufu. Gamykliniai vežimėliai, paletės – visa tai naudojama kaip kavos staleliai ir pan. Labai tikiuosi, kad ateityje teks prie šio stiliaus prisiliesti ir susipažinti iš arčiau.

Taip pat žaviuosi skandinavų požiūriu į interjerą. Jei jiems reikia šviestuvo virš stalo, o elektros išvadas yra visai ne ten, tai jie šviestuvo laidą tiesiog nutiesia per lubas, kad jis kabėtų ten, kur patogu.

Niekam nereikia euroremonto, iki negyvumo nulygintos sienos, jie neperka baldų, kad „liktų anūkams“. Todėl dažnai pas mus gali išgirsti, kad „Ikea“ baldai – vienkartiniai, tačiau skandinavams tai ne minusas, tai – skirtingas požiūris į gyvenimą ir aplinką. Beje, aš „Ikea“ baldus labai mėgstu (juokiasi).

- Jūsų manymu, ko reikia, kad namuose būtų jauku?

- Svarbiausia, kad žmogus savo namuose jaustųsi patogiai, kad sukurtas namų stilius būtų jam artimas, o ne kažkieno primestas. Yra žmonių, kurie aiškiai žino, ko nori ir kaip, bet yra ir tokių, kuriems reikia įkvėpimo, nukreipimo tinkama linkme, jiems reikia padėti išpildyti jų svajones, lūkesčius, pagelbėti derinant.

Vienas savo svajonių namus gali susikurti vaizduotėje, o kitas turi matyti pavyzdžius prieš akis. Visi mes esame skirtingi ir savaip žavūs, negalime visose srityse būti tobuli.

- Kokios švenčių dekoravimo tendencijos vyrauja šiuo metu?

- Kaip ir interjere, taip ir švenčių dekore šiuo metu madingi industriniai motyvai. Industrinei atmosferai sukurti puikiai tinka metaliniai aksesuarai, lemputės, tačiau pats svarbiausias bruožas – minimalizmas. Industriniai motyvai po truputį išstumia romantiškus akcentus: vietoj stalo ir salės puošimo gėlėmis rekomenduojama rinktis lapinius augalus, palmių šakeles, vijoklius ir kitas gyvos žalumos kompozicijas be gėlių žiedų.

Tačiau ne visi yra drąsūs rinktis tokį stilių, juolab dėl to, kad daugumai šventės asocijuojasi su puošnumu, daugybe gėlių, tad puiki alternatyva yra „boho chick“, vintažinis, provanso stiliai.

„Boho“ stilius man – ypač žavus, natūralus, laisvas, neįpareigojantis. Šio stiliaus šventėje svečiai gali lakstyti basomis, jaustis patogiai, nevaržomai. Šventė vyksta gamtos prieglobstyje, daug gėlių, natūralių medžiagų dekoras, neįpareigojantys ir laisvi rūbai.

- Ar teko kada nors dekoruoti vestuves? Ką patartumėte nuotakoms – imtis pačioms dekoro ar samdyti tai išmanantį žmogų?

- Vestuvių dekoruoti dar neteko, tik prisidėti planuojant ir įgyvendinant savąsias. Kadangi esu maksimalistė, be to, labai skrupulinga ir smulkmeniška, tai išeikvojau nemažai laiko ir jėgų prisidedant prie mūsų šventės vizijos ir jei būčiau nesamdžius savo srities profesionalų, būtų buvę labai sunku. Todėl, jei tik yra galimybė, būtinai rekomenduoju ir patariu pasitelkti į pagalbą vestuvių planuotoją. Nes gali nutikti taip, kad per rūpesčius, nuovargį ir stresą net nebebus jėgų džiaugtis viena svarbiausių dienų gyvenime.

- Nors kol kas tai jums tik hobis, bet ar žmonės neprašo padėti ką nors papuošti, įrengti namus? Negalvojote įkurti savo verslą?

- Labai mėgstu posakį: „Daryk gyvenime tai, ką myli ir niekada tau nebereikės dirbti“, tad tikiuosi, kad likimo žvaigždė man „mestels“ tokią galimybę.

Kadangi šiuo metu auginu dukrytę, apie rimtesnius užmojus ir platesnę veiklą net negalvojau, tačiau mano nuostabai, patys žmonės mane susiranda, rekomenduoja, rašo asmenines žinutes, skatina, palaiko, žavisi tuo, ką darau.

Visai neseniai padėjau atnaujinti grožio saloną Barkinge. Tai man buvo neįkainojama patirtis. Šiuo metu dirbu su keletu kitų projektų, nuoširdžiai tikiuosi, kad tai peraugs į nuolatinę veiklą.

- Ką dar mėgstate veikti laisvalaikiu?

- Laisvalaikį dažniausia leidžiu su vyru ir dukryte, mėgstame keliauti, tačiau labiau žavi ne šurmulys, o ramios vietos. Daug mieliau renkamės ne Londoną, o istorinius Anglijos miestelius, pilis, parkus.

Taip pat darau dirbtinių gėlių kompozicijas, atnaujinu, perdarau baldus.

Net ir būdama laisva nuo kasdienių darbų mintimis aš visada „išskridus“ į dekoro pasaulį (juokiasi). Visada esu 10 žingsnių į priekį, nepasibaigus kalėdiniam šurmuliui, žiūrėk, aš jau planuoju dukrytės gimtadienį. Šiam tik praūžus jau dėlioju velykinio stalo akcentus. Idėjų pas mane knibždėti knibžda, tik duokite pasireikšti (juokiasi).
Dovilės Jablonskienės kurtas interjeras.

- Kaip galima paprastai, nebrangiai ir greitai atnaujinti namų interjerą? Papuošti savo šventę (gimtadienį, vestuves, krikštynas)?

- Neseniai feisbuke sukūriau puslapį „Home Decor“, kuriame dalinsiuos savo namų interjero idėjomis, švenčių dekoru, įrašais apie interjero stilius, dekoro elementus, patarsiu, kur galima nebrangiai rasti dekoro perliukų namams ir šventėms. Tiesiog stengsiuosi, kad ne tik mano, bet ir kitų pasaulis taptų gražesnis!

Būtent tai, ką aš darau, kuo gyvenu, ką kuriu, atnaujinu, visa tai stengiuosi įgyvendinti kuo mažesnėmis sąnaudomis. Visur, tiek interjere, tiek kuriant savąją šventę, svarbiausia daryti viską iš širdies, pasitelkti savo kūrybą. Daug ką galima pasidaryti savomis rankomis ir tai ne tik kad nieko nekainuos, bet ir kels daug nuoširdesnius jausmus. Kai kuri iš širdies, tai ir rezultatas pasiekia daugybės žmonių širdis.