Mano vaikystėje, kuri prabėgo prieš tris dešimtmečius, spalvoti patalynės užvalkalai buvo reta išimtis, deficitas, dažniausiai tik užsieniniuose prekių kataloguose matomas stebuklas. Galimybės augo, mada keitėsi, tad šiandien dauguma mūsų miega užsikloję spalvomis ir raštais. Vis dėlto, drįstu teigti, balti patalynės apdarai vėl grįžta į madą, nes didžiojoje dalyje madingiausių interjero pavyzdžių, populiariausių tinklaraščių bei „visų galų žinovo“ pinterest.com pateikiamų nuotraukų karaliauja tyrai balti lovos audiniai.

Prekybininkai vis dar atsilieka ir didžiąją dalį siūlomos produkcijos sudaro margi, spalvoti patalynės užvalkalai, tačiau galiu garantuoti, kad baltų audinių poreikis ateityje augs, todėl ir pasirinkimas bus didesnis.

Jei nusprendėte atnaujinti patalų užvalkalų asortimentą, o gal jau seniai svajojate apie išskirtinį komplektą iš ypatingos struktūros audinio, jums pravers populiariausių audinių, iš kurių siuvami patalynės užvalkalai, apžvalga pagal didėjančią kainą.

Jei nenorite išlaidauti ir nusitaikėte į pigiausią masinę produkciją, nepatingėkite perskaityti audinio sudėties. Greičiausiai tai bus sintetinio audinio (poliesterio) patalynės užvalkalai, kurių pagrindinis pranašumas – lengva priežiūra. Jie gerai skalbiami, lengvai lyginami, neblunka.

Tačiau sintetika turi daug trūkumų: tokie užvalkalai greitai susidėvi, prastai praleidžia orą ir blogai sugeria drėgmę, todėl jūsų kūnas tarp tokių audinių bus labiau linkęs prakaituoti. Tad jei svajojate apie geresnę, bet ne brangesnę prekę, ieškokite medvilninių užvalkalų. Jie daug geriau nei sintetika praleis orą, todėl miegas tokiuose pataluose bus malonesnis. Šio audinio prekių – bene didžiausias pasirinkimas.

Jei rinkdamiesi patalynės užvalkalus rasite žodį satinas, žinokite, jog tai – ta pati medvilnė, tik geresnės kokybės, kitokio pynimo. Vis dėlto satinas satinui nelygu. Kartais satinu pavadinama ta pati blizgi sintetika. Jei ieškote ilgaamžio produkto, turėtumėte rinktis aukščiausios kokybės satiną. Tokie patalynės užvalkalai bus brangesni už medvilnės komplektą, bet ypatybės primins tikrą šilką: mažai lamdysis, paviršius bus patraukliai blizgus, malonus lytėti.

Lininiai patalynės užvalkalai – vienas brangesnių variantų. Jei rinksitės įprasto dydžio komplektą, už lininį audinį sumokėsite 30–70 proc. daugiau. Lino priežiūra yra sudėtingesnė, nes jis sunkiai lyginamas, tačiau investuoti į tokius patalų apdarus verta. Iš lino pasiūti gaminiai metams bėgant ne tik nepagelsta, bet ir darosi vis baltesni, švelnesni. Linų pluoštas greitai drėksta ir džiūsta, todėl vėsią naktį audeklas šildys, o kaitrų vidudienį vėdins, sudarys geriausią mikroklimatą odai.

Šilkas visuomet simbolizavo prabangą, švelnumą ir komfortą. Sakoma, kad jo sudėtyje yra vertingų aminorūgščių, kurios gaivinamai veikia plaukus ir odą. Tiesa, tikro šilko patalynės užvalkalų pasiūla – itin maža, o kaina – didelė. Bet jei labai norite ir tikite stebuklingomis šilko galiomis odai, galite pasisiūti tik užvalkalą pagalvei.

Kalbant apie patalynės užvalkalų marginius bei spalvas, madingi ir itin sodrių, tamsių spalvų komplektai, akimirksniu panardinantys į miego karalystę, teikiantys intymumo. Dar viena įdomi naujiena – indigo spalvos batikos raštais marginti patalynės užvalkalai. Dėl tokių galvas pametę ne tik rankdarbių mėgėjai, bet ir mados tinklaraštininkai. Gal panašių užsigeisite ir jūs?

Tikriausiai jau girdėjote ir apie trimačiais atvaizdais puoštus patalynės užvalkalus, o gal svarstėte, kas tai per triukas. Trijų dimensijų įspūdį kuriantys audiniai jau nėra naujovė – itin gausiai jų siūloma įsigyti internetu. Trimačiais paveikslėliais dekoruoti užvalkalai – žaismingi, ryškūs, margi.

Žiūrint į juos atrodo, kad krintančios gėlės tuoj nuklos miegamojo grindis, o taškuotas leopardas sėdi iškėlęs leteną ant jūsų kilimėlio prie lovos. Jei jums trūksta įspūdžių gyvenime, tokie užvalkalai – geras, nors ir neskoningas pasirinkimas. Svarbiausia, kad lekianti žirgų kaimenė, vaizduojama tokio tipo užvalkaluose, paskatintų pakrutėti ir jūsų svajones.

Batikos istorija

Įstabi audinio tapybos technika batika žmonijai žinoma jau daug tūkstantmečių. Yra faktų ir tyrinėjimų, patvirtinančių, kad nuo neatmenamų laikų ši technika naudota Šumere, Peru, Japonijoje, Šri Lankoje.

1900 m. Paryžiaus tarptautinėje parodoje pirmą kartą plačiajai visuomenei pademonstruoti batikos stiliaus darbai. XX a. 9 ir 10 dešimtmečiais batiką perėmė dizainas. Dabar šia technika kuriami dekoratyviniai audiniai, užuolaidos, širmos, lovos audiniai, nosinės, kaklaraiščiai, šaliai ir t. t.

Madingiausią patalynę pasidaryk pats

Jums reikės:

- balto medvilninio audinio patalynės (sintetiniai audiniai netiks),
- mėlynos spalvos dažų medvilnei,
- guminių pirštinių,
- įvairių dydžių gumyčių.

Paprasčiausias ir pats seniausias batikos rišimo tipas yra mazginis. Šiuo metodu ir naudodami paprasčiausius medvilnės dažus patys galėsite pasigaminti batikos patalynę. Dabar madingiausia indigo spalvos batika, bet galite rinktis ir kitą spalvą, savo mėgstamiausią.

Nebijokite, kad pirmą kartą eksperimentuojant jums nepasiseks. Batika yra toks puikus užsiėmimas, kad nepavykti tiesiog negali. Be to, šis audinio marginimo būdas yra nenuspėjamas – negali žinoti, koks bus audinys, kol jo nenudažei ir neatrišai. Tik įgudę meistrai gali sukurti itin simetrišką raštą.

Gausiems raštams išgauti medvilnės atraiža prieš merkiant į dažus yra aprišama, klostuojama, daigstoma, suspaudžiama ar kitaip formuojama, apvyniojama gumytėmis. Taip nuo dažų apsaugomos tam tikros vietos. Gaunamas švelnių, blankių kontūrų raštas.