Ji teigė, kad viskas jos gyvenime pasikeitė tuomet, kai perskaitė japonės Marie Kondo bestseleriu tapusią knygą „Tvarkingų namų stebuklas. Japonų menas tvarkytis“. Panorau ir aš perskaityti tą knygą, o ją perskaičiusi pasidalinti mintimis ir idėjomis su Jumis.

Kodėl nepavyksta namuose išlaikyti tvarkos?

Dauguma moterų sako, kad namai apsiverčia tuomet, kai gimsta vaikai. Atrodo, kad kambariai tuomet ne tik primena karo zoną, kur viskas išmėtyta ir neturi savo vietos, bet ir ima slėgti. Žinoma, jokia aplinka neteikia jėgų, kuomet ji yra netvarkinga. Netvarka namuose byloja ir apie netvarką mūsų galvose, kad jos nebūtų, privaloma tvarkytis.

Japonės rašytojos M. Kondo teigimu, moterims nepavyksta susitvarkyti namuose todėl, kad jos tiesiog niekada to neišmoko daryti. Juokiatės, skaitydamos šį teiginį: „ką čia mokytis? Tiesiog imi grindų šepetį, dulkių siurblį, pašluostę ir tvarkai namus“. Ne, mielosios, Jūs klystate – tvarkyti namus reikia mokytis. Pasirodo, knygos autorė rekomenduoja tvarkytis kasdien, po truputį, siekiant tobulybės, taip jūsų namai taps ne tik tvarkingi, bet ir jaukūs bei pritraukiantys sėkmę ir laimę. Juose bus gera būti ir jums, ir kitiems.

Viso gero, nereikalingi daiktai

Kaip sunku kartais būna išmesti daiktą, net jei jis ir neturi jokios vertės ir tiesiog renka dulkes. Dauguma moterų prisiriša prie daiktų, kurie vėliau pradeda slėgti, o jų užimama vieta neleidžia į namus parsinešti naujų daiktų – jiems paprasčiausiai nėra vietos. Taip ir gyvename apsikrovę rakandais, kurių mums visai nereikia.

Japonai nuo seno garsėja minimalistiniu gyvenimo stiliumi. Rašytoja M. Kondo teigia, jog kuo mažiau daiktų namie, tuo geriau. Jei jaučiate, kad jūsų namuose yra nereikalingų daiktų, autorė pataria jų atsikratyti vienu metu, remiantis tam tikrai kriterijais. Pirma, iš namų reikėtų išmesti visus nebeveikiančius daiktus. Antra, pašalinti iš namų tuos daiktus, kurių laikas jau praėjo, pavyzdžiui, nenešiojamus ir nemadingus drabužius. Jei šie du kriterijai jums nepadeda, tuomet rekomenduojama nereikalingus daiktus sudėti į dėžę ir ją palikti pusei metų. Po pusės metų dėžę vėl peržiūrėkite, jei joje esantis turinys jums reikalingas – pasilikite, jei jo nepasigedote per tuos šešis mėnesius – drąsiai išmeskite arba padovanokite labdaros organizacijoms.

Kai jūsų namuose sumažės nereikalingų daiktų, tuomet teliks tik apsispręsti, kokie nauji daiktai užims jų vietą. Jūsų namuose visada vyraus tvarka tik tuo atveju, jei kiekvienas daiktas turės savo vietą. Beje, ar žinojote, jog kuo paprasčiau yra išdėlioti daiktai, tuo geriau? Taip, mes lengviau jį randame ir nepaskęstame daiktų apsuptyje. Pasakymas „paprastumas – žavi“ veikia ir tuomet, kai dėliojame daiktus namuose.

Daiktų rūšiavimas – privaloma!

Kondo teigimu, rūšiuojant privaloma laikytis tinkamo eiliškumo: pirmiausiai tvarkymą reikėtų pradėti nuo drabužių, tada pereiti prie knygų, popierių, įvairių smulkmenų ir tik pačioje pabaigoje reikia imtis rūšiavimo daiktų, kurie jums yra brangūs, kelia prisiminimus. Pasirodo, rūšiuodamos tokiu būdu ir pradžioje tvarkydamos paprastesnius daiktus, jūs pamažu lavinsite sprendimo priėmimo įgūdžius, todėl pabaigoje tvarkymosi ir rūšiavimo viskas dėliosis daug sklandžiau.

Autorė pateikia daugybę naudingų patarimų, kurie padės susitvarkyti namus. Tiesa, dauguma jų mums jau gerai žinomi, pavyzdžiui, patarimas susitvarkyti drabužių spintą pagal sezoniškumą. Paprasta tiesa, tačiau vadovaujantis šia taisykle jūsų niekada nekamuos klausimas: „ką apsirengti?“. Suderinti ir tvarkingai komplektais sukabinti sezoniniai rūbai padės jums atsakyti į šį itin dažnai mums, moterims, kylantį klausimą.

Ar tvarkymasis gali pakeisti mūsų gyvenimą?

Tvarkymasis daug kam atrodo laiko gaišimas, todėl jau nieko nebestebina, kad itin užimti žmonės samdosi tarnaites, kurios už juos tvarko, lygina, dėlioja ir plauna…ir taip savi namai tampa svetimų žmonių rūpesčiu.

Kondo knygoje ne kartą nuskamba frazė „Tvarkymosi stebuklas“. Autorė teigia, kad „Tvarkytis – tai paimti kiekvieną daiktą į rankas, paklausti savęs, ar jis kelia jums džiaugsmą, ir tuo remiantis nuspręsti, ar jį pasilikti, ar išmesti. Pakartoję šį veiksmą šimtus ir tūkstančius kartų, mes savaime įgyjame įgūdžių priimti sprendimus. Žmonės, kuriems trūksta ryžto priimti sprendimus, nepasitiki savimi.“ Jeigu jums sunku priimti sprendimus ar kartais stinga pasitikėjimo savimi, tvarkykitės savo namus – tokiu būdu įgausite puikių asmeninių savybių. Tvarkymasis gali iš esmės pakeisti jus ir jūsų gyvenimą.

Supraskite be ko galite gyventi

Vienos moterys savo gyvenimo neįsivaizduoja be šokolado, kitos – be makiažo ar raudono lūpdažio, dar kitos – be juodos, klasikinės suknelės. Natūralu, kad mes visos esame skirtingos ir mūsų poreikiai skiriasi, tačiau visi žmonės savo namuose ras bent vieną daiktą, kuris nebeteikia džiaugsmo. Drąsiai juo atsikratykite.

Laikui bėgant imame suprasti, jog materialius daiktus kaupiame todėl, kad patenkintume savo nepasotinamą troškimą turėti. Kartais impulsyviai pirkdami daiktus ar drabužius mes bandome numalšinti įtampą, tačiau daugybė daiktų, kuriuos nusiperkame – tėra tik kelios minutės ar valandos džiaugsmo. Viena diena, dvi savaitės ar mėnesis ir naujas daiktas tampa senu, užima vietą ir nebeatneša daug laimės. Jis tampa mūsų, vartotojų, objektu. Turime suprasti be ko negalime gyventi ir ką privalome įsigyti, kad jaustumėmės laimingi.

Kaip pritraukti sėkmę į namus?

Fengšui yra japonų metodas, kuriuo vadovaudamiesi sutvarkę savo aplinką sulauksite sėkmės. Tad nieko nuostabaus, jog dauguma norinčiųjų susitvarkyti ir išvalyti savo namus pirmiausiai susidomi fengšui.

Fengšui pagrindą sudaro priešingos in ir jang jėgos bei penki elementai (metalas, medis, vanduo, ugnis ir žemė). Tikima, kad kiekvienas daiktas turi savo energiją, taigi su kiekvienu daiktu turėtų būti elgiamasi atsižvelgiant į jo ypatybes.

Vienas iš fengšui patarimų būtų drabužius spintoje dėlioti pagal spalvas: nuo tamsiausio iki šviesiausio. Šviesiausias drabužis turėtų atsirasti arčiausiai jūsų, o tamsiausi – stalčiaus ar spintos gilumoje. Sakoma, kad taip sudėti drabužiai veikia raminamai, į juos gražu žiūrėti.