Visi tai atsispindi dizainerės Vismantės Tubelytės sukurto trijų kambarių buto minimalistinio stiliaus interjere. Jis išsiskiria tuo, kad erdves prireikus nesunku perdaryti.

Korpusiniai baldai tarsi susilieja

Nedidelis 64 kvadratinių metrų ploto butas yra renovuotame name Vilniaus centre, A. Smetonos gatvėje, buvusiame Generalinės prokuratūros pastate. Jame įrengtos gyvenamosios paskirties ir komercinės patalpos.

„Užsakovai butą planavo nuomoti. Atsižvelgiant į tai kilo mintis patalpas suplanuoti taip, kad čia būtų patogu gyventi ir vienam žmogui, kuriam reikia darbo kambario, ir kelių asmenų šeimai su vaikais – darbo kambarį nesunku perdaryti pagal poreikį“, – pasakoja V. Tubelytė.

Dar vienas prašymas – naudoti švelnias pastelines spalvas, kad gyventojams būtų jauku, džiugintų estetiška aplinka. Visų pirma buvo nuspręsta padidinti valgomojo langą, kad kambarys taptų didingesnis ir jaukesnis. Būtent ši patalpa ir yra buto centras. Kai miegamojo durys atstumtos, jis tampa viso interjero dalimi, o prireikus nesunkiai atskiriamas.

Šiame būste netrūksta nestandartinių sprendimų. Vienas iš jų – daugiasluoksnis virtuvės baldas. „Didžioji korpuso dalis susilieja su sienomis, jungiasi su miegamojo drabužine, o pats vidurys sulipdytas tarsi paveikslas. Korpusinė spinta specialiai sukurta tokio paties dizaino, kad dvi skirtingos paskirties patalpos regimai jungtųsi, kai miegamasis iš dalies atviras“, – aiškina interjero kūrėja.

Dar vienas netikėtumas užsakovams – originalaus dizaino valgomasis stalas, sukurtas iš parketlenčių likučių ir metalo. Jis atsiėjo gerokai mažiau negu būtų kainavęs pigiausioje parduotuvėje. Televizoriaus komodos su šakos pavidalo lentyna idėja kilo žiūrint pro svetainės langą – matyti medis. Visi baldai, išskyrus minkštąsias dalis ir kėdes, miegamojo staliukus, yra specia­liai suprojektuoti šiam būstui.

Pasikartojanti spalvų gama

Buto erdves vienija koloritas. Sienų spalvos veidrodžio principu kartojasi miegamajame ir darbo (vaikų) kambaryje. Visas patalpas, išskyrus vonią, jungia 45 laipsnių kampu išklotos alyvuoto ąžuolo parketlentės ir tarsi įrėmina balti grindų, durų apvadai, šios spalvos pasikartoja ir korpusiniuose balduose. Visuose kambariuose stovi baltos dizainerės suprojektuotos komodėlės, jos gražiai išryškėja pasteliniame fone, suteikia lengvumo ir estetiškumo.

„Buto interjerą derinau su fasadu. Tai atspindi vyraujančios spalvos, bendra nuotaika. Atsižvelgiant į išorinę namo apdailą (panaudotos keraminės plytelės) kilo mintis sienas dažyti ne vienos spalvos. Didieji korpusiniai baldai spalvomis jungiasi su sienomis. Derinau matines ir blizgias plyteles. Jų spalva artima visam koloritui, kurio pagrindinės spalvos – pilkai rusva ir pilkai mėlyna. Lovatiesė marsalos – saldaus raudonojo vyno atspalvio“, – sako V. Tubelytė.

Svetainę ir miegamąjį skirianti siena – tamsiausio tono. Korpusinių spintų ir kitų sienų spalva šiek tiek šviesesnė. Valgomojo kėdės – pilkai rusvos (bendro kolorito) ir dvi kaip akcentas – tamsiai mėlynos. Svetainės kilimas – pilkai rusvas su tamsiai mėlynomis detalėmis, jo raštas panašus į sienų spalvų padalijimą. Visas erdves jungia vienos spalvos tonų deriniai. Šviesūs taikomi su tamsiais, nuotaikingumo suteikia kitos spalvos pustonis. Šis derinys kuria ramumo, švarumo įspūdį.

Viena žaismingiausių detalių, sukėlusi daug diskusijų, yra ryškūs miegamojo šviestuvai – jie kuria jaukų, šventinį apšvietimą. Buto apšvietimas kelių rūšių – darbo, sieninis, nukreipiamasis taškinis, virtuvės darbastalio, valgomojo. Miegamajame, virtuvėje ir darbo kambaryje įrengtas praktiškas apšvietimas, kad būtų galima be vargo spintose rasti daiktus. Miegamajame galima įsijungti pastatomą šviestuvą – yra papildoma jungtis.

Gerai apgalvota kiekviena detalė

Koridorius įrengtas taip, kad būtų patogu ne tik nusirengti, bet ir pasidėti rankinę, raktus. Iš jo atsiveria vaizdas į svetainę, kur prisėsti vilioja stilinga sofa su pagalvėlėmis, pavargusias kojas pailsinti kviečia minkštas kilimas. Tolėliau didelis
valgomasis stalas su patogiomis kėdėmis, komoda, ant kurios laikomos įrėmintos fotografijos, dekoratyvios vazos, kiti interjero aksesuarai.

Virtuvės baldai be rankenėlių, neapkrauti smulkmenomis, jie susilieja su sienomis, tęsiasi iki miegamojo. Atstūmus šio kambario stumdomąsias duris, sukuriamas didesnės erdvės pojūtis. Darbo (vaikų) kambaryje įrengta patogi spinta su stumdomosiomis durimis. Joje galima laikyti dokumentus, knygas arba sudėti, pakabinti drabužius – numatytos lentynos ir kabykla.

„Miegamasis labai paprastas, jame nėra daug baldų, tik lova ir staliukai prie jos. Ši erdvė skirta poilsiui, tad niekas neturėtų blaškyti dėmesio. Smulkiems daiktams laikyti palei langą suprojektavau baltą daugiafunkcę komodėlę, kuri dengia radiatorių, ant jos galima ir sėdėti. Vietos liko čia gyvenančių žmonių mintims ir papildomiems baldeliams – prireikus galima pastatyti vaikišką lovelę“, – apibūdina šią patalpą V. Tubelytė.

Jos teigimu, vonią teko iš naujo suplanuoti. Kadangi patalpos plotas visai nedidelis, vos 4,5 kvadratinio metro, nuspręsta atsisakyti vonios ir įrengti tik dušą. Skalbyklę prireikė perkelti į šoną – ji įtaisyta spintoje prie durų. Laikomasi to paties principo: prieš akis turi būti lengva ir patraukli erdvė, o šonuose galima statyti viską, kas masyvu, todėl patalpa atrodo daug didesnė, negu yra iš tikrųjų.