Kitaip tariant, šie principiniai dalykai – tai išbandyti metodai, kurie visada pasiteisina. Laimei, šiems įgūdžiams išvystyti neprireiks ilgų ne vienerius metus trunkančių tobulėjimo studijų – juos drąsiai galima taikyti iš karto. Būtinai pasinaudokite šiais baziniais principais ir lavinkite unikalų, kūrybingą ir taisyklėms nepavaldų interjerą, kurio esmė – intuicija.

1. Dažų atspalvį rinkitės kuo vėliau

Dažnai namus įsigiję žmonės skuba dažų atspalvį pasirinkti dar nė neįsikėlę. Tokio sprendimo logika ganėtinai aiški: kodėl gi neįsikėlus į namus ir iš karto turėti galimybę džiaugtis tik ką nudažytomis sienomis? Vis tik specialistai rekomenduoja neskubėti, rašo houzz.com.

Egzistuoja tūkstančiai pačių įvairiausių dažų atspalvių, kurių kiekvienas skirtinguose namuose atrodys vis šiek tiek kitaip dėl skirtingo šviesos pasiskirstymo ir kitų ypatumų. Kitaip tariant, jūsų mėgstamas atspalvis, tobulai derėjęs ankstesniuose namuose, toli gražu nebūtinai kuo puikiausiai tiks ir naujuosiuose.

Juk visi norime, kad pasirinktas atspalvis kuo puikiausiai derėtų prie baldų apmušalų, meno kūrinių, kilimų ir visų kitų interjero elementų. Taigi nėra sudėtinga nuspėti, kad geriausia dažų atspalvį rinktis tada, kai visi šie elementai jau yra įsigyti ir atgabenti į naujuosius namus.

2. Neužgožkite erdvės baldais

Venkite pernelyg gausaus erdvės „apkrovimo“ baldais. Prabangus gyvenimas prasideda nuo galimybės laisvai manevruoti erdvėje. Puikios naujienos tiems, kurių biudžetas nėra didelis – tikrai neprivalote užpildyti erdvės baldų jūra. Kur kas geriau turimą biudžetą skirti mažesniam baldų kiekiui, tačiau orientuotis į kokybę. Patikėkite, paisydami šios nesudėtingos taisyklės sukursite kur kas geriau atrodančius namus nei užpildydami erdvę gausybe blusų turguje įsigytų abejotino tinkamumo prekių.

3. Tinkamai sukabinti paveikslai

Galerijose ir muziejuose meno darbai kabinami taip, kad kiekvieno darbo centras nuo grindų būtų nutolęs 142,5-150 cm. Šiuo profesionalų principu drąsiai galite pasinaudoti ir kurdami interjerą savo namuose. Jei nesate tikri, ar interjerą kuriate tinkamai, vaizdą nufotografuokite – nuotraukos dažniausiai pasako labai daug.

Nuotrauką atsispausdinkite arba panaudodami programą „Photoshop“ ją tobulinkite. Toks įdomus užsiėmimas leis suprasti, kokiu būdu laisva erdvė galėtų būti užpildyta tinkamiausiai: galbūt tobulai tiks didesnis ar mažesnis meno kūrinys, o galbūt geriausias sprendimas – masyvesnis augalas.

4. Susipažinkite su baldų ir kilimo derinimo principais

Egzistuoja trys esminiai baldų ir kilimų derinimo būdai. Baldai ant kilimo. Šis variantas tinkamas tais atvejais, kai kilimas pakankamai didelis ir visas baldų kojeles galima sukelti ant jo. Toks variantas suteikia prabangos dvelksmo. Šiuo atveju kuo kilimas didesnis, tuo geriau. Svarbu, kad iš visų pusių liktų laisvi baldų kojelėmis neapkrauti 30-45 cm kraštai. Jokių baldų ant kilimo.

Jei erdvė nėra didelė, geriausias pasirinkimas – ant kilimo baldų visiškai nestatyti. Jei rinksitės šį variantą, kilimas atrodys įspūdingesnis, o jo plotas – vizualiai didesnis. Turi atrodyti, lyg kilimo kraštai beveik liečia priekines sėdimų baldų kojeles.

Toks kilimo ir baldų derinimo variantas tinkamiausias, jei kilimas yra masyvus ar išskirtinės tekstūros. Priekinės kojelės ant kilimo. Ant kilimo sukelkite vien tik priekines sėdimų baldų kojeles. Tokiu būdu vizualiai susiesite kilimą su baldais tuo pačiu neužgoždami patalpos ir sukurdami atvirumo pojūtį.

5. Venkite konkrečios tematikos

Pavyzdžiui, itin paplitusi klišė – marinistine tematika pernelyg alsuojantis interjeras: masyvus lovos galvūgalis, keli laivų paveikslai, baltai mėlyna spalvų paletė. Daugybę kartų kurtas variantas, kuriam neabejotinai trūksta individualumo. Jei vis tik marinistinė tematika jums labai artima, kurkite interjerą vengdami akivaizdžių klišių ir mintį išreikšdami subtilesnėmis priemonėmis.

6. Nustatykite interjero ašį

Bet kuriame filme keli aktoriai atlieka pagrindinius vaidmenis, o štai kitiems tenka antrasis planas. Tas pats principas galioja ir kuriant interjerą. Pasirinkite savo „žvaigždę“, interjero centrą, inkarą. Visiems kitiems elementams skirkite antrojo plano vaidmenis.

Patikėkite, tikrai nebūtina akcentuoti kiekvieno interjero elemento, kitaip neišvengsite vizualaus triukšmo efekto. Jūsų interjero ašimi gali tapti įspūdingas gartraukis virtuvėje, svetainėje – židinio atbraila ir išskirtinis paveikslas, o miegamajame – lovos galvūgalis. Kitaip tariant, pasirinkite kelis elementus, į kuriuos kryps žvilgsnis.

7. Pagalvokite apie matymo lauką

Svarbu pasirūpinti, kad patalpos centras būtų gerai matomas ir aiškus, todėl tinkamiausia vieta – priešais įėjimą į patalpą.

8. Turimus meno darbus vertinkite kritiškai

Jokiais būdais nekabinkite paveikslo, jei jis nedera konkrečioje erdvėje. Net jei šį dailininko darbą padovanojo mylima tetulė, bet jis nėra tinkamas, jam teks ieškoti naujų namų (galbūt jais gali tapti kitas kambarys).

9. Dydis yra svarbus

Galbūt tam tikras objektas parduotuvėje atrodo nuostabiai, tačiau parsigabenus jį namo aiškėja, kad daiktas yra per didelis šiai erdvei. Būna ir atvirkščiai – objektas netenka reikšmingumo, nes pasirinktoje erdvėje atrodo per menkas. Taigi visada prieš įsigydami daiktą būtinai įvertinkite jo dydį ir proporcingumą.

10. Sluoksniuokite šviesą

Profesionalai šviesą skaido siekdami sukurti įdomią, intriguojančią ir įvairialypę erdvę. Patalpoje, kuri apšviesta tolygia šviesa, nepavyks išskirti nė vieno elemento. Pasirinkite interjero centrą ir galbūt dar vieną objektą pagal reikšmingumą. Šiuos taškus pasitelkę šviesos šaltinius akcentuokite. Visiems kitiems objektams apšviesti tiks bendras švelnus apšvietimas ir dar šiek tiek žemiau esančių šviestuvų, pavyzdžiui, stalinių lempų skleidžiama šviesa.

11. Elkitės drąsiai

Erdvei išskirtinumo suteikia suasmeninimas, taigi savo poziciją išreikškite drąsiai. Kuo daugiau mėginsite, tuo greičiau pamatysite, kurie variantai jūsų kuriamai erdvei yra tinkami, o kurie – ne. Įtraukite netikėtų dramatiškumo atmosferą sukuriančių elementų. Neįprasta sofa, biblioteką primenančios lentynos ar itin didelis šviestuvas – galimi patys įvairiausi variantai, suteikiantys erdvei išskirtinumo ir nepakartojamumo.

12. Ignoruokite visus principus ir pirmenybę teikite kūrybingumui

Turimi baziniai principai neretai tampa puikiu atspirties tašku renkantis baldus ir kuriant namų interjerą, net jei kai kurie iš jų nėra idealiai tinkami tam tikrai erdvei. Vis tik patartina šiais baziniais principais jokiais būdais neapsiriboti ir ieškoti erdvės išskirtinumą sukurti padėsiančių sprendimų. Žinoma, pasirinktas variantas turi ne tik kelti malonią šypseną, bet dar ir atitikti visus patogumo kriterijus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)