Aistra augalams

Andriaus sprendimas pasirodyti stilistinio šou scenoje su savo kurta kolekcija gali stebinti tik iš pirmo žvilgsnio, tačiau bent kiek artimiau pažįstantiems šį kūrybingą vyrą, abejonių nekyla – jis išties sukurs ir pademonstruos šį tą gaivaus ir išskirtinio.

„Sakyčiau, kad esu plataus profilio žmogus, tad man floristika neapsiriboja proginių puokščių kūryba ir švenčių apipavidalinimu. Visų pirma ji eina lygiagrečiai su augalais: jų auginimu, priežiūra, kolekcionavimu – tarp šių dviejų dalykų aš dedu savo gyvenime lygybės ženklą”. Kažkada užsiėmęs apželdinimu, žiemos sodų projektavimu, Andrius į šias veiklas nemoja ranka ir šiandien, tiesa, palikdamas jas paraštėse, labiau kaip hobį. Kaip ir savo didžiąją aistrą – retų augalų rūšių kolekcionavimą.

Paklaustas, kaip randa laiko puoselėti savo rinktinių augalų kolekciją ir kur juos visus sutalpina, Andrius tik gūžčioja pečiais: „Teisingai pasirinkus augalus, jiems reikia minimalios priežiūros – šviesos, šilumos ir kartais užpilti vandens, o vasaros metu – trupučio trąšų. Ir viskas. Kiek šiandien savo kolekcijoje turiu augalų, net nepasakysiu – apytiksliai bus per 500. Bet augalai nėra – kaip dauguma įsivaizduoja – vien dvimetriniai fikusai. Juk suaugęs augalas gali būti ir mažojo pirščiuko nago dydžio! Todėl renkuosi tokius augalus, kurie kompaktiškai telpa gyventi su manimi dviejų kambarių bute. Sakyčiau, kad man būdinga arba gigantomanija, arba absoliutus liliputizmas – pastarasis, dėl vietos stokos, ir vyrauja.

Rūšių spektras platus: kažkada imponavo orchidėjos – vien jų turėjau per 30 rūšių, apie 500 augalų. Dabar jos užleido pozicijas sukulentams, kaktusams ir kaudeksams (tai augalai, formuojantys išstorėjusį kamieną, kuriame kaupia vandenį). Augalus aš medžioju ir apie juos svajoju ne vienerius metus – dauguma mano nusižiūrėtų augalų sunkiai dauginasi, jų įsigyti ne taip paprasta – tenka gabentis iš Vokietijos, Čekijos, Italijos, Olandijos ir t. t.“

Floristika pagal Andrių

Andrius pripažįsta kad daug kam floristas iki šiol asocijuojasi tik su Konarskio gatvėje stovinčia moteriške, sukančia ir čia pat parduodančia celofanuose suvyniotas šluotas.

„Taip, tai irgi floristika – darbas su gėlėmis, bet šiandien tikrieji floristai reiškia kur kas daugiau. O floristas dekoratorius – kaip vadinamas mano atliekamas darbas – rūpinasi renginio apipavidalinimu visapusiškai: jei reikia, imsiuosi ir techninių instaliacijų ar stosiu prie suvirinimo aparato, čiupsiu pjūklą, kūjį, grąžtą ir viską, ko prireiks rezultatui išgauti.

Norint dirbti su gėlėmis ir atlikti dekoratoriaus darbą, neužtenka turėti kažkokį popierėlį ir pabaigti kursus. Jei Dievo neduota, gali mokytis nors ir visą gyvenimą, kopijuoti šabloninius darbus, bet tuo viskas ir baigsis.

Vienas svarbiausių dalykų, kuris būtinas tikram floristui, siekiančiam savo darbais patraukti žmonių akis ir širdis, yra fantazija ir originalumas. Mane patį labiausiai įkvepia gamta ir aplinka. Kadangi esu užimtas žmogus ir gamtos matau ne tiek daug, kiek norėtųsi, persikėliau ją į namus. Jei neturiu galimybės pabėgti ir išvažiuoti į sodą ar savo vienkiemį Telšių rajone, tuomet semiuosi įkvėpimo iš namuose auginamų augalų formų, faktūrų, spalvų“.

Asmeninis braižas

Andriaus gamtos įkvėpta kūryba – gana charakteringa ir atpažįstama. Pats Andrius svarsto, kad galbūt atpažįstamumo suteikia jo naudojama mėgstamiausia medžiaga – gamtiniai elementai. „Gavęs kurti tai, ką noriu aš pats, paprastai pasirenku sprendimus, kuriuose gėlės nevyrauja – dominuoja priedai, žaluma, lapai, peržydėjusios gėlės, uogos, vaisiai. Standartinio kirpimo žmonės – žinantys tik rožę, tulpę ir gerberą – niekada gyvenime neatkreiptų dėmesio į, kaip aš sakau, „šiukšlytes“ ir „nesąmonėles“, kurias sudėjus į galutinį produktą visi sutartinai aikteli „Ak, kaip gražu!“. Esu suknistas perfekcionistas, kuriam viską reikia atlikti iki tobulumo, o jei tai neįmanoma – iš viso nesiimu daryti“.

Žmogaus - orkestro mados kolekcija

Floristas tvirtai sako, kad dvejonių prieš ryžtantis bendrojo įvaizdžio mados šou „Exit To The City“, kur bus pristatyta jo kuriama avangardinės mados kolekcija „Between the lines / Tarp eilučių“ – nekilo.

„Čia, kaip ir visame kame gyvenime: galima dvejoti ir nieko nedaryti, arba rizikuoti ir padaryti. Spalio 21 dieną LOFTE debiutuosiu su asmenine mados kolekcija, kurios tema – urbanizuoti dalykai ir visa tai, prie ko prisiliesta žmogaus. Tai artima ne tik man, bet ir kiekvienam iš mūsų. Kolekciją kuriu visiškai vienas – nuo kūrybinio sumanymo, iki kostiumų siuvimo, galbūt net ir modelių šukuosenų bei grimo.

Kol kas apie būsimą pasirodymą galiu išduoti tik tiek, kad kolekcijos pateikimas bus kitoks nei iki tol buvusiuose renginiuose. Taip, gyvų augalų irgi bus – bet tik kaip inkrustacijų, papuošalų, detalių“.

Pirmoji floristo Andriaus Plindino mados kolekcija „Between the lines / Tarp eilučių“ bus demonstruojama stiliaus žaidynėse Exit To The City, spalio 21 d., menų fabrike LOFTAS.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją