Galbūt ką tik išgyvenote siaubingą išsiskyrimo dramą ir dar nesijaučiate pasiruošę naujiems santykiams, o gal padaryti pertrauką privertė sveikata arba tai buvo sąmoningas jūsų pasirinkimas. Nesvarbu, kokios sekso bado priežastys, įdomu sužinoti, kas tokiu atveju nutinka su mūsų kūnais? Jei išvis kas nutinka.

Daktaras Markas Lawtonas iš Didžiosios Britanijos Seksualinės sveikatos ir ŽIV asociacijos sutiko atskleisti, kas vyksta su mūsų organizmu, kai nustojame mylėtis.

1. Ne, jūsų vagina dėl to nesusiaurės

Ne, tikrai dėl to mergystės plėvė neatsistatys ir nekaltybės tikrai neatgausite. Bet koks spaudimas, kurį jaučiate vėl atnaujinę lytinius santykius, yra susijęs su atsipalaidavimo klausimais, teigia M. Lawtonas.

„Svarbu, kad mylėdamiesi atsipalaiduotumėte. Jeigu nepavyksta, raumenys gali įsitempti ir dėl to juntamas skausmas, – aiškina ekspertas. – Galite jausti nerimą dėl mylėjimosi, jeigu ilgai to nedarėte, dėl to atsiranda įtampa, kuri suteikia nemalonų jausmą“.

Taigi, iš esmės pakanka atsipalaiduoti, nepagailėti glamonių ir lubrikatų, ir jausitės taip, lyg lytinių santykių niekada nebūtumėte atsisakę.

2. Galite jausti didesnį nerimą ar net depresiją

Seksas leidžia jaustis puikiai ne vien tada, kai juo užsiimame. Jis suteikia pakylėtos nuotaikos visai dienai. Visiems puikiai žinoma, kad sekso metu ir po jo išsiskiriantys endorfinai pagerina nuotaiką ir sumažina įtampą. Taigi, kai dėl kažkokių priežasčių atsisakote sekso, šia jo nauda nepasinaudojate.

„Žinoma, seksas išlaisvina endorfinus ir laimės hormonus, kurie suteikia gerovės jausmą. Atsisakę sekso jo netenkame, – toliau kalba M. Lawtonas. – Psichologiniu požiūriu, kažkas gali jausti pareigą mylėtis – tokie žmonės jaučia, kad jie turėtų tai daryti. Jeigu jie to nedaro, būna prastos nuotaikos“.

Keli nedideli tyrimai parodė, kad reguliarius lytinius santykius turintys žmonės geriau valdo stresą nei tie, kurie masturbuojasi arba mylisi be įsiskverbimo.

„Kraujo spaudimo reakcija į stresą geresnė pas tuos žmones, kurie neseniai turėjo tradicinį lytinį aktą, lyginant su tais, kurie mylėjosi kitais būdais ar išvis to nedarė“, rašė minėto tyrimo autoriai.

Stuartas Brody iš Peislio universiteto (Škotija) daro išvadą, kad „tradiciniai lytiniai santykiai, o ne kokia nors kitokia seksualinė elgsena, yra siejami su geresne psichologine ir fiziologine funkcija“.
Kai minėtas tyrimas buvo atliktas? Poros dvi savaites mylėjosi tradiciniu būdu, užsiėmė masturbavimusi arba seksu be įsiskverbimo. Pasibaigus šiam laikotarpiui poros papasakojo savo įspūdžius ir atliko žodines matematikos užduotis. Pamatavus kraujo spaudimą paaiškėjo, kad tradicinius lytinius santykius turėjusios poros geriau reaguoja į stresą nei tos, kurios masturbavosi, arba tos, kurios mylėjosi bet įsiskverbimo.

3. Sumažėja lytiniu keliu plintančių ir šlapimo takų ligų rizika

Nustojus mylėtis, lytiniu keliu plintančių ligų rizika ženkliai sumažėja. Moteris, kurioms pažįstamas nepakeliamas deginantis šlapimo takų infekcijos skausmas, gali pradžiuginti žinia, kad atsisakius lytinių santykių tokių negalavimų rizika taip pat sumažėja, nes seksas yra pagrindinė jų priežastis.

Jeigu jūs viso labo atsisakėte tradicinės sueities ir vis dar mėgaujatės kitomis sekso formomis, pavyzdžiui, oraliniu seksu, vistiek būtina imtis atsargumo priemonių.

4. Lytinio potraukio sumažėjimas

Tai gera naujiena tiems, kurie nerimauja dėl persekiojančio lytinio nepasitenkinimo. Pasirodo, labai tikėtina, kad atsisakius reguliaraus sekso lytinis potraukis sumažėja, nes jūsų organizme pasikeičia hormonų pusiausvyra. Pavyzdžiui, kuo vyrai mylisi mažiau, tuo jų organizme mažiau testosterono.

„Lytiniai santykiai pakelia testosterono lygį organizme, dėl ko sustiprėja lytinis potraukis ir jaučiama stipresnė seksualinė aistra, – toliau aiškina M. Lawtonas. – Mažesnis testosterono kiekis organizme reiškia mažesnį geismą“.

5. Išauga erekcijos sutrikimų rizika

Apgailestaujame, vyrai. Testosterono sumažėjimas organizme „gali sukelti lytinę disfunkciją“, įspėja M. Lawtonas.

Atliktas ne vienas šios srities tyrimas ir visi jie rodo, kad mažiau nei kartą per savaitę besimylintys vyrai dukart dažniau susiduria su erekcijos problemomis.

6. Nesijaudinkite, tai paprastai konfidencialus dalykas

Daktaras M. Lawtonas pabrėžia, kad vien dėl to, kad atsisakote sekso, visai neprivalote „savęs nurašyti“. Pasak jo, dažnai po ilgo laiko atnaujinti lytiniai santykiai gali sukelti lytinių sutrikimų tiek vyrams, tiek moterims: erekcijos problemas vyrams ir vaginos ankštumą bei sausumą moterims.

„Psichologiškai tam atsiliepia minčių apie seksą keliama įtampa, – tikina M. Lawtonas. – Mano klinikoje mes sulaukiame vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių, kurie neteko partnerio ar išgyveno skyrybas, o dabar bando vėl užmegzti santykius į galimai neteko pasitikėjimo savimi. Neturėtumėte nurašyti savęs. Jeigu susiduriate su problemomis, turėtumėte susitikti su savo bendrosios praktikos gydytoju“.