Tie, kurie dažnai tampa uodų taikiniu, žino, kaip nemalonu kasytis po uodų įkandimų ir kiek skysčio nuo uodų tenka išpurkšti, norint bent kiek apsisaugoti.

Kyla klausimas, kodėl dalį žmonių uodai labiau puola. Vieni sako, kad taip yra dėl kraujo grupės, kiti – kad dėl kvepalų ar dėl to, kad žmonės valgo daug raudonos mėsos. O iš tiesų priežastis visai kitokia.

Pasirodo, uodai kanda dėl bakterijų, esančių ant odos. Anot mokslininkų, kai kurios bakterijos išskiria cheminių medžiagų, kurios yra kvapnesnės už kitas.

Uodus traukia ne tik bakterijos, bet ir žmonių iškvepiamas anglies dioksidas, taigi uodams ypač patinka bėgiojantys, besimankštinantys lauke žmonės. Taigi jei kada vakare bėgiojote ir stebėjotės, kodėl taip kanda uodai, štai jums ir atsakymas.

Na, o uodų „pamėgti“ žmonės ne tik patiria nepatogumų, atsiminkite, kad uodai perneša labai pavojingas ligas – karštinę, maliariją, zikos virusą ir pan.

Kasmet uodams įkandus pasaulyje miršta apie milijonas žmonių – daugiau nei nuo žmogaus rankos, gyvačių ir šunų, kartu sudėjus.

Taigi, vasarą ypač būkite atidūs – neiškylaukite ir nekeliaukite be purškalo nuo uodų.